Zůstaňme lidovci, říkají adepti na šéfa

Martina Macková
9. 12. 2006 0:00
Praha/Brno - Lidovci volí nového předsedu. Ani jeden ze čtyř kandidátů nemíní spojit stranu s ODS, měnit její název či zrušit protikomunistický závazek.
Jiří Čunek
Jiří Čunek | Foto: Ludvík Hradilek

Vyplývá to z odpovědí, které čtyři kandidáti na předsedu KDU-ČSL poskytli Aktuálně.cz před zítřejším sjezdem, na kterém si nového vůdce vyberou.

Na mimořádném sjezdu strany v Brně se poprvé do čela strany může postavit žena: Vlasta Parkanová. Za favorita je však považován vsetínský exstarosta a senátor Jiří Čunek. Dalšími kandidáty jsou senátor Adolf Jílek a tvrdý odpůrce interrupcí a registrovaného partnerství homosexuálů Jiří Karas.

Komunistům nadále ne

KDU-ČSL ztratila předsedu během povolebního vyjednávání o nové vládě, během něhož se tehdejší šéf strany Miroslav Kalousek pokusil domluvit kabinet lidovců a sociálních demokratů, který by podporovali komunisté.

Ve straně s touto možností neuspěl a lidovečtí poslanci pak museli podepsat závazek, že nevstoupí do vlády, která by měla záviset na komunistech, ani ji nepodpoří.nepodpoří vládu, .

A zdá se, že tento závazek stran hned tak rušit nebude. S tímto postojem jsou do volby nového předsedy všichni čtyři kandidáti.

"Závazek je to v tuto chvíli správný a změnit se může, až komunisté budou někým jiným," uvedl Jiří Čunek.

Vlasta Parkanová
Vlasta Parkanová | Foto: Ondřej Besperát

"To by se nejprve museli zásadně změnili komunisté," říká i Vlasta Parkanová. "Jenže pak už by to zase nebyli komunisté, takže to možné není. Závazek považuji za samozřejmost," dodává.

Jiří Karas si myslí, že pohled členů strany je dnes jasný.

"Mnoho z nich kvůli komunistům trpělo. Změna v našem postoji je možná pouze v případě, že by se KSČM omluvila za utrpení, které způsobila nevinným,  a zároveň se výrazně zreformovala," míní také senátor Adolf Jílek.

Sami nebo s někým?

Další velké téma ke sjezdu přednesla minulý týden Vlasta Parkanová. Má se strana těsněji přimknout k ODS, třeba už v předvolebních koalicích?

"Jakékoliv spojování či úzká vazba k ODS není pro KDU-ČSL jako svébytnou stranu správným řešením," říká Adolf Jílek a podobně se na směr dívají i další.

Adolf Jílek
Adolf Jílek | Foto: Ludvík Hradilek

"Není to potřeba," míní Jiří Čunek.

"Spojení s ODS by vedlo k tomu, že bychom byli pohlceni jinou stranou," obává se zase Karas.

Jediná Parkanová není tak rezolutní. "Za určitých okolností si dovedu představit předvolební koalici KDU-ČSL s jednou z velkých stran, která by pak v případě úspěchu vládla po celé volební období. Pro voliče by to bylo transparentní a pro onu velkou stranu výhodné v tom, že by takové uskupení mohlo získat nadpoloviční většinu hlasů," vysvětluje Parkanová. 

Velkou stranou míní nejen ODS, ale i sociální demokraty. "Jsme středová strana a za naši schopnost dohodnout se s jinými demokratickými stranami se nemusíme stydět," řekla politička.

Zůstaňme lidovci

Všichni kandidáti na předsedu se pak shodnou v odpovědi na otázku, zda má strana změnit název.

Lidovci chtějí zůstat "středem" české politiky a i když se zdá, že volají po změnách v prezentaci strany, měnit název rozhodně nebudou.

"V žádném případě, je to zavedená dobrá a poctivá značka," říká rozhodně jeden z nejkonzervativnějších členů Karas.

"V tuto chvíli nejsem pro změnu názvu. Máme v něm totiž přesně zakódovanou identitu naší strany: KDU-ČSL je strana křesťanská, demokratická a lidová," míní i Jílek.

"Není to na pořadu dne," shodují se Parkanová i Čunek.

Potraty? Nezakazovat, přesvědčovat

Ani jeden z možných budoucích předsedů strany by neměnil dnešní praxi v interrupcích, které jsou tradičním tématem konzervativních lidovců.

Jiří Karas (KDU-ČSL)
Jiří Karas (KDU-ČSL) | Foto: KDU-ČSL

Tvrdý zastánce boje proti potratům Jiří Karas sice podal návrh na změnu zákona, aby o tom, zda se žena podrobí interrupci, mohl rozhodovat i partner (otec dítěte), ale rozhodně by neprozasoval zákaz interrupcí. 

"Myslím, že do deseti patnácti let se stejně tento barbarský zákon v Česku zruší sám. Začíná se měnit postoj občanů, stejně jako tomu je v Polsku či USA. Nemůžeme si dovolit věc, která se podepisuje na zdraví matky, celé populace a také je nemožné dovolit si vymírat tímto způsobem," míní Karas.

Naopak Čunek i Jílek říkají jasně. "Nemáme dnes lepší řešení, musí se změnit přístup k této situaci." A jak? Výchova, vzdělávání, prevence.

Parkanová dokonce míní, že společnost by ženám v nesnázích měla dávat víc alternativ. "Aby potrat byl tou poslední možností. Potratů je stále ještě mnoho a přitom máme nedostatek dětí k adopcím," soudí.

Žena v čele: jistě, proč ne

Zvolí lidovci zítra ženu nebo muže? Pokud by dostala důvěru Vlasta Parkanová, byli by po SNK ED teprve druhou větší stranou, která by se k takovému kroku odhodlala.

Vlasta Parkanová, Jan Kasal a Pavel Severa na jednání klubu KDU - ČSL. Premiér Topolánek přišel klub přesvědčovat, aby jeho vládě dali důvěru.
Vlasta Parkanová, Jan Kasal a Pavel Severa na jednání klubu KDU - ČSL. Premiér Topolánek přišel klub přesvědčovat, aby jeho vládě dali důvěru. | Foto: Ondřej Besperát

I když jsou členové KDU-ČSL zastánci tradičních hodnot a rozdělení rolí v rodině, nechtějí připustit, že by se žena nemohla tak zásadní role ve straně chopit.

"Kdybych si nemyslela, že KDU-ČSL může vést žena, vůbec bych  nekandidovala. Přirozeně ale nejde jen o mě," uvedla  Parkanová.

Její mužští soupeři jsou ale zajedno. "Určitě - schopná žena je stejně dobrá jako schopný muž," míní Čunek.

"Nevidím jediný důvod, proč by nemohla vést KDU-ČSL žena," soudí také Jílek a Karas říká, že je to vlastně jedno. "Důležité je, aby to byl člověk schopný vést politickou stranu a aby se KDU-ČSL stala úspěšnější stranou, než byla letos."

 

Právě se děje

Další zprávy