Motorky, které jinde na světě neuvidíte. V Brně pořádají unikátní poctu značce Ariel

Dva z více než čtyřiceti vystavených exemplářů.
Mezi lákadla výstavy patří třeba typ 700 SV model 5-6 HP z roku 1916, což je jeden z nejstarších dochovaných motocyklů Ariel v Česku. Dovezen byl z Velké Británie v roce 2008.
Za druhé světové války se samozřejmě i Ariel musel přeorientovat na dodávky pro armádu. Právě britské ministerstvo obrany si objednalo přestavbu typu NG na W/NG, používali ho i vojáci z Československa. Tento konkrétní kus z roku 1940 zamířil po válce do Norska, odkud se do Česka dostal v roce 2018, je přitom v původní nerestaurované podobě.
Pohled na výstavu ze sedla Arielu 500 model VH z roku 1933. Motorky britské značky toho roku jsou podle popisu v muzeu poměrně vzácné, protože hospodářská krize výrazně snížila výrobu. Tento konkrétní stroj je potom z Itálie, kam se motorky dovážely v rozloženém stavu kvůli nižším clům, a následně se tam skládaly zase dohromady. Později byla spousta britských dílů nahrazena italskými.
Přímo prezidentovi Českého Ariel klubu Tomáši Zikmundovi patří tento motocykl řady Red Hunter model 500 VH z roku 1939. "Byl zřejmě jedním z posledních kusů, které byly z Anglie dodány do Sudet. Odtud si stroj odvezl amatérský závodník Rudolf Bělík a v roce 1946 se stal jeho dalším majitelem Josef Richter, kterému však v roce 1948 motocykl včetně jeho zámečnictví znárodnili. Posléze se stroj dostal k lékaři Jaroslavu Škotovi a následně k závodníkovi Janu Horákovi, který měl původně v úmyslu si jej upravit pro závodění, avšak už se mu nepodařilo na něm nikdy jezdit. Já jsem motocykl získal v roce 1996 a po jeho dvouleté renovaci jsem se na něm zúčastnil mnoha závodů," popisuje jeho příběh.
Foto: Jan Matoušek
Jan Matoušek Jan Matoušek
25. 2. 2024 6:32
Britskou značku Ariel si spousta lidí spojí především s ultralehkým otevřeným supersportem Atom s motorem Honda. Ta přitom nemá nic společného s někdejším výrobcem motocyklů, který je sice také z Velké Británie, ale poslední motocykl vyrobil ještě v 60. letech. A právě výrobce jednostopých vozidel se rozhodlo připomenout Technické muzeum v Brně s unikátní výstavou. Navštívili jsme ji.
 

Právě se děje

Další zprávy