Vláda si schválila program, teď požádá o důvěru

Domácí Domácí
25. 5. 2009 16:05
Šéf sněmovny dostane do rukou seznam priorit úřednického kabinetu
Premiér Jan Fischer na tiskové konferenci oznamuje: Máme programové prohlášení.
Premiér Jan Fischer na tiskové konferenci oznamuje: Máme programové prohlášení. | Foto: Jan Langer

Praha - Úřednický kabinet statistika Jana Fischera si v pondělí schválil programové prohlášení.

A to znamená, že se přiblížil okamžik, kdy poslanci rozhodnou o osudu dočasné vlády. Jan Fischer už oznámil, že se s předsedou poslanecké sněmovny Miloslavem Vlčkem sejde zítra ráno a předá mu oficiální žádost o svolání schůze dolní komory. Na ní se bude o důvěře ve Fischerův kabinet hlasovat.

Do té doby, než se s programem seznámí poslanci, vláda nechce své prohlášení zveřejňovat. Premiér ovšem prohlásil, že jeho obsah jistě nikoho nepřekvapí. "Priority jsou jasné. Dokončit předsednictví Evropské unii, vytvořit rozpočet s deficitem nepřesahujícím 170 miliard korun a zajistit efektivní chod státní správy," řekl Fischer.

Doplnil, že v prohlášení například chybí přesný výčet privatizací či státních zakázek, které chce vláda provést.

Ministři vlády, jejíž složení ovlivnila ODS, ČSSD a Strana zelených, museli do programového prohlášení zapracovat podmínky politických stran. Sociální demokraté si jich nadiktovali sedmadvacet, zelení deset.

Jan Fischer se už dříve netajil s tím, že některé podmínky se mu nelíbí. "Většinu z požadavků jsme do programu zapracovali, u některých však máme pochybnosti," řekl Fischer. Zdůraznil, že všechny považoval za doporučení, a tak s nimi také naložil.

Sporným bodem byl zejména požadavek socialistů, kteří odmítají, aby vláda pokračovala v privatizaci Letiště Praha. S tím začal trojbarevný kabinet Mirka Topolánka; Fischer by rád pokračoval.

Vláda, která 8. května nahradila koaliční kabinet premiéra Mirka Topolánka, má ze zadání politických stran za úkol dovést zemi k říjnovým předčasným volbám do Poslanecké sněmovny, dokončit české předsednictví EU a připravit "střízlivý" státní rozpočet.

 

Právě se děje

Další zprávy