Méně vítězů, více poražených. S velkými hráči českého byznysu letos zatřásla pandemie

Pavla Adamcová Pavla Adamcová
27. 12. 2021 15:02
Chaos na trhu s elektřinou, ale také rozmach byznysu na internetu. I to byl rok 2021, už druhý v pořadí zasažený koronavirem. Oslovení analytici přitom dodávají, že efekt pandemie byl zásadní. Zatímco vítězové českého byznysu v anketě prořídli, poražených výrazně přibylo. Podívejte se, které tři největší růsty a pády nakonec experti pro Aktuálně.cz vybrali.
Foto: Pietro Filipi

Tomáš Volf, analytik Citfin

  • Analytik Citfin Tomáš Volf již nabízí konkrétnější pohled na český trh i v případě poražených. "Největším zklamáním jsou značky, které to měly vzhledem ke svému oboru složité, ale hlavně se bohužel nedokázaly přizpůsobit době. Mezi ně patří Pietro Filipi, Blažek a zejména Bohemia Energy," říká Volf.

Společnosti zaměřené na oděvy podle něj stály před těžkou zkouškou. "Ale tvrdošíjně trvat na prodejích kravat a obleků v době home officu svědčí o nezachycení podstaty situace," domnívá se analytik.

Oděvní značka Pietro Filipi působila na českém trhu už od roku 1993, potýkala se ale s dluhy. Podnikatel Michal Mička věřil tomu, že dokáže zavedenou značku pozvednout a v roce 2017 v ní se svou investiční společností C2H koupil osmdesátiprocentní podíl. V roce 2019 pak získal zbývajících 20 procent. Z důvodu pandemie koronaviru a nucenému uzavření obchodů se firma dostala do insolvence. Městský soud v Praze v květnu rozhodl o prohlášení konkurzu.

Podobně pandemie zamávala i se sítí obchodů s pánskou módou Blažek. Společnost dostalo do platební neschopnosti nucené zavření prodejen během první a druhé vlny koronavirové epidemie. Firma na sebe podala návrh na insolvenci na konci loňského roku a zároveň soud požádala o povolení reorganizace.

Velkým příběhem letošního roku je pak dodavatel energií Bohemia Energy, který letos v říjnu rozpoutal v Česku rozruch - kvůli vysokým cenám elektřiny a plynu na burze totiž oznámil svůj konec a na 900 tisíc domácností se tak propadlo do nouzového režimu pod dodavatele poslední instance (ČEZ, E.ON, PRE, Pražská plynárenská a Innogy). Platby záloh za energie se jim navíc  mnohonásobně zvýšily. 

Bohemia Energy byla největším uskupením alternativních dodavatelů energií v Česku, na trhu fungovala 16 let. "Je to, jako byste pohřbívali někoho blízkého," řekl rozechvělým hlasem během tiskové konference, kde vysvětloval konec společnosti, majitel Jiří Písařík. "Říkám si, že je to jenom zlý sen," dodal. 

Alternativní dodavatelé často nakupují energie na poslední chvíli, což je sice výhodné, když ceny na burze míří dolů, ovšem nikoli při dramatickém zdražování. Některým menším dodavatelům na českém trhu tak již na nákup energií pro zákazníka přestaly stačit prostředky. Zdražování se často snažili vyřešit i tím, že ho přenesli na svého zákazníka.

"Složitým obdobím si prošly i cestovní kanceláře, dopravci, hotely a další firmy, které byly závislé na kamenných obchodech a zároveň management nemohl nebo neuměl učinit strategická rozhodnutí," dodává analytik Volf.

 

Právě se děje

Další zprávy