Klaus podepíše Lisabonskou smlouvu až po irském ANO

Kateřina Eliášová
24. 11. 2008 15:50
Prezident se staví proti reformnímu dokumentu Evropské unie
Václav Klaus jako čestný host u lidovců.
Václav Klaus jako čestný host u lidovců. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Prezident Václav Klaus zřejmě nepodepíše Lisabonskou smlouvu dřív, než Irsko změní názor a pakt ratifikuje.

Uvedl to pro Rádio Česko.

Irové smlouvu odmítli v referendu. Tamní vláda zvažuje, že lidové hlasování zopakuje, zatím ale není rozhodnuto.

Podle Václava Klause teď bude klíčové, jak o smlouvě rozhodne Ústavní soud. Ten zasedá už zítra.

"Pak je průchod parlamentem, to bude trvat nemalou dobu, protože takovéto fatální omezené suverenity země já nepředpokládám, že by mohl parlament prodiskutovávat hlasováním za pět minut bez nějaké vážné věcné debaty," řekl rádiu Klaus.

Prezident pak v průběhu rozhovoru naznačil, že bez irského ANO smlouvu nepodepíše.

"Já nemám důvod být dalším z Evropanů, kteří tlačí na Irsko, aby udělali něco. Prostě bez irské změny stanoviska žádná lisabonská smlouva být nemůže," uvedl Klaus.

Klausův postoj k Lisabonu rozzlobil lidovce. Jejich místopředseda David Macek v prohlášení napsal, že tím Klaus dostává Česko do "izolace v mezinárodním prostředí Západu". Jeho aktivity v tomto směru označil za "destruktivní".

"Naše vláda smlouvu schválila, premiér s ministrem zahraničí ji podepsali. Prezident by měl s ohledem na Ústavu rozhodnutí vlády respektovat. Opak je pravdou. Václav Klaus nejenom vládu nerespektuje, ale vede proti této smlouvě aktivní, celoevropskou kampaň se zničujícími důsledky pro postavení naši země", napsal Macek.

Lisabonská smlouva je teď i předmětem předkongresového napětí v ODS. Zatímco premiér Mirek Topolánek poslance strany vyzval, aby pakt ratifikovali, jeho rival Pavel Bém smlouvu stejně jako Klaus odmítá.

"Postoj pana prezidenta není nijak neočekávatelný, já se domnívám, že podobný přístup bude mít i polský prezident," reagoval na Klausova slova premiér Mirek Topolánek.

Podle něj může být prezidentův podpis vázán na irské ANO. Bez něj totiž smlouva jako celek platit nebude. "Jestli to bude, nebo nebude komplikovat naši situaci, to se uvidí. Prezident svůj podpis nevyloučil," doplnil premiér.

 

Právě se děje

Další zprávy