Méně vítězů, více poražených. S velkými hráči českého byznysu letos zatřásla pandemie

Pavla Adamcová Pavla Adamcová
27. 12. 2021 15:02
Chaos na trhu s elektřinou, ale také rozmach byznysu na internetu. I to byl rok 2021, už druhý v pořadí zasažený koronavirem. Oslovení analytici přitom dodávají, že efekt pandemie byl zásadní. Zatímco vítězové českého byznysu v anketě prořídli, poražených výrazně přibylo. Podívejte se, které tři největší růsty a pády nakonec experti pro Aktuálně.cz vybrali.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Jakub Plíhal

Petr Bartoň, analytik Natland

  • Podle analytika Bartoně se letos nevedlo dobře především třem odvětvím české ekonomiky - segmentu hotelnictví a gastronomických provozů označovaného jako HoReCa, kultuře a stavebnictví. Připomíná přitom, že právě v tomto případě nejde ukázat na nikoho konkrétního.

HoReCa je přitom odvětví, které mělo podle Bartoně našlápnuto na skvělé zítřky. S tím, jak rychle ekonomiky bohatnou, je totiž pro lidi časově stále náročnější vařit si doma a čím dál více z nich to bere spíše jako hobby. Letos se očekávalo, že lidé budou více cestovat a ubytovávat se v hotelích, případně využívat cateringu pro firemní i soukromé akce. Realita ale byla nakonec jiná. 

Analytik má zato, že rok 2021 nakonec pro HoReCa znamenal dokonce větší neúspěch než rok 2020. "První vlna lockdownů je postihla na průběžném výkonu, který jim zakázala. Teprve rok 2021 jim zničil i budoucnost. V roce 2020 jsme ještě věřili, že lockdowny brzy skončí. Rok 2021 ukázal, že lockdowny tu budou jako berlička 'něco se musí udělat' již navždy. První porušení zvyklostí je vždy zdůvodnitelné jako výjimka. Opakované porušení vytváří už trend," upozorňuje analytik.

Letos podle Bartoně utrpěla také kultura, zejména ta mimo mainstream. "Velké hudební skupiny samozřejmě tratily na zrušených živých koncertech, ale pro ně to nemuselo být likvidační. Mnoho ekonomů považuje boom živých koncertů v posledních dvaceti letech jako náhražku za zničený trh hudebních nosičů po digitalizaci hudebních záznamů. Ale moderní technologie již mikroplatbami znovu řeší financování úspěšných," popisuje dále analytik.

Většina slavných ale podle něj někdy začínala na místních malých scénách a pro ně žádná technologická náhrada není. "To samé platí i pro ostatní formy kultury závislé na divácích. Rok 2021 bude vrhat stín do budoucnosti v podobě méně nefilmových herců a hereček, improvizátorů, jazzmanů a podobně," myslí si expert.

Úspěchy se letos nemůže pochlubit ani stavebnictví. Ceny bytů rostou hlavně kvůli přiškrcené nabídce tam, kde lidé chtějí bydlet. "Kdybychom neměli druhou nejméně zdigitalizovanou státní správu EU (po Itálii), nebyl by jediný důvod, proč by lockdowny měly ještě více zpomalit procesy stavebního řízení, v jejichž rychlosti jsme už tak na 156. místě na světě," připomíná Bartoň.

To postihlo stavebnictví již v roce 2020, ale v roce 2021 se k tomu připojily i další dvě bouře. "Stavebnictví je vlastně obor, který do míchačky vkládá tři ingredience: papírovačku s povoleními, stavební dělníky a stavební materiály. Když se letos projevila dlouhodobost opatření, ubylo zahraničních pracovníků. A v historických knihách bude rok 2021 zapsán jako rok růstu cen materiálů. Ne jako rok inflace. Tím bude rok 2022," předpovídá analytik.

 

Právě se děje

Další zprávy