Zelení odkryli program vlády. Úspory prý minou školství

Kateřina Eliášová
25. 5. 2009 18:30
Program má být zveřejněn, není důvod jej tajit, říká Martin Bursík
Martin Bursík, ministr životního prostředí. Ilustrační snímek.
Martin Bursík, ministr životního prostředí. Ilustrační snímek. | Foto: Reuters

Praha - Strana zelených se rozhodla částečně zveřejnit program, s nímž hodlá Fischerova vláda předstoupit před sněmovnu. 

Předseda zelených Martin Bursík Aktuálně.cz sdělil, že program mimo jiné počítá s závazkem, že se plánované rozpočtové škrty nedotknou školství.

Zelení se odvolávají na účastníky pondělního zasedání vlády, kde se program schvaloval. Ve vládě jsou dva ministři (pro životní prostředí a pro lidská práva), které Strana zelených do vlády nominovala.

Mluvčí premiéra Roman Prorok tuto informaci nepotvrdil. Odmítl Bursíkovy informace jakkoli komentovat.

Zveřejnit, říkají zelení

Odtajnit část programu se Zelení podle Bursíka rozhodli proto, že nesouhlasí s tím, aby jej vláda zveřejnila až ve sněmovně před poslanci. 

"Strana zelených nesouhlasí s rozhodnutím premiéra neposkytnout veřejnosti schválené programové prohlášení vlády a vyzývá premiéra, aby bez otálení program vlády zveřejnil," uvedl Martin Bursík.

Premiérův mluvči se ani k výzvě nevyjádřil. "Premiér žádnou výzvu neobrdžel," řekl.

Deset zelených připomínek

Podle Bursíka dali zelení minulý týden ministrům k programu zhruba deset připomínek.  "Strana zelených uspěla v resortech, za které nese odpovědnost, tj. v životním prostředí a lidských právech," uvedl v pondělí.

Foto: Ludvík Hradilek

Vláda podle něho podpoří vyšší recyklaci odpadů, sníží skládkování bioodpadu, bude chránit Šumavu (na vědeckém základě) a namísto původně navrhované podpory využívání domácího uhlí podpoří efektivní využívání energie a úspory.

V oblasti lidských práv bude vláda krom jiného systematicky podporovat obce a města při řešení problematiky sociálně vyloučených lokalit.

Kritika kultury

Nespokojeni jsou naopak zelení s tím, jak dopadl program v resortu kultury. "Strana zelených prosazovala naplnění cíle jednoho procenta HDP na kulturu s důrazem na podporu tzv. živé kultury," uvedl Bursík. "Nebyli jsme úspěšní a oblast kultury vnímáme v programu vlády velmi kriticky."

 

Právě se děje

Další zprávy