Aston Martin váží jako fabie, ale má 1130 koní. Pohání ho nejsilnější motor svého druhu na světě

Valkyrie má zvláštní tvar, vyrobena je z lehkých kompozitních materiálů.
Aston Martin Valkyrie nevypadá jako tradiční silniční auto, jde v podstatě o okruhový speciál, který ale dostane homologaci do běžného provozu. Celkem má vzniknout jen 150 kusů. Pro okruhové závodění pak bude připraveno dalších 25.
Vůz je kompletně vyroben z kompozitních materiálů, povětšinou z uhlíkového vlákna a karbonem posíleného plastu. Kola jsou zase z magnesia. V supersportu není ani stopa po oceli, tedy nejčastěji používaném kovu v automobilovém průmyslu.
Výsledkem je velmi nízká hmotnost, která se má u hotového vozu pohybovat okolo 1000 kg. Tolik pro srovnání váží Škoda Fabia s tříválcovým motorem.
Valkyrii ovšem pohání benzinový dvanáctiválec s atmosférickým plněním Cosworth. Motor o objemu 6,5 litru produkuje 1130 koní.
Foto: Aston Martin
Jan Markovič Jan Markovič
22. 8. 2018 13:46
Ještě letos by měla britská automobilka Aston Martin začít vyrábět svůj unikátní supersport Valkyrie. Nyní na veřejnost unikla informace o výkonu voz. Díky síle 1130 koní se stane model za cenu přesahující 70 milionů korun vozem s nejsilnějším atmosférickým motorem na světě. Prohlédněte si novinku v galerii.
 

Právě se děje

Další zprávy