Wolf dal vládě radarovou jistotu. Paroubkův tah nevyšel

Petr Holub
23. 6. 2008 12:12
Plánoval, že sněmovna ve středu radar odmítne
Jiří Paroubek
Jiří Paroubek | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Socialisté musí na neurčito odložit plán, jak rozložit vládní koalici.

Ten původní měl vyjít ve středu, kdy na mimořádné schůzi mohla sněmovna doporučit, aby se o radaru jednalo až po nástupu nového amerického prezidenta. Kvůli vystoupení Petra Wolfa z klubu ČSSD však nebude mít opozice dost hlasů. 

Po odchodu rebelujících poslanců Melčáka, Pohanky, Snítilého a nyní i Wolfa má opozice k dispozici jen 96 hlasů. I když Snítilý a Wolf s vládou aktivně nehlasují, stále mají vládní kluby 102 hlasů. I kdyby dvě zelené poslankyně Jakubková a Zubová také z klubu vystoupily, koaliční stovka může Paroubkův plán v klidu zablokovat většinou dvou hlasů.

Čtěte více:
Poslanec Wolf se mandátu nevzdá, zaútočil na Paroubka
Socialisté ztratili čtvrtého poslance. Odchází jim Wolf

Do soboty to tak jasné nebylo. S Jakubkovou, Zubovou a Wolfem měla opozice jen o hlas méně než koalice. Pak by stačilo, kdyby další z koaličních odpůrců radaru, například ministr školství Liška či lidovecký poslanec Hovorka, hlasovali pro mimořádnou schůzi.

Rebelové proti rebelům

Přepočítávání poslanců je osudem Topolánkovy koalice, protože hlasovací mašinérie 102 vládních hlasů v důležitých hlasováních nefunguje. Jednotná je pouze tehdy, když se hlasuje o důvěře či nedůvěře vládě.

Při reformě veřejných financí chyběl hlas lidovce Hovorky, při rozpočtu na rok 2008 nehlasovala zelená poslankyně Jakubková.
V červnu nabral rozklad koalice na rychlosti především zásluhou rebelů z ODS v čele s poslancem Tlustým. Těm se podařilo třemi hlasy zablokovat církevní restituce.

Méně úspěšně byly dvě zelené poslankyně. Jejich hlasy nezabránily tomu, aby sněmovna změnila poměr sil ve výborech.

S čím pomůže Wolf

Předseda ČSSD chtěl ve středu otestovat, jestli pro svůj protiradarový plán získá tři potřebné hlasy z řad koalice, anebo pouze nedostačující dva. Po Wolfově odjezdu na služební cestu už potřebuje čtyři.

Zatím není jisté, jestli Wolf pomůže občanským demokratům k pokoření Tlustého, který chce nejen blokovat církevní restituce, ale především daňové změny na rok 2009. Rebel z ČSSD totiž zatím neslíbil, že s ním může koalice počítat jako s Melčákem a Pohankou. Také nelze vyloučit, že by Tlustý proti němu získal další hlas.

Ani kdyby Wolf aktivně hlasoval pro reformu zdravotnictví, Julínkovy šance prosadit svou se nezvýší. Proti je dnes většina klubu KDU-ČSL i Strany zelených.

 

Právě se děje

Další zprávy