Wolf není poslední, kdo zmizel, šeptají poslanci ČSSD

Kateřina Eliášová
23. 6. 2008 16:06
Vysvětlením poslance Wolfa nikdo nevěří
Foto: Ondřej Besperát

Praha - Odchody poslanců ze sociální demokracie mohou pokračovat, myslí si někteří členové ČSSD. Otevřeně ale mluvit příliš nechtějí.

Důvody mohou být podle nich hned několikeré - poslanci mohou být vystaveni například vydírání nebo mají strach, že se nedostanou v příštích volbách na stranickou kandidátku.

V sobotu opustil klub sociálních demokratů už čtvrtý jeho člen - poslanec Petr Wolf. Den nato oznámil, že končí i v ČSSD. Strana za jeho odchodem vidí ODS, která sbírá hlasy pro pevnější většinu.

"Očekávám, že mohou být atakováni i další poslanci z ČSSD. Koalice slábne," řekl Aktuálně.cz šéf klubu sociálních demokratů Michal Hašek.

 
Doc.Ing. Petr Wolf, CSc.
Doc.Ing. Petr Wolf, CSc. | Foto: cssd.cz
Čtěte vše o odchodu Petra Wolfa: 

Wolf dal vládě radarovou jistotu. Paroubkův tah nevyšel
Poslanec Wolf se mandátu nevzdá, zaútočil na Paroubka
ČSSD ztrácí s poslancem i člena. Wolf stranu opustí
Socialisté ztratili čtvrtého poslance. Odchází jim Wolf

Je za tím radar?

Petr Wolf byl jedním z těch, kdo navštívil spolu s dalšími poslanci Marshallovy ostrovy, kde stojí radar, který má být v Brdech. Od té doby se kolem něj vyrojily spekulace, že by koalici mohl pomoci v hlasování.

Koalice je totiž v tomto případě minimálně bez tří svých hlasů. Radar nepodpoří ministr školství Ondřej Liška a zřejmě také dvě jeho kolegyně Olga Zubová a Věra Jakubková. Váhá i lidovec Ludvík Hovorka.

Čtěte více: Radar nezíská ani hlasy celé vlády. Liška ho nepodpoří

"Očekávám odchody, které budou souviset s ratifikací radaru," myslí si poslanec Antonín Seďa, který se také cesty na ostrovy zúčastnil. Seďa odmítl, že by mohl Wolfa následovat stejně jako to, že by hlasoval pro radar.

Cestu absolvoval i Miroslav Svoboda, o kterém se taky mluvilo jako o možném přeběhlíkovi. "Rozhodně vylučují, že bych hlasoval pro radar spolu s koalicí, i když ten projekt zcela nezavrhuji," zopakoval dnes Svoboda.

Tlak na poslance sílí

Právě to, že byl Wolf spolu s dalšími poslanci označován za možného zrádce, vedlo podle některých sociálních demokratů k jeho odchodu.

Šéf klubu Michal Hašek čeká odchod dalších poslanců
Šéf klubu Michal Hašek čeká odchod dalších poslanců | Foto: Ludvík Hradilek

"Pan poslanec Wolf mohl být pod silným tlakem. Mnozí v ČSSD o něm dopředu hovořili jako o zrádci. Myslím si, že ty výroky nebyly příliš šťastné," připustil místopředseda ČSSD Zdeněk Škromach.

Řekl, že stranu čeká v tomto smyslu debata, která se ale bude vést za zavřenými dveřmi a ne skrze média. "Naši lidé by se neměli bát říct nahlas svůj názor," řekl Škromach.

Co za dva roky

Jeden z kolegů Petra Wolfa, který si nepřál zveřejnit jméno, tvrdí, že se Wolf obával své další existence. "Konkrétně mu prý bylo naznačeno, že by se nemusel dostat za dva roky na kandidátku. I to mohlo hrát roli," tvrdí politik.

"Když příště nebudu na kandidátce, tak se svět přeci nezboří," myslí si Wolfůf spolustraník z Moravskoslezského kraje Pavol Kubuš. Wolfův odchod považuje za zradu.

Právě situaci v ČSSD v Moravskoslezském kraji uvedl Wolf jako jeden z důvodů svého odchodu. "Ovšem bez bližších podrobností," řekl Hašek.

Poslanci ze stejného kraje ale jeho vysvětlení nechápou.

"Pořád si na něco stěžoval, to je pravda, ale nikdy nemluvil o odchodu. Nevěřím těm jeho důvodům," uvedla poslankyně Hana Šedivá. Sama řekla, že také ne se vším souhlasí. "Za pochodu se ale nemá podle mého odcházet. Já mám heslo: Zatnout zuby, myslet si svoje a pracovat," dodala.

 

Právě se děje

Další zprávy