Zelení chtějí klub, nemají dost poslanců

Pavel Baroch
13. 6. 2006 13:50
Praha - Zelení jdou do dnešního jednání o podobě nové sněmovny bez pravoplatných hlasů. Se šesti poslanci nemá strana nárok na vlastní klub.

Právě vlastní poslanecký klub je nutný k tomu, aby strany mohly poslat do komise, která jedná například o složení sněmovních výborů, své zástupce.

Jenže podle platného jednacího řádu Poslanecké sněmovny může politická strana založit vlastní poslanecký klub, pokud má minimálně deset členů. Zeleným chybějí čtyři poslanci.

Strana to teď chce změnit. Požádala už kancléře Petra Kynštetra, aby připravil drobnou novelu jednacího řádu, podle níž by nárok na vlastní poslanecký klub měla každá strana či hnutí, které se dostanou do sněmovny.

ODS a ČSSD zatím váhají

Zástupci nejsilnějších politických stran ve sněmovně - ODS a ČSSD - se však zatím k požadavku zelených staví váhavě.

"Teď se o tom jedná. Má to svá plus a minus," řekl předseda poslaneckého klubu ODS Vlastimil Tlustý. Co konkrétně má na mysli, ovšem poslanec nesdělil. "Nebudu teď říkat nic víc, než že se o tom jedná," dodal Tlustý.

Foto: Osobní stránky poslance

Jasně se k návrhu zelených nevyjádřil ani předseda sněmovny Lubomír Zaorálek z ČSSD. "Nemám to úplně promyšleno, zváženo," řekl Zaorálek.

Dodal, že jde o změnu zákona, kterou musí projednat všechny politické kluby ve sněmovně. "Není to úplně jednoduchá věc, bude kolem toho nejspíš velká debata. A je tu riziko, že to bude označeno za účelovou změnu jednacího řádu," poznamenal Zaorálek.

Připomněl, že v minulé sněmovně měla US-DEU také jen devět poslanců, a jednací řád se kvůli tomu neměnil. Unionistům nakonec "půjčili" lidovci nestraníka Svatopluka Karáska.

Předseda zelených Martin Bursík si ovšem nedokáže představit, že by se ve sněmovně proti návrhu jeho strany někdo postavil. "Je to jen otázka času, kdy se jednací řád upraví," věří Bursík, podle něhož se při vyjednávání o koalici jedná i o změně jednacího řádu.

"Je tu dobrá vůle podpořit novelu jednacího řádu," tvrdí Bursík.

Bez přestávky a služebního auta

Infobox
Autor fotografie: Strana zelených

Infobox

ZELENÍ bez klubu nemohou:

1. Požádat o přerušení schůze sněmovny. 2. Účastnit se společných jednání vedení sněmovny. 3. Nemohou mít vlastní kancelář. 4. Nemají nárok na tajemníka, služební automobil a příspěvek na činnost klubu.

5. Kdykoli vstoupit do rozpravy.

Kromě toho, že zelení mají dnes ve vyjednávací komisi sněmovny své dva poslance pouze v roli pozorovatele, přináší neexistence vlastního klubu další nevýhody.

Až se například bude volit předseda sněmovny, zelení nebudou moci nikoho poslat do volební komise. Zelení by se nemohli zúčastnit společného jednání s vedením sněmovny.

Při zasedáních sněmovny by poslanec za zelené nemohl na rozdíl od ostatních předsedů klubů kdykoli vystoupit s prohlášením nebo požádat o přerušení schůze, aby se klub mohl poradit o dalším postupu.

A pak jsou tu i "materiální" výhody. Každý poslanecký klub má nárok na svou kancelář, svého tajemníka, na služební auto anebo na příspěvek na svou činnost.

"Přiznám se, že to ještě zmapováno nemám. Teď mám před sebou jednací řád a chci si ho prostudovat. Elementární zázemí ale samozřejmě potřebujeme," řekl předseda zelených Bursík.

ODS a KDU-ČSL nabízely pomoc

Bursík oceňuje, že předseda sněmovny Zaorálek se snaží vyjít zeleným vstříc. Proto se mohou zelení například jako pozorovatelé účastnit dnešního jednání vyjednávacího týmu o obsazení funkcí ve sněmovně.

Pokud by parlament se změnou svého jednacího řádu nesouhlasil, znamenalo by to, že by zelení museli ve sněmovně vystupovat individuálně, anebo vstoupit do jiného klubu.

Bursík uvedl, že takovou nabídku už zelení dostali od ODS i lidovců.

"Poděkovali jsme, ale nejde to přijmout," tvrdí Bursík. "Je to otázka elementární cti. Není přece možné, aby strana v parlamentě byla závislá na milosrdenství politických partnerů."

 

Právě se děje

Další zprávy