Za mým nezvolením je odmítání Zemana, tvrdí Dienstbier

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
16. 3. 2013 6:00
Rozhovor s Jiřím Dienstbierem poté, co neobhájil post místopředsedy ČSSD
Jiří Dienstbier
Jiří Dienstbier | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Jiří Dienstbier vidí jako jednu z hlavních příčin, proč neobhájil post místopředsedy ČSSD ve svém odmítavém stanovisku k Miloši Zemanovi před druhým kolem prezidentské volby.

"Já jsem věděl od prvního okamžiku, že ten můj postoj s sebou nese určité riziko, to bylo evidentní. Ale nehodlám na něm měnit nic dodnes," říká k tomu i teď po svém neúspěchu na sjezdu ČSSD.

Podpořit Miloše Zemana - navzdory zbytku vedení sociálních demokratů - odmítl a v rozhovoru pro Aktuálně.cz prohlásil, že "Miloš Zeman je napojený na to, čemu s nadsázkou říkám mafiánské kruhy" a že je "nepřijatelný".

Místopředsednickou funkci neobhájil ani přes to, že byl jedním ze dvou lidí, které jako jediné Bohuslav Sobotka jmenoval, že je do vedení chce (druhým byl Sobotkův rival z předchozího sjezdu Michal Hašek).

A.cz: Bohuslav Sobotka už dříve pro Aktuálně.cz řekl , že vaše nezvolení by bylo pro ČSSD "sebevražednou tendencí". Jak ho vnímáte teď vy?

Dienstbier: Je to z mého hlediska ztracená příležitost navázat na prezidentskou volbu, kdy jsem se snažil oslovit i lidi, kteří třeba nebyli tradičními voliči sociální demokracie, a trošku sociální demokracii přiblížit dlouhodobě úspěšným standardním sociálnědemokratickým stranám v západní Evropě, které právě jsou schopny získávat podporu mladých lidí, městského liberálního elektorátu, vědců, inteligence, lidí, pro které je kultura důležitý pojem.

A je škoda, že tuto příležitost nemám já a možná, že je to o něco horší z tohoto hlediska i pro sociální demokracii.

A.cz: Takže vidíte současné vedení jako svým způsobem konzervativní?

Myslím si, že bude schopné řídit sociální demokracii, že ale některé pohledy tam budou méně zastoupeny.

A.cz: Dovedete si teď představit svoji politickou budoucnost?

Samozřejmě dovedu, protože pořád jsem senátor, jsem stínovým ministrem spravedlnosti, takže mám pořád dostatečně velký prostor, abych svoje názory prosazoval. Ale samozřejmě kdybych byl ve vedení sociální demokracie, moje síla by byla jistě větší.

Prohlédněte si fotogalerii z prvního dne sjezdu:

A.cz: Dokážete si už teď zanalyzovat, proč jste neuspěl?

Tak to samozřejmě dokážu. Poměrně přesně. Věděl jsem dopředu, že jsou tady z mého hlediska rizikové momenty. Třeba jedním z nich byl můj postoj v druhém kole prezidentské volby. A já si mnohem víc cením toho, abych se sám na sebe mohl ráno podívat do zrcadla - takže když dlouhodobě prosazuji určité hodnoty, neotočím z hodiny na hodinu jenom proto, že by to mělo být výhodné.

Já jsem věděl od prvního okamžiku, že ten můj postoj s sebou nese určité riziko, to bylo evidentní. Ale nehodlám na něm měnit nic dodnes.

A.cz: Co spekulace, že budete kandidovat na předsedu výkonného výboru fotbalové asociace?

To je úplný nesmysl. To se mě zatím ptají jenom novináři. Mně to z fotbalového prostředí nikdo ani nenabízel. A já jsem o tom ani nijak neuvažoval.

 

Právě se děje

Další zprávy