Kalousek se vrací. Skrze Parkanovou

Martina Macková
28. 11. 2006 19:34
Praha/Zlín - Těsnější spolupráce s ODS, lepší prezentace strany, otevření se. To jsou vize kandidátky na post šéfa lidovců Vlasty Parkanové.
Poslankyně Vlasta Parkanová.
Poslankyně Vlasta Parkanová. | Foto: Ondřej Besperát

I když ne takto otevřeně, přesto už v létě tyto nápady zazněly.

Přinesl je tehdejší předseda KDU-ČSL Miroslav Kalousek. To on poprvé připustil možnost, že by i na české politické scéně vznikla alternativa německé CDU/CSU.

"KDU-ČSL musí mít dlouhodobou perspektivu ve chvíli, kdy na politické scéně vzniká nová realita. Vzniká bipolární prostředí, kde je jen černá a bílá, kde se rozhoduje pouze mezi Paroubkem a Topolánkem, mezi Losnou a Mažňákem. To ohrožuje všechny malé strany a ty musí najít strategii, jak se s tím vyrovnat. Ve své vizi jsem sledoval plán CDU/CSU," řekl tehdy v rozhovoru pro Aktuálně.cz Kalousek.

Říkal tomu "Komunikační úvaha na dlouhou trať".

Nejoblíbenější politička dneška - Parkanová - zásnuby s Topolánkovou ODS položila znovu na stůl.

V dopise adresovaném členům lidové strany nabízí mimo jiné i tuto myšlenku.

"Další existence KDU-ČSL by neměla být závislá na uzavírání dlouhodobých koalic. Přesto by KDU-ČSL měla být připravena v případě nutnosti jednat  o předvolební koalici. I velké parlamentní strany mohou z takového spojení vytěžit příležitost k uzavření silného předvolebního bloku, který ve volbách získá nadpoloviční většinu hlasů," míní Parkanová.

Vlasta Parkanová, Jan Kasal a Pavel Severa na jednání klubu KDU - ČSL. Premiér Topolánek přišel klub přesvědčovat, aby jeho vládě dali důvěru.
Vlasta Parkanová, Jan Kasal a Pavel Severa na jednání klubu KDU - ČSL. Premiér Topolánek přišel klub přesvědčovat, aby jeho vládě dali důvěru. | Foto: Ondřej Besperát

"Možná na to má paní Parkanová shodný názor s kolegou Kalouskem. Musí spolu řešit ve sněmovně zákony. Asi mají dojem, že by to tak bylo lepší," míní senátor Josef Kalbáč (Strakonice).

Lidovci, které letošní špatné volební výsledky zaskočily, ale budou velmi váhat. Mnozí totiž viní ze zhoršení preferencí právě předvolební hlasy, kterými se jejich vedení hlásilo k budoucí koalici s ODS.

Na druhou stranu: Lidé z KDU-ČSL mají za sebou i voličsky úspěšný projekt Čtyřkoalice. Ovšem dnes ho za výhru část straníků nepovažuje.

"Už se to zkoušelo, bylo to velmi úmorné dohadování o tom, kdo bude na kterém místě kandidátky s jinými stranami. Nekonečný seriál," hodnotí bývalý senátor Jiří Stodůlka. "A nějaké připojování k někomu nám taky nepomůže, mnozí lidé nás letos nevolili jen proto, že jsme se hlásili ke koalici s ODS. Proč volit kovaříčka, když se dá volit kovář," říká.

"Diskutujeme o tom, ale je to dvousečná zbraň," říká Kalbáč.

Ne KDU-ČSL, jen SL?

Parkanová chce také více otevřít partaj - odlepit nálepky katolické strany a změnit prezentaci i za tu cenu, že se strana přejmenuje. Třeba na "lidovou".

V souvislostech
Autor fotografie: Ondřej Besperát

Lidovci vědí, že změny jsou potřeba, zároveň se ale obávají odlivu tradičních členů. "Strana, která chce uspět, se musí více rozkročit. Poslankyně Parkanová žije v modernější době, vidí realitu, jaká je. Ale je z jiného těsta než řadoví členové, má jiné chápání," míní Kalbáč.

"Je to velký omyl, že nás lidé vidí jako katolickou stranu. Měli bychom se jinak prezentovat, hledat moderní prvky," souhlasí s Parkanovou Stodůlka, který přitom jako šéf zlínské organizace plně podporuje do funkce předsedy Jiřího Čunka.

"Třeba to církevní názvosloví," naráží na tradiční oslovování lidovců 'bratře, sestro'. "To mi nikdy nesedělo, je to církevní mluva a věc, která odrazuje řadu lidí. Rád bych se ho zbavil," řekl.

Ke kořenům, nebo moderní křesťanská strana?

Už jména budoucích soupeřů o křeslo předsedy napovídají, že se lidovci budou rozhodovat, zda se vydají cestou "ke kořenům", nebo cestou moderní křesťanské strany.

Zatímco Parkanová, která je členkou KDU-ČSL jen pět let, představuje odvážný směr změn, Jiří Karas naopak prezentuje návrat k historické podobě strany.

A favorizovaný senátor Jiří Čunek může ukázat kompromisní směr.

Naznačuje to například šéf severomoravských lidovců Pavol Lukša, který tvrdí, že se strana musí především sjednotit.

A také tvrdý názor vlivného hejtmana Stanislava Juránka, předsedy největší lidovecké organizace na jižní Moravě. "Parkanová se podle mě předsedkyní nestane. Z jejich vyjádření vyplývá, že její povědomí o tom, co se ve straně děje, končí už před hranicí Vysočiny," řekl Juránek.

"Nový předseda musí dokázat sjednotit proudy ve straně, musí být veřejně přesvědčivý a vrátit stranu do pozic, které si většina základny přeje a očekává," řekl také senátor Kalbáč.

Co je ale jisté: Ať se budou lidovci jmenovat jakkoliv, chtějí zůstat středovou stranou a "jazýčkem na vahách", jak už říkával Josef Lux. "Měli bychom vyvažovat politiku ODS a ČSSD," slibují si také od varianty trojkoaliční vlády, o které se právě jedná.

 

Právě se děje

Další zprávy