YouTube slaví 15 let. Návykový portál změnil svět, "lidové celebrity" chrlí i v Česku

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
13. 2. 2020 12:27
Internetový server YouTube již 15 let spojuje milovníky videí a kreativní tvůrce z celého světa. Kdo ho založil, jak se na něm dají vydělat peníze a jaké fenomény a celebrity pomohla internetová platforma stvořit, ukazuje následující přehled.
Noah Maloney, Youtuber
Noah Maloney, Youtuber | Foto: Youtube Noaha Maloneyho - Dog Shirt

Kdo jsou nejsledovanější youtubeři na světě?

Nejvíce odběratelů má indická hudební a filmová společnost T-Series, jejímž vlastníkem je Krišan Kumar. Na YouTube provozuje síť 29 kanálů řízenou týmem 13 zaměstnanců. Zaměřuje se především na indická hudební videa a trailery bollywoodských filmů. K prosinci 2019 zaznamenala celkově 122 milionů odběratelů.

K dlouhodobě nejsledovanějším světovým youtuberům patří třicetiletý Švéd Felix Kjellberg, známější pod přezdívkou PewDiePie. První účet na této sociální síti si založil v roce 2010. Milionu odběratelů tehdy dosáhl do dvou let, k prosinci 2019 jich měl 102 milionů. Proslavil se zejména let's play výstupy, později se začal vyjadřovat i ke společenskému a politickému dění. Během kariéry ho však doprovázelo i nemálo kontroverzí, včetně obvinění z rasismu či antisemitismu.

Kjellberg, jehož v roce 2016 časopis Time zařadil mezi 100 nejvlivnějších lidí světa, své popularity využívá i k získávání peněz na charitu. Koncem loňského roku oznámil, že je unavený a na čas přestane vydávat nová videa.

 

Právě se děje

Další zprávy