Zelení zrušili vnitřní levicovou opozici

Pavel Baroch
10. 6. 2006 19:32
Praha - Strana zelených dnes vyloučila své dva členy, kteří stáli za vznikem levicové frakce. A podpořila vedení strany v koaličním vyjednávání.

Eva Holubová a Karel Volny, představitelé levicové frakce zelených, už nejsou členy této strany. O jejich vyloučení rozhodla drtivá většina členů republikové rady.

"Nebyla to žádná názorová frakce," řekla první místopředsedkyně zelených Dana Kuchtová. "Ozvali se těsně před volbami a chtěli škodit," dodala.

Bursík: Za vznikem frakce stála ČSSD

Eva Holubová pár dní před otevřením volebních místností vyzvala voliče, aby svůj hlas nezahodili tím, že budou volit předsedu strany Martina Bursíka. Naopak nepřímo doporučila, aby lidé volili ČSSD. V zápětí se Holubová spolu s Volnym setkala s premiérem a předsedou ČSSD Jiřím Paroubkem.

"Byla tady zjevná vazba na ČSSD," zopakoval dnes Bursík svůj názor, že za vznikem levicové strany stála právě sociální demokracie, která chtěla zelené před volbami poškodit.

Pro vyloučení Holuboké a Volneho ze Strany zelených hlasovalo 47 delegátů republikové rady. Nikdy nebyl proti, čtyři straníci se zdrželi hlasování.

Holubová, ústřední postava levicové frakce, se ke svému vyloučení nevyjádřila, protože měla celé odpoledne vypnutý mobilní telefon.

Třetím vyloučením ze Strany zelených je Václav Drbohlav, který vystupoval jako mluvčí konkurenčního Hnutí Strany zelených.

Strana pokračuje v koaličních jednáních

Republiková rada zároveň potvrdila, aby vedení strany pokračovalo v povolebním vyjednáváním. Pro bylo čtyřicet šest delegátů, nikdo nebyl proti, dva se zdrželi.

"Máme volné ruce," konstatoval předseda Bursík, podle něhož je v tuto chvíli na prvním místě vyjednávání o případné koalici s ODS a KDU-ČSL.

Potvrdilo se tak, že názor, aby zelení raději zůstali v opozici a podpořili případně menšěinový kabinet, je ve straně v menšině. Podle Bursíka ovšem není vyloučen ani scénář, že se zelení s ODS a lidovci nedohodnou a zůstanou v opozici.

Republiková rada Strany zelených zopakovala, že strana nepodpoří nebo nevstoupí do vlády s ČSSD, kterou by jakkoli podporovali komunisté.

 

Právě se děje

Další zprávy