Zastavte Klause, píše lidovecký místopředseda Macek

Veronika Rodriguez Veronika Rodriguez
24. 11. 2008 13:53
Václav Klaus podle Macka škodí české zahraniční politice
Václav Klaus ve Vladislavském sále při tradičním projevu k výročí české státnosti.
Václav Klaus ve Vladislavském sále při tradičním projevu k výročí české státnosti. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Zastavte Klause, vyzývá poslance místopředseda lidovců David Macek.

Prezident Václav Klaus podle něj ničí mezinárodní pověst Česka.

"Vláda by měla zasáhnout proti destruktivním aktivitám prezidenta Klause v oblasti zahraniční politiky. Zahraniční politika České republiky se stává v naši zemi čím dál větším vnitropolitickým problémem," ostře se ohradil proti Klausovi David Macek.

Macek kritizuje Klausův proruský postoj při srpnovému rusko-gruzínskému konfliktu.

Vzpomíná prezidentovu státní návštěvu Irska, kde Klaus po večeři s byznysmenem Declanem Ganleyem varoval před nebezpečím supranacionalismu a obvinil irskou vládu, že dostatečně jasně nebere v potaz zamítnutí Lisabonské smlouvy v referendu.

"Ani zkušení znalci dějin evropské diplomacie nenachází paralelu k situaci, kdy ministr hostitelské země oznámí, že ze slov hosta - hlavy cizího státu - se mu zvednul žaludek," opírá se do Klause Macek.

Prezidentovi vyčítá také to, že se vysmívá snahám zabránit globálním změnám klimatu.

Česko čekají kvůli Klausovi těžké časy, píše Macek

"To vše způsobuje, že náš prezident, který by měl otevírat dveře české diplomacii, není v mnoha zemích vítaný. Není divu, že Václav Klaus za šest let svého mandátu nedostal pozvání k oficiální státní návštěvě rozhodujících západních velmocí: USA, Velké Británie, Francie, Německa, Itálie," píše ve svém dopise místopředseda lidovců.

Za největší problém ovšem považuje nevoli Václava Klause přijmout Lisabonskou smlouvu.

Vadí mu, že Klaus dokument nerespektuje přesto, že už ji ratifikovaly parlamenty 25 evropských zemí, česká vláda ji schválila a premiér s ministrem zahraničí ji podepsali.

"Prezident by měl s ohledem na Ústavu rozhodnutí vlády respektovat. Opak je pravdou. Václav Klaus nejenom vládu nerespektuje, ale vede proti této smlouvě aktivní, celoevropskou kampaň se zničujícími důsledky pro postavení naši země. To vše nás efektivně dostává do izolace v mezinárodním prostředí Západu," ohrazuje se proti prezidentovu jednání Macek.

Pokud bude Klaus ve svém počínání pokračovat, čekají podle Macka českou vládu během předsednictví Evropské unii těžké časy.

Prezidentův mluvčí Radim Ochvat se k dopisu odmítl vyjádřit. "Nám žádný dopis zaslán nebyl, navíc názory pana prezidenta jsou všeobecně známé, není už proto třeba se k nim jakkoliv dál vyjadřovat," řekl.

 

 

Právě se děje

Další zprávy