Socialisté ztratili čtvrtého poslance. Odchází jim Wolf

ves
21. 6. 2008 19:15
Vedení klubu je prý už informováno

Praha - Poslanec sociální demokracie Petr Wolf už nechce být členem klubu ČSSD ve sněmovně. Socialisté tak od voleb v roce 2006 přišli už o čtvrtého poslance. Jejich klub má místo původních 74 jen 70 členů.

Sdělil to v tiskovém prohlášní pro ČTK. Podle něj je už o jeho rozhodnutí informován i předseda klubu Michal Hašek.

Sociální demokracie za tím vidí aktivitu ODS a vyhlásila vůči ní politiku nulové tolerance.

"ČSSD nezbývá než vyhlásit nulovou toleranci vládním projektům, nebudeme také párovat poslance při hlasování ve sněmovně. Takhle se politika dělat nedá," uvedl Hašek. Podle vedení ČSSD se u Wolfa uplatňuje stejný scénář jako u poslanců Pohanky, Melčáka a Snítilého.

Čtěte podrobně:
Prohlášení ČSSD k případu Wolf

"To slyšíme vždy, když se v klubu ČSSD cokoli stane. Když jsem slyšela o výhružných zprávách, které chodí panu poslanci i jeho ženě, rozhodla bych se úplně stejně," řekla místopředsedkyně sněmovny Miroslava Němcová. Problém je podle ní uvnitř samotné ČSSD. "Jiří Paroubek tam zavedl totalitní náladu."

Jak ovlivní Wolfův odchod hlasování ve sněmovně, není jasné. "Budu se při hlasování řídit Ústavou České republiky," uvedl v televizi poslanec.  

Smířlivý k radaru

Kdo je Petr Wolf?

  • Je z Ostravy.
  • Poslancem byl v Moravskoslezském kraji zvolen v roce 2006.
  • Upozornil na sebe v lednu 2007, kdy se fakticky zdržel hlasování o důvěře vládě Mirka Topolánka. Při hlasování totiž neřekl správné "proti návrhu". Jeho hlas proto neplatil.
  • Svou stranu Wolf nepodpořil ani při jednom z pokusů sesadit Topolánkův kabinet v prosinci 2007. Údajně byl nemocný, ale podle informací Mf DNES se ve stejné době na univerzitě v Ostravě snažil složit profesuru.
  • Wolf byl jedním z poslanců, kteří navštívili radar na tichomořských Marshallových ostrovech. Po návratu pak mluvil o radaru jako o "správné nabídce, kterou bychom měli přijmout".

Poslanec Wolf rezolutně odmítl, že by ho kdokoli z vládní koalice kontaktoval. "To vylučuji," řekl v Událostech České televize. Důvody, proč z klubu odešel, ale zatím úplně jasně nevysvětlil.

Wolfův odchod z klubu může souviset s vybudováním radaru v Brdech. Poslanec je totiž na rozdíl od ostatních sociálních demokratů příznivcem stavby.

Poslanci podle jeho slov vadila hlavně nálepka zrádce, kterou podle něj nespravedlivě dostal. Tvrdí, že mu někdo v souvislosti s radarem vyhrožuje pomocí SMS zpráv. Obrátil se kvůli tomu i na policii.

"Ty SMS zprávy jsou jen vrcholkem ledovce. Hlavní důvod to není," dodal Wolf.

Na podezření předsedy klubu ČSSD Michal Haška, že za jeho odchodem stojí ODS, pak řekl. "Čekal jsem, že přijde toto tvrzení. Proč se nikdo nemluví o tom, že důvodem může být to, jak je klub řízen?" vzkázal bývalému stranickému kolegovi.

Vedení se rychle sejde

Místopředseda sociální demokracie Milan Urban řekl, že by Wolfův odchod mohl souviset s neshodami v jeho mateřské organizaci v Moravskoslezském kraji. Uvedl také, že zítra se  kvůli tomuto případu sejde vedení sociální demokracie.

"Budeme určitě chtít s poslancem Wolfem mluvit," řekl Urban.

Poslanecký klub ČSSD přijde s Wolfem od voleb už o čtvrtého člena. Hned po volbách se na stranu vládní koalice přiklonili Miloš Melčák a Michal Pohanka. Prezidentská volba odvedla z klubu Evžena Snítilého.

Zatímco Melčák s Pohankou ve většině případů pomáhají v hlasování koalici, Snítilý kromě prezidentské volby hlasuje stejně jako klub ČSSD.

Pomůže to radaru?

Co může Wolfův odchod znamenat při hlasování ve sněmovně, není proto zřejmé.

Své poslance totiž nemají jisté ani koaliční strany. O odchodu se rozhodují dvě poslankyně Strany zelených, Eva Jakubková a Olga Zubová.

A také mezi lidovci a v nejsilnější vládní straně ODS jsou poslanci, kteří nehlasují vždy jednotně se svojí stranou.

Vládě nemusí pomoci Wolfovo zběhnutí ani při ratifikaci smluv o radarové základně. Ty totiž nepodpoří například ministr Ondřej Liška. 

Čtěte více:
Radar nezíská ani hlasy celé vlády

 

Právě se děje

Další zprávy