Dienstbier: Doufám, že model Klaus-ODS teď ČSSD nečeká

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
2. 3. 2013 19:30
Rozhovor s Jiřím Dienstbierem o prezidentské kandidatuře a vztahu s Milošem Zemanem
Musíme usilovat o korektní vztahy s prezidentem.
Musíme usilovat o korektní vztahy s prezidentem. | Foto: Vojtěch Marek

Rozhovor - Senátor, místopředseda ČSSD, neúspěšný kandidát na prezidenta (i když se ziskem, který málokdo čekal). Tím vším Jiří Dienstbier je. A po březnovém sjezdu strany místopředsedou chce i zůstat.

Zároveň se ale po skončené prezidentské volbě, ve které se silně vymezoval vůči svému rivalovi - a pozdějšímu vítězi - Miloši Zemanovi, na jeho hlavu snesla kritika i z vlastních řad.

On zase poukazuje na jednu absurditu z řad ČSSD, že například místopředsedkyně Marie Benešová otevřeně podpořila Miloše Zemana proti kandidátovi vlastní strany.

"Nedovedu si představit i do budoucna, že by člen vedení třeba podpořil protikandidáta našeho kandidáta na hejtmana nebo na senátora, nebo třeba jinou politickou stranu ve volbách do sněmovny," říká k tomu Dienstbier.

Smíření své domovské strany s Milošem Zemanem komentuje jen zdrženlivě: "Chci věřit slovům Miloše Zemana, že nebude zasahovat do vnitřních poměrů sociální demokracie."

A.cz: Hned na úvod čerstvá věc: návrh obžalovat prezidenta Klause z velezrady. Jak velkou váhu přikládáte výrokům premiéra Petra Nečase, že je žaloba na prezidenta hanbou?

To byly silácké výroky, které pramení spíše z toho, že premiér Nečas je nejistý ve své pozici a ví, že přinejmenším v jednom tom bodě, který je součástí žaloby pro velezradu - a to je amnestie, nemá čisté svědomí, protože amnestii kontrasignoval. Takže myslím, že jeho výroky jsou důsledkem, že se bojí i sám o sebe a svojí pozici.

Ale bylo by spíše zajímavé slyšet názor premiéra, jestli je normální, aby prezident republiky nerespektoval např. rozhodnutí soudu, které mu ukládá vydat rozhodnutí a on ho ignoruje, nebo že otevřeně sdělovacím prostředkům oznámí, že odmítá plnit svoji ústavní povinnost, např. ratifikovat mezinárodní smlouvu poté, co obě komory parlamentu souhlasily.

A.cz: Nepřišli jste ale potom s návrhem příliš pozdě? Nemluvím o amnestii, ale o dalších bodech návrhu na žalobu, které tu byly dávno předtím...

Ty věci se hromadily, tady v Senátu se diskutovalo už řadu měsíců o této možnosti. Jen nebyla dostatečná míra shody na tom, že už to jednání dospělo tak daleko, že to je nutné, i když někteří senátoři to chtěli podat už dřív. A amnestie byla poslední kapkou.

Šel bych do toho znovu!

A.cz: Jak vnímáte s odstupem svoji prezidentskou kandidaturu: šel byste do toho za stejných podmínek znovu?

Šel bych do toho znovu. Ale choval bych se jinak, kdybych dopředu věděl, jak se některé věci budou odehrávat, tak, abych jim předešel.

A.cz: Co třeba?

Například co se týče podpory některých konkrétních lidí a načasování některých kroků, které samozřejmě mojí kampaň poškozovaly. Pravděpodobně bych udělal nějaké kroky, abych dopady takového jednání omezil.

Při prezidentské kampani.
Při prezidentské kampani. | Foto: Vojtěch Marek

A.cz: Například Jan Tuček z agentury STEM/MARK hodnotil váš zisk jako úspěch „na to, že ho strana moc nepodporovala". Cítil jste dostatečnou podporu své strany?

Měl jsem jasnou podporu vedení sociální demokracie. Dostal jsem tří čtvrtinovou podporu při nominaci na našem ústředním výboru loni v květnu. Naprostá většina užšího vedení, tedy našeho grémia, mě podporovala.

Ale byli jednotlivci, kteří podpořili kandidáta jiné politické strany proti vlastnímu kandidátovi. Nedovedu si představit i do budoucna, že by člen vedení třeba podpořil protikandidáta našeho kandidáta na hejtmana nebo na senátora, nebo třeba jinou politickou stranu ve volbách do sněmovny.

A.cz: Takže konkrétně Marie Benešová: Podpořila Miloše Zemana. Jak teď vnímáte, že získala nominaci na místopředsedkyni ve středočeské ČSSD, považované za vaši baštu?

Já jsem ve středních Čechách získal nominaci také a dokonce myslím, že přesvědčivějším způsobem.

Získal jsem víc hlasů než celá ČSSD v krajských volbách

A.cz: Nemůže být váš neúspěch pro některé vaše spolustraníky signálem, aby vás odsunuli na druhou kolej? A nemáte signály, že to někteří takto zamýšleli už od počátku?

Nemyslím, že ti, kteří mě podpořili v nominaci, že by měli takovýto postranní úmysl. Možná, že by někteří přivítali takový výsledek.

Nevyhrál jsem, nepostoupil jsem, v tomto smyslu to samozřejmě žádné vítezství nebylo. Na druhou stranu, já si toho výsledku cením. Počet hlasů byl dokonce o sto třicet tisíc větší, než kolik dostala sociální demokracie v součtu ve všech krajích v krajských volbách.

A.cz: Nezdá se vám potom divná kritika ze strany prvního místopředsedy ČSSD Michala Haška - že vás volilo jen skalní jádro a zisk není nijak ohromující?

Já bych to bral jako takový folklór - máme před sjezdem.

A.cz: Pojďme tedy ke sjezdu a situaci ve straně: řekl jste svůj názor na Miloše Zemana a snesla se vlna kritiky. Začíná tedy rozdělení ČSSD na "zemanovce" a "ne-zemanovce "?

Já si to vůbec nemyslím. Víte, já jsem svůj názor řekl už před prvním kolem, řekl jsem ho naprosto jasně a nikdo neprotestoval. Až na výjimky. Dokonce drtivá většina vedení strany to v tu chvíli podporovala. Já jsem nechtěl a ani nemohl ze dne na den změnit svůj názor mezi prvním a druhým kolem.

Na druhou stranu chápu, pokud mí voliči volili ve druhém kole Miloše Zemana, protože pro ně bylo nepředstavitelné volit předsedu TOP 09 a prvního místopředsedu současné vlády. Ale dovozovat z toho nějaké dělení sociální demokracie nemá smysl.

Uvidíme, jak se bude Zeman chovat

A.cz: Ale přesto: váš názor byl sice konzistentní, nicméně šel mezi prvním a druhým kolem proti názoru vedení strany „doporučujeme Miloše Zemana"...

Doporučujeme zvážit podporu Miloše Zemana. Jinými slovy: vedení dalo najevo svoji preferenci. Zcela jistě nemohlo - jako jsem nemohl ani já - podpořit Karla Schwarzenberga.

Už sjezd ukáže, jestli jsme sebevědomá strana.
Už sjezd ukáže, jestli jsme sebevědomá strana. | Foto: Vojtěch Marek

A.cz: Podívejme se dopředu: myslíte si, že smíření Miloše Zemana s ČSSD je opravdové?

Především musíme všichni respektovat výsledek svobodné volby prezidenta. Ve věcné rovině bychom měli usilovat o korektní vztahy s ním. A Bohuslav Sobotka jako předseda sociální demokracie tak i tu debatu i začal. To, že budeme mít na některé věci různé názory, je zcela jisté a také přirozené. A do jaké míry to bude konfliktní a do jaké míry korektní spolupráce, se ještě ukáže.

Já chci věřit slovům Miloše Zemana, že nebude zasahovat do vnitřních poměrů sociální demokracie. A uvidíme, jaká bude praxe.

A.cz: Zeptám se jinak: nebojíte se tedy podobné situace, jako byl model „Klaus a ODS"?

Je to otázka síly sociální demokracie a myslím, že už na sjezdu máme příležitost ukázat, že jsme sebevědomá a silná strana, která si jednak nenechá mluvit do svých vnitřních poměrů, ale jejíž ambicí je dobře se připravit na příští supervolební rok, kdy budou čtvery volby, a v těch volbách uspět. A abychom to byli my, kdo bude určovat vládní agendu, a nebyli oslabováni čímkoliv zvenčí.

A.cz: Jak dalece podle vás ovlivní sjezd - i jeho volby - projev Miloše Zemana?

Nemyslím, že zásadně. Předpokládám, že bude chtít vystoupit v roli státníka, že se bude věnovat spíše obecným a zásadním problémům České republiky. Možná řekne i názor, jak si představuje roli sociální demokracie, možná řekne něco k možné spolupráci - ale že by zasahoval otevřeně do rozhodovacích procesů, si neumím představit.

A.cz: Takže nečekáte ani nějaké, třeba i jen naznačené doporučení volit toho či onoho?

Myslím, že Miloš Zeman nebude chtít doopravdy klesnout pod úroveň státnickou.

 

Právě se děje

Další zprávy