YouTube slaví 15 let. Návykový portál změnil svět, "lidové celebrity" chrlí i v Česku

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
13. 2. 2020 12:27
Internetový server YouTube již 15 let spojuje milovníky videí a kreativní tvůrce z celého světa. Kdo ho založil, jak se na něm dají vydělat peníze a jaké fenomény a celebrity pomohla internetová platforma stvořit, ukazuje následující přehled.
4. 7. - YouTube musí prozradit, kdo se dívá na videa - Americký soud nařídil společnosti Google, aby předala firmě Viacom data o tom, kdo a kdy se dívá na videa na populárním serveru YouTube.  Verdikt je součástí dlouhého soudního sporu, ve kterém Viacom, vlastník filmových studií Paramount nebo sítě televizí MTV, požaduje po YouTube miliardu dolarů jako náhradu za porušování autorských práv. Nelíbí se mu, že se na YouTube objevují i pirátská videa z jeho pořadů.  Další podrobnosti si přečtěte ve zprávě zde
4. 7. - YouTube musí prozradit, kdo se dívá na videa - Americký soud nařídil společnosti Google, aby předala firmě Viacom data o tom, kdo a kdy se dívá na videa na populárním serveru YouTube. Verdikt je součástí dlouhého soudního sporu, ve kterém Viacom, vlastník filmových studií Paramount nebo sítě televizí MTV, požaduje po YouTube miliardu dolarů jako náhradu za porušování autorských práv. Nelíbí se mu, že se na YouTube objevují i pirátská videa z jeho pořadů. Další podrobnosti si přečtěte ve zprávě zde | Foto: Reuters

Článek 13 - jaký má na YouTube vliv?

Kromě čistě domácího videa se začaly na YouTube brzy objevovat i sestřihy televizních pořadů, filmů či klipů, což vyvolávalo spory o autorská práva. A to zejména poté, co firmu koncem roku 2006 koupil internetový gigant Google (za 1,65 miliardy dolarů).

V roce 2008 například muselo být z YouTube staženo tisíce videí kvůli sporu s vydavatelstvím Warner Music a v roce 2009 byl například v Británii a Německu dočasně zablokován přístup k hudebním klipům kvůli sporům o výši plateb s ochrannými autorskými svazy.

Reforma ochrany autorských práv na internetu, kterou schválili loni v březnu poslanci Evropského parlamentu, nově ukládá právní odpovědnost za obsah internetovým platformám jako je YouTube.

Ty mají používat softwarové filtry, jež by porušování autorských práv zabránily. Automatické algoritmy tak zkontrolují nahrávaný obsah na internet a v případě zjištění jeho závadnosti jej hned smažou, což podle kritiků vede k cenzuře internetu.

 

Právě se děje

Další zprávy