Dienstbier: V ČSSD nemá před sjezdem nikdo nic jisté

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
3. 3. 2013 15:52
Nejsem nervózní, tvrdí v rozhovoru místopředseda strany, který chce pozici obhájit
S "pachateli reforem" je nemůžeme napravovat.
S "pachateli reforem" je nemůžeme napravovat. | Foto: Vojtěch Marek

Rozhovor - Místopředseda ČSSD a neúspěšný kandidát na prezidenta Jiří Dienstbier si před nadcházejícím sjezdem strany věří: chce na něm obhájit místopředsednický post.

Tu pozici obhájit chci, prohlašuje. Na druhou stranu říká, že pokud by neuspěl, politiky se nevzdá. Pokračoval bych dál, v tuto chvíli jako senátor, dodává.

Jenže právě nadcházející sjezd jeho politickou dráhu dost předznamená: pokud obhájí křeslo místopředsedy a udrží se ve vedení ČSSD, má politickou budoucnost jako spojenec Bohuslava Sobotky, i když má ve straně i řadu nepřátel (1. místopředseda Michal Hašek ho např. nejmenoval mezi těmi, kteří by měli být ve vedení ČSSD i po sjezdu).

Příští rok navíc může ztratit svou druhou politickou základnu: vyprší mu senátorský mandát.

Nejsem nervózní, říká sám Dienstbier před nadcházejícím sjezdem.

A.cz: Situace uvnitř ČSSD: podle zákulisních informací třeba ještě nedošlo k nějaké dohodě Bohuslava Sobotky a Michala Haška, jak by se mělo vytvořit vedení strany. Je tam vnitřní napětí, nebo není?

Je tam přirozené napětí, jaké bývá před každým sjezdem. Střetávají se různé představy - věcné i osobní, a také osobní ambice jednotlivých politiků. Ale to je normální a myslím, že to nijak nevybočuje z běžné roviny.

A pokud zmiňujete dohody: suverénem jsou delegáti sjezdu. A nikdo nemá nic jisté.

A.cz: Existuje stále ve straně sobotkovské a haškovské křídlo?

Myslím, že toto rozdělení, které bylo na sjezdu před dvěma lety, už je minulostí. Ale samozřejmě mezi sebou soupeří různé názory a různé ambice.

A.cz: Jste vy nervózní?

Já nejsem nervózní.

Na sjezdu před dvěma lety.
Na sjezdu před dvěma lety. | Foto: Ludvík Hradilek

Jaká je moje pozice, ukáže sjezd

A.cz: Jenže když se podíváte na hodnocení komentátorů, analytiků, vždy se nad vámi vznáší otázka: proč je pozice Jiřího Dienstbiera v ČSSD tak vratká? Cítíte ji také jako vratkou?

Neřekl bych, že je vratká. Ale já jsem člověk, který jasně říká svoje názory, i v situacích, kdy to není výhodné nebo pohodlné. Takže občas není moje vystupování někomu třeba příjemné. Ale jaká je moje pozice, se uvidí právě na sjezdu. Obě varianty jsou vždy možné.

A.cz: Michal Hašek ale už veřejně naznačil, že by ve vedení měli být lidé, kteří jsou podle něj týmovými hráči, vás nejmenoval. Naznačil tím, že jste solitér. Nakolik bude tento jeho názor pro sjezd rozhodující podle vašeho odhadu?

Myslím, že týmový hráč jsem. O mně je známo, že podporuji Bohuslava Sobotku, už na minulém sjezdu, kdy ten střet probíhal. A od té doby se snažím ve vedení dobře spolupracovat.

A.cz: Zvažujete ještě kandidaturu na prvního místopředsedu, bez ohledu na nominace?

V tuto chvíli se chystám obhajovat svoji současnou pozici místopředsedy.

A.cz: Takže se nemůže stát, že byste se rozhodl přímo na sjezdu?

Nemyslím si to, nepočítám s tím.

Sjezd zvolí budoucího premiéra

A.cz: Co by pro vás znamenalo, kdybyste se nedostal do vedení ani jako řadový místopředseda?

Tak samozřejmě rád bych nebyl, tu pozici obhájit chci, ale na druhou stranu by to znamenalo, že bych v politice pokračoval dále - teď jako senátor.

A.cz: Když vezmeme v úvahu různá prohlášení Miloše Zemana, ale třeba i Zdeňka Škromacha: jste si jist, že sjezd zvolí potenciálního budoucího premiéra, nebo nakonec tím premiérem z řad ČSSD může být i někdo jiný?

Myslím si, že sjezd zvolí budoucího premiéra, že to logicky bude předseda sociální demokracie, protože doufám, že volby vyhrajeme a sestavíme vládu podle našich představ. A protože předpokládám, že na sjezdu uspěje Bohuslav Sobotka, tak by tím budoucím premiérem měl být on.

A.cz: Jak jste ale vnímal to, že Bohuslava Sobotku přijal Miloš Zeman až po několika dalších sociálních demokratech?

Je věcí Miloše Zemana, jak si sestavuje svůj program. Já ty návštěvy považuji za soukromé. Jediný, kdo měl mandát jednat za sociální demokracii, byl Bohuslav Sobotka. Žádné závěry bych z toho nevyvozoval.

A.cz: Dobře, ale ptám se, zda toto už není ovlivňování vnitřního chodu ČSSD...

Já bych tuto spekulaci nerozvíjel. Pokud by tomu tak bylo, reakce by mohla být i opačná.

Neřekl bych, že je má pozice vratká.
Neřekl bych, že je má pozice vratká. | Foto: Vojtěch Marek

Koalice s "pachateli reforem" je nemyslitelná

A.cz: Nemůžete dopadnout jako v roce 2010 - vyhrajete volby, ale vládu sestavovat nebudete?

Pokud sociální demokracie výrazně vyhraje - tedy minimálně třicet procent, spíše více, tak bude mít absolutní koaliční potenciál, protože bez ní nepůjde sestavit vládu. A pokud nechceme zradit naše voliče a chceme prosadit náš program, tak se při sestavování vlády musíme opřít o programově blízké subjekty.

Nedovedu si představit koalici s ODS nebo TOP 09, protože jestliže tvrdíme, že chceme napravit zrůdnosti, které dělá současná vláda, tak to budeme těžko provádět s jejich pachateli.

A.cz: Ale komunisté jsou k vládnímu angažmá strašně opatrní. Oni jsou vlastně spokojení s rolí, v jaké momentálně jsou...

Teď netvrdím, že sociální demokracie chce sestavovat vládu s komunisty. Taková většinová vůle ve straně teď není. To, o čem se debatuje, je menšinová vláda sociální demokracie s tichou podporou programově blízkých subjektů, třeba i komunistické strany.

Na druhou stranu pokud nějaká politická strana nemá ambici získat moc, tedy podíl na vládě, tak nevidím důvod, proč by ji její voliči měli nadále volit.

Zbytkův dopis jsem policii předat musel

A.cz: Dopis Zdeňka Zbytka o financování Zemanovců: řeknete, jak se k vám dostal?

Přinesl mi ho jeden člen SPOZ, který deklaroval, že sám není spokojen s tím, co se tam děje, a že to, co já jsem říkal už před prvním kolem prezidentské volby i po něm, je pravda. A že na důkaz toho mi dává tento dokument.

A.cz: Zdeněk Zbytek tvrdí, že ten e-mail byl upravený. Může vůbec - a jste právník - elektronická komunikace uspět jako důkaz?

Já jsem samozřejmě nebyl schopen ověřit autorství Zdeňka Zbytka. Na druhou stranu ten obsah byl natolik závažný, že jediné, co jsem s tím mohl udělat - a také okamžitě udělal, že jsem to odeslal na Nejvyšší státní zastupitelství k prověření. Já sám jsem neměl žádný nástroj, jak pravdivost těch informací ověřovat.

 

Právě se děje

Další zprávy