Boj o porcování rozpočtu vrcholí, levice je proti

Petr Holub
20. 11. 2007 16:45
Neporcujme medvěda, vyzvala ČSSD ostatní strany
Nějaké poznámky k rozpočtu? (Ilustrační snímek)
Nějaké poznámky k rozpočtu? (Ilustrační snímek) | Foto: Ludvík Hradílek

Praha - Sociálnědemokratičtí poslanci po dramatickém jednání na klubu odhlasovali, že už nechtějí rozesílat částky v řádech jednotek až desítek milionů do svých volebních obvodů. Tyto peníze poslanci parlamentních stran odřezávají každoročně z rozpočtu při tzv. "porcování medvěda".

"Nebudeme se na porcování podílet, ani ho nebudeme podporovat," řekl na dotaz Aktuálně.cz první místopředseda ČSSD Bohuslav Sobotka.

Rozpočet by tak ušetřil 2,4 miliardy korun. Sobotka by z nich chtěl posílit především kapitoly školství, sociálních dávek a zemědělství.

O tom, že sociální demokraty podpoří, dnes jednalo i vedení klubu KSČM. Pokud by se komunisté přidali, může levice zablokovat usnesení rozpočtového výboru o tom, jak bude medvěd rozporcován.

"Zatím nemáme jednoznačné stanovisko," popsal výsledek jednání místopředseda strany Jiří Dolejš.

Podle něho je předem nutné domluvit, kam se volné dvě a půl miliardy přesunou, a pro tuto změnu získat ve sněmovně většinu. "Jinak nám jen ministr financí Kalousek poděkuje za úspory, a o tom, kam peníze půjdou, stejně rozhodne koalice," obává se Dolejš.

Oba levicové kluby se budou dohadovat o společném postupu ještě ráno.

Sobotka věří, že přesun financí na školství a zemědělství není bez šance. "Budeme se snažit získávat hlasy nejen u KSČM, ale také u vládních poslanců," vysvětluje další plány.

Levici se na minulé schůzi sněmovny už podařilo shodit ze stolu jeden rozpočtový zákon. Proti tomu, aby se na kraje převedly peníze, které dosud na platy učitelů rozdělovalo ministerstvo školství, spolu s ČSSD a KSČM hlasovali i zelení a bývalí sociální demokraté Melčák s Pohankou.

 

Právě se děje

Další zprávy