Zeman potvrdil Zaorálkovi jmenování i další schůzku

Domácí Domácí
28. 1. 2014 18:45
Prezident absolvuje poslední kolo pohovorů s kandidáty na ministry.
Lubomír Zaorálek.
Lubomír Zaorálek. | Foto: Ludvík Hradilek
  • Zprávu jsme aktualizovali o vyjádření L. Zaorálka po schůzce s M. Zemanem
 

Praha - Budoucí ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) se na úterní schůzce s prezidentem Milošem Zemanem shodl v politice týkající se EU, naopak neshody měli kolem Blízkého východu. Zaorálek to řekl novinářům. Zeman i Zaorálek jsou příznivci vstřícného postoje vůči EU a nechtějí stát mimo hlavní proud integrace.

V otázce Blízkého východu je Zeman znám mimo jiné jako velký přítel Izraele a i v EU je Česko na straně nejbližších spojenců Izraele. Konflikt mezi Izraelci a Palestinci Zaorálek konkrétně nezmínil. Hovořil jen o "vyrovnanějším" postoji ČR.

"Prezident ví, že chci prosazovat vyrovnanější politiku v oblasti Středního východu... Tak jsme si vyjasňovali, co to konkrétněji znamená. Jestli tyto jiné důrazy mohou znamenat, že bychom věci formulovali jinak," uvedl Zaorálek. "Fatální spor" ale nečeká a chce s hlavou státu dál diskutovat.

Středním východem jsou označovány země Arabského poloostrova, běžněji se užívá označení Blízký východ.

Zaorálek také oznámil, že jeho prvním náměstkem na ministerstvu bude bývalý šéf Ústavu mezinárodních vztahů Petr Drulák. Nyní tuto funkci zastává Jiří Schneider.

Pohovory s kandidáty, kterými Zeman podmínil jmenování vlády, začaly minulý týden ve středu. Zaorálka a Jiřího Dienstbiera, se kterými má dlouhodobě napjaté vztahy, prezident v úterý přijal jako poslední. Novou vládu prezident jmenuje ve středu 29. ledna ve 14 hodin na Pražském hradě.

Dienstbier byl před rokem Zemanovým protikandidátem v prezidentské volbě a je jeho častým kritikem. Až se stane členem Sobotkovy vlády, chce uzákonit nárok každého dítěte na místo ve školce, větší pravomoci ombudsmana či možnost adopcí pro gay a lesbické páry. Rád by též bojoval proti sociálnímu vyloučení a přispěl k přijetí zákona o sociálním bydlení.

Dosavadní schůzky proběhly podle kandidátů v poklidu. Uchazeč o post ministra obrany Martin Stropnický po setkání uvedl, že ho prezident i přes počáteční výhrady slíbil do funkce jmenovat. "On mi dal také kontrolní otázku, kolik má Česká republika tanků. To jsem dostal snad jedničku," popsal Stropnický s tím, že další zkoušení už nebylo.

Pravděpodobný ministr financí Andrej Babiš prezidentovi přinesl koš uzenin a následně setkání popsal jako "v pohodě". Pár otcovských rad od hlavy státu podle svých slov dostal Jan Mládek, kandidát na ministra průmyslu a obchodu. Prezident již dříve poukázal na Mládkovu nezískanou bezpečnostní prověrku, kterou považuje za důvod pro možné odmítnutí jmenování.

"Pan prezident mi udělil několik otcovských rad," uvedl Mládek po setkání. Atmosféru schůzky označil za konstruktivní, jestli jej prezident jmenuje, ale na rovinu nepotvrdil. "Nechte se překvapit příští týden," odvětil pouze novinářům.

 

Právě se děje

Další zprávy