Důvěra v Klause klesá. Potvrdil to i další výzkum

Michal Pavec
24. 11. 2008 13:15
Podle CVVM důvěřuje hlavě státu 63 procent lidí
Klaus před senátními volbami otevřeně podpořil pražské kandidáty ODS. A taky se postavil za hejtmany, kteří neuspěli v krajských volbách
Klaus před senátními volbami otevřeně podpořil pražské kandidáty ODS. A taky se postavil za hejtmany, kteří neuspěli v krajských volbách | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Angažování za volební kandidáty ODS či otevřený odpor vůči Lisabonské smlouvě. I to mohou být skutečnosti, které způsobují další pokles popularity prezidenta Václava Klause.

Negativní tendence veřejného mínění o Klausovi ukázal už druhý průzkum za sebou. V pátek to bylo šetření agentury STEM, v pondělí pak výzkum důvěry politiků provedený společností CVVM.

Podle jeho výsledků důvěřuje prezidentovi 63 procent občanů. To je o čtyři procenta méně než při zářijovém šetření.

Klaus se zvedl. Teď znovu padá

Tehdejších 67 procent kladných hodnocení ukazovalo na postupně se zlepšující obraz prezidentského úřadu pošramocený dramatickými tahanicemi okolo lednové prezidentské volby. Těsně po ní totiž padla důvěra v Klause na historické minimum.

Od září sympatie ke Klausovi znovu postupně klesají.

V pátečním průzkumu agentury STEM hodnotilo práci jeho úřadu kladně dokonce pouze 59 procent lidí.

Oproti poslednímu šetření si i zde hlava státu pohoršila o pět procent a vysloužila si tak nejhorší hodnocení za poslední půlrok.

Poslancům důvěřuje jen pětina lidí

Navzdory výsledkům posledních výzkumů si prezident republiky u občanů stojí - společně s obecními zastupitelstvy - nejlépe ze všech ústavních institucí.

Obě parlamentní komory a vláda Mirka Topolánka nedosáhly v průzkumu důvěry ani třetiny kladných ohlasů.

Ministři ze Strakovy akademie jich posbírali 26 procent, senát 24 procent a poslanecká sněmovna dokonce jen 20 procent.

Bez překvapení zůstává i to, jak občané politickou situaci celkově hodnotí. Spokojeno s ní je pouze devět procent z nich. Jednoznačně nespokojených občanů je pak rovných šedesát procent.

Výzkumníci CVVM vycházeli z odpovědí 1084 lidí, kterých se společnost ptala v týdnu od 3. do 11. listopadu.

 

Právě se děje

Další zprávy