Zlomem pro nás bylo noční jednání s Nečasem, tvrdí VV

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
11. 1. 2012 15:40
Bárta naznačuje, že Věci veřejné v souvislosti s restitucemi "ještě s něčím přijdou"
Petr Nečas a Vít Bárta.
Petr Nečas a Vít Bárta. | Foto: Jan Langer

Praha - Klíčovým faktorem, který rozhodl, že se nakonec Věci veřejné rozhodly ve vládě podpořit zákon o navracení majetku církvím, bylo podle VV noční jednání s premiérem Petrem Nečasem (ODS).

Předseda poslanců VV Vít Bárta prohlásil, že je nakonec premiér ujistil, že se "peníze najdou úsporami a omezením byrokracie, aby se to nedotklo občanů". To podle něj bylo klíčové pro obrat VV k tomu, že všichni jejich ministři byli nakonec ve vládě pro.

Premiér Nečas nicméně vypadal v reakci na toto prohlášení překvapeně.

Na otázku, v čem bylo jednání s ním tak přelomové, nakonec jen obecně prohlásil: "Dokázali jsme spolu elementárním způsobem komunikovat a dohodli se, že chceme naplnit koaliční dohodu."

Obraty v jednání posledních dnů, kdy dokonce pohrozil pádem celé vlády, už nechtěl komentovat a po jednání kabinetu jen řekl: "Považuji za důležitý výsledek, nikoliv cestu, kterou jsme se k němu propracovali."

Pro VV ale téma církevních restitucí zřejmě nekončí.

"Do 14 dnů Věci veřejné k tématu církevních restitucí ještě něco řeknou. Je určitá podobnost naší dnešní situace se situací, kdy se před rokem jednalo u pana prezidenta o policejním prezidentovi. Od nás nyní nečekejte konkrétnější informace," prohlásil tajemně Vít Bárta.

O co jde, není úplně jasné, kromě náznaků, že budou VV navrhovat, kde ušetřit.

"Nečekáme splnění nějakých garancí," popřela další podmínky VV jejich 1. místopředsedkyně a vicepremiérka Karolína Peake.

Církevní restituce

  • Dosavadní dohoda s církvemi počítá s vyplacením 59 miliard korun. V úvahu má být brána inflace, tudíž celkově by mohla částka vyšplhat na 78,9 miliardy až 96,24 miliardy korun.
  • Církve také mají dostat zpět 56 procent majetku, o který přišly za minulého režimu. Vyplácení peněz by mělo být rozloženo do 30 let.
  • Prvních 17 let v období, kdy se bude majetek církvím vracet, by ještě stát církve částečně finančně podporoval - a to částkou 1 miliarda a 400 milionů korun ročně. Tato částka se ale bude postupně snižovat - počínaje čtvrtým rokem o 5 procent ročně.

Bárta: Jednání s Dukou? Považuji to za důvěrné

Noční domluva s premiérem nebyla jediná. Věci veřejné se sešly i s pražským arcibiskupem Dominikem Dukou, se kterým konzultovaly současný vývoj. Spolu s ním byli na schůzce i představitelé dalších církví.

"Jednání katalyzoval pan senátor Čunek," upřesnil ve středu Vít Bárta. Na dotaz Aktuálně.cz, co si sliboval od jednání s církvemi, které nakonec nepřineslo nic nového, odpověděl: "Považuji to za důvěrné."

Spor o vracení majetku církvím se vyhrotil minulý týden, kdy vláda projednávání návrhu zákona přerušila. Námitky nevyřešila ani pondělní koaliční schůzka ve formátu K9.

Věcem veřejným nestačilo upřesnění ministra financí Miroslava Kalouska, kde vezme každoročně 2 miliardy korun na finanční odškodnění církvím za majetek, který už nelze vrátit.

Věci veřejné ale už v pondělí naznačovaly, že nakonec pro zákon ve vládě ruku zvednou, a ve středu to skutečně udělaly.

 

Právě se děje

Další zprávy