Méně vítězů, více poražených. S velkými hráči českého byznysu letos zatřásla pandemie

Pavla Adamcová Pavla Adamcová
27. 12. 2021 15:02
Chaos na trhu s elektřinou, ale také rozmach byznysu na internetu. I to byl rok 2021, už druhý v pořadí zasažený koronavirem. Oslovení analytici přitom dodávají, že efekt pandemie byl zásadní. Zatímco vítězové českého byznysu v anketě prořídli, poražených výrazně přibylo. Podívejte se, které tři největší růsty a pády nakonec experti pro Aktuálně.cz vybrali.
Foto: Lukáš Bíba

Petr Bartoň, analytik Natland

  • Pokud jde o letošní úspěchy, je analytik Natlandu Petr Bartoň už o něco konkrétnější. Podle ně je to v USA působící logistická firma ShipMonk, kterou založil miliardář Jan Bednář, lékárenská skupina Pilulka a Národní muzeum v Praze.

"Letošní otevření rozšíření Národního muzea symbolizuje obecnější trend v českém muzejnictví. Po letech boje o dotace nastoupila muzea konečně západní trend bojovat o návštěvníky. Mnohá muzea se také navíc skvěle adaptovala na on-line obsah během lockdownu," domnívá se Bartoň.

"Pokud se z Česka prosadíte na globálním trhu, je to ještě o něco větší úspěch, než když vybudujete dominanci na místním trhu," říká pro změnu analytik na adresu logistického start-upu Shipmonk. Ten založil Bednář v roce 2014. Firma sídlící na Floridě se zaměřuje zejména na menší a střední e-shopy, kterým nabízí převzetí povinností se správou objednávek či sledováním zásob ve skladu. Společnost ve svých amerických provozech zaměstnává přes 1200 lidí. Hodnotu firmy Bednář už dříve odhadl zhruba za miliardu dolarů (přes 22 miliard korun).

Sám Bednář je v letošním žebříčku Forbes 32. nejbohatším Čechem. Jeho jmění časopis odhadl na 10 miliard korun.

"Poté, co firmu ocenili zahraniční investoři, je jasné, že nevydělala čistě na covidu, vršila totiž úspěchy již před ním. Ale covid pro ni ještě zlepšil budoucnost. Je to také story o nástupu daňových překážek do jinak globálních internetových obchodů, které firma pomáhá navigovat," dodává Bartoň.

Třetím úspěchem letošního roku je podle analytika lékárenská síť Pilulka. "Po dlouhé době jde zase jednou o úspěšný vstup na pražskou burzu. To může navíc podpořit samotnou burzu, ze které se v posledních letech firmy spíše stahovaly," dodává.

Akcie Pilulky se na burze začaly obchodovat už loni. Skupina působí na českém a slovenském trhu od roku 2013, na rumunském je od konce roku 2018. Většinově ji vlastní Češi. Pilulka je provozovatelem sítě 140 kamenných lékáren a největší zásilkové lékárny v Česku a na Slovensku s přibližně dvěma miliony zákazníků.

 

Právě se děje

Další zprávy