Nové chutě a potraviny si hledají cestu do českých škol a školek jen pomalu. V jídelnách neohroženě vládne klasická kuchyně a tradiční jídla. Ukazují to výsledky průzkumu společnosti Primirest, která v Česku zajišťuje stravování žáků a studentů pro téměř 240 mateřských, základních a středních škol.
"Přesvědčivým vítězem dětské hitparády se stala nestárnoucí královna české gastronomie - svíčková na smetaně," uvádí Primirest. Druhé místo obsadil smažený filet z tmavé tresky a na třetím skončil smažený kuřecí prsní řízek. První pětku uzavírá dvojice jídel se sytou omáčkou - hamburská pečená kýta a špagety s boloňskou omáčkou.
Omáčky u žáků bodují i v kategorii bezmasých obědů. V průzkumu vyhrály špagety Napolitana s rajčatovou omáčkou, bazalkou a plátky česneku, které následuje koprová omáčka. Stálicí je i smažený květák.
Oblíbenost jídel náročnějších na přípravu si Tomáš Cikhart z Primirestu vysvětluje tím, že při domácí přípravě pokrmů dávají Češi přednost jednoduchosti a rychlosti. Klasické omáčky nebo smažená jídla si naopak dopřávají spíše na návštěvách u prarodičů nebo o svátcích.
"V pracovní dny si na nich proto rádi pochutnají v závodní restauraci nebo je dětem vyberou ve školní jídelně. Je to pro ně nejjednodušší cesta, jak se k těmto oblíbeným, ale pracnějším jídlům dostat," odhadl Cikhart.
Ze sladkých pokrmů jdou u školáků nejvíce na dračku dukátové buchtičky s vanilkovým krémem. S odstupem se za nimi umístily nudle s mákem a krupicová kaše s kakaem a máslem. Oblíbenost buchtiček se navíc neomezuje jen na nejmladší strávníky. V nedávném průzkumu se ukázalo, že je ze sladkých jídel mají nejraději i dospělí, uvádí Primirest.
Podobně jako u hlavních jídel jsou školáci konzervativní i při výběru polévek. Nejčastěji si dávají zeleninový vývar s rýží, hrachovou s krutony nebo tradiční hrstkovou. Obliba polévek se mění s ohledem na kraj, kde děti žijí, a na věk strávníků. "Pokud bych měl přidat stálici, kterou milují děti všech věkových kategorií, je to rajčatová s kapáním," doplnil statistiky Cikhart.
Ze svačinek si děti nejčastěji vybírají bílé nebo ovocné jogurtové dezerty. Velké oblibě se těší i obložené housky, celozrnné chleby a rohlíky, ale i domácí termix a sladké tvarohy.
Společnost Primirest je největším poskytovatelem stravování na školách v Česku. Jídlo zajišťuje pro 236 mateřských, základních a středních škol. Měsíčně v nich vydá téměř půl milionu porcí.