Vyšší daně pro firmy a bonus místo stravenek, chtějí VV

Domácí ČTK Domácí, ČTK
1. 4. 2011 14:52
Ministr financí Kalousek si však do své daňové reformy nehodlá nechat zasahovat
Poslanci Věcí veřejných.
Poslanci Věcí veřejných. | Foto: Ludvík Hradilek

PrahaVěci veřejné už zase zkoušejí, co jejich koaliční partneři vydrží. Začaly vymýšlet změny v Kalouskově daňové reformě. Navrhují například zvýšení daně z příjmu právnických osob o jeden procentní bod na 20 %.

Ministr financí Miroslav Kalousek už se nechal slyšet, že taková změna nepřipadá v úvahu.

Nejmenší koaliční strana tím však nekončí. Pokud padne zrušení daňového zvýhodnění stravenek, chce zavést roční šestitisícový bonus pro zaměstnance. 

Své návrhy představili zástupci Věcí veřejných na páteční tiskové konferenci.

Jako kompenzaci zvýšení daně pro firmy VV prosazují zrušit daň z dividend. "Změny chceme od roku 2013," řekl poslanec a nyní už i kandidát na předsedu strany Michal Babák.

Ministerstvo financí (MF) v rámci reformy navrhuje ponechat zdanění firem na 19 procentech a zachování daně z dividend. Firmy ale budou mít slevu na dani ve výši sražené daně z dividend.

Zrušení daně z dividend bylo podle MF jednou z možností, ale úřad nakonec zvolil možnost, že vyplacená dividenda budou moci být uplatněna v následném zdaňovacím období jako sleva na dani.

"Výše daňové sazby nebude ovlivňovat negativně podnikání v ČR a předpokládaný výnos zhruba sedm miliard korun bychom použili na opravu silnic. Chceme to kompenzovat zrušením daně z dividend. Nesouhlasíme pouze se slevou, jak navrhuje ministerstvo. Zdá se nám to zbytečně komplikované," uvedl Babák.

Místo zvýhodnění stravenek bonus pro zaměstnance

Zrušení daňového zvýhodnění stravenek se VV nebrání, ale v takovém případě chtějí zavést daňový bonus pro zaměstnance ve výši  6000 korun ročně. Člověk i s nulovými daněmi by tak na rozdíl od daňové slevy od státu peníze získal.

VV chtějí rovněž ponechat daňové zvýhodnění hypoték.

Ministerstvo financí plánuje v rámci daňové reformy zrušit zhruba čtvrtinu z celkových 118 daňových výjimek. Zaniknout by mělo nejen osvobození od daně u stravenek nebo režijních jízdenek, ale například i u příspěvku na výstroj nebo výsluh u ozbrojených složek. Skončit by měl i odpočet od daně u příspěvku odborům.

Ukončení daňového zvýhodnění u nejdiskutovanějších benefitů ministerstvo odůvodňuje tím, že neexistuje žádný sociální ani ekonomický důvod, aby tyto příjmy nepodléhaly zdanění. Jako náhradu za to MF chce zavést zaměstnanecký paušál 3000 korun ročně.

"Můžeme být pro zrušení jen v případě, že budou daňové bonusy pro zaměstnance až v hodnotě 6000 korun, tedy 500 korun měsíčně," uvedl Babák.

 

Právě se děje

Další zprávy