YouTube slaví 15 let. Návykový portál změnil svět, "lidové celebrity" chrlí i v Česku

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
13. 2. 2020 12:27
Internetový server YouTube již 15 let spojuje milovníky videí a kreativní tvůrce z celého světa. Kdo ho založil, jak se na něm dají vydělat peníze a jaké fenomény a celebrity pomohla internetová platforma stvořit, ukazuje následující přehled.
Foto: youtube

Jak se Youtube dostal do Česka?

Česká verze YouTube byla spuštěna v říjnu 2008 jako desátá v Evropě. V ČR začali vznikat první youtubeři kolem roku 2010. Velkou popularitu si získala například dvojice Viral Brothers, která se proslavila tematickými skeči "debilních keců" matek, studentů, učitelek a psů. Později se Viral Brothers zaměřili na globální trh a začali tvořit videa v angličtině. Jejich původní kanál má 2,78 milionu odběratelů, což tuto dvojici řadí na první místo nejúspěšnějších českých youtuberů. 

Podle průzkumu AMI Digital Index z loňského června má osobní zkušenost s kanálem YouTube na 94 procent českých uživatelů internetu.

V Česku je dostupná služba YouTube Music, která umožňuje poslouchání hudebního obsahu na pozadí, bez reklam nebo jeho stažení a pouštění offline a také služba YouTube Premium, která umožňuje stahovat videa i sledovat většinu původních programů firmy. Placené služby YouTube Music a Premium mají celosvětově na 20 milionů předplatitelů.

 

Právě se děje

Další zprávy