Pád Kalouska: Nešlo o KSČM, ale o ODS

Sabina Slonková, Petr Holub
5. 9. 2006 0:00
Praha - Ne hrozba komunismu, ale obava z debat o splynutí KDU-ČSL s ODS stála za nečekaným pádem Miroslava Kalouska.

Infobox


TŘI STRATEGIE LIDOVCŮ

Plán "CDU/CSU"

Společné kandidátky s ODS, poprvé při podzimních volbách do Senátu a na radnice. ODS bude přitom dominovat ve městských obvodech, KDU-ČSL na venkově. Pokud se posílí většinové prvky volebního systému, bude spojenectví silnější než ČSSD. Plán odmítly jihomoravské organizace s tím, že se lidovci v ODS rozpustí a navíc ztratí svůj koaliční potenciál.

Ve vládě s ČSSD

Kalousek domluvil koalici se sociálními demokraty. ČSSD mu slíbila splnit dlouhodobé cíle politiky lidovců, včetně vyrovnání státu a církví. Připustil, že vláda získá důvěru s podporou komunistů. Celostátní konference před týdnem výslovně vyloučila, že se lidovci mohou podílet na vládě s podporou KSČM. Část straníků připouští, že KDU-ČSL může tolerovat spolu s komunisty menšinovou vládu ČSSD. Obecně je však přijatelný pouze málo realistický model, kdy menšinovou vládu ČSSD podpoří lidovci spolu s ostatními demokratickými stranami.

"Luxova cesta"

Obnoví se myšlenka čtyřkoalice, která sdružovala menší pravicové strany. Nová formace umožní lidovcům hrát rovnocennou hru s ODS a ČSSD. Lidovci však zatím neřekli, kdo nahradí dosavadní partnery US-DEU a ODA. Plán prosazují moravské organizace, prvním krokem mohou být domluvy o vzájemné podpoře před druhým kolem senátních voleb.

Plánovaná těsná spolupráce lidovců s občanskými demokraty přitom mohla vyústit v postupnou integraci KDU-ČSL do ODS. Kalousek rezignoval na post lídra lidovců předminulý týden bezprostředně poté, co u stranických kolegů narazil se svým plánem na vládní kabinet s ČSSD podporovaný komunisty. Až nyní se ukazuje, že to byla jen "poslední kapka".

Dosud tajené námluvy

Už počátkem srpna si totiž Miroslav Kalousek proti sobě postavil špičky lidovců úvahami o předvolební spolupráci s ODS a společné kandidátce pro nadcházející komunální a senátní volby. Tento spor politici doposud tajili, stejně jako dlouhodobé debaty Kalouska a Topolánka o těsném spojení lidovců a občanských demokratů.

Potvrdili je až nyní, na dotazy Aktuálně.cz.

"Tuto debatu jsme společně vedli, to je pravda. Nehovořilo se ale o integraci, to by mohl být někdy v budoucnu jen možný výsledek. Ta debata byla testovací a týkala se předvolební spolupráce obou stran. A je pravda, že odezva u lidovců nebyla kladná," potvrdil premiér a šéf ODS Mirek Topolánek.

Podobně dnes mluví i Kalousek: "Velmi zjednodušeně řečeno, ve své vizi jsem sledoval plán spolupráce KDU-ČSL a ODS podle modelu CDU/CSU. Ovšem je fakt, že v moravské části naší strany jsem se setkával s ostře nesouhlasnými reakcemi."

Kalousek v pasti

Poté, co se Kalouskovi během léta rozplynula vidina účasti v trojkoaliční vládě Mirka Topolánka a ve straně neprošla myšlenka na předvolební spolupráci s ODS (natož na budoucí integraci do této strany), ocitl se lídr lidovců v polistopadové historii v nezvyklé situaci: Lidovcům pod jeho vedením reálně hrozilo, že se podruhé od listopadu 1989 nebudou podílet na moci.

A nadto musel čelit kritice za slabý výsledek v letošních parlamentních volbách, který potvrdil letitý propad obliby lidovců u voličů. "Nezbyl mu už žádný manévrovací prostor. Takže sám sebe přesvědčil, že jej ODS podrazí a dohodne s ČSSD změnu volebního systému tak, aby lidovci skončili. A přišel s myšlenkou na vstup do Paroubkovy vlády, ačkoli věděl, že mu to neprojde. Prostě zazkratoval," popsal Kalouskovy kroky politik, který je s ním probíral.

Jihomoravské NE

Plán na těsnou spolupráci s ODS přitom narazil v nejsilnějších organizacích strany, na Zlínsku a na jižní Moravě. "Pro nás to bylo překvapivé a vůbec si nedovedu představit, jak by něco takového mohlo fungovat," říká předseda zlínské organizace, senátor Jiří Stodůlka.

S návrhem na společné kandidátky a na hlubší integraci s ODS Kalousek do Zlína ani nedojel, podle Stodůlky ho v Brně rezolutně odmítl hejtman Stanislav Juránek. "Je to tak, proti užší spolupráci s ODS se postavila se Zlínem i našem organizace," potvrzuje Juránek. Plán "CDU/CSU" podle něho není otázka této doby: "Měli bychom se vrátit k Luxově cestě a spolupracovat s menšími pravicovými stranami," říká hejtman.

Podle Stodůlky byla chyba právě to, že Kalousek Luxovu cestu zanedbal. "Strana to může poznat při senátních volbách, kdy její kandidáti budou muset spoléhat pouze na tradiční voliče," míní zlínský předseda.

Postoj jihomoravských lidovců rozhodl, i když část moravských organizací hlubší integraci s ODS připouští. Vedle Vysočiny přijala Kalouskův plán vstřícně také moravskoslezská organizace. "Byl na místě ve chvíli, kdy volby posílily bipolární rozložení sil na politické scéně. Může mít naději na úspěch někdy do budoucna," říká krajský předseda Pavol Lukša.

 

Právě se děje

Další zprávy