Šéfovat Véčkařům chce Vít Bárta. A teď také Babák

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
28. 3. 2011 16:10
VV tvrdí, že John by zůstal ministrem i bez postu předsedy strany
Vít Bárta versus Radek John?
Vít Bárta versus Radek John? | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - O post předsedy Věcí veřejných je až neočekávaný zájem. Poté, co se o něj znovu přihlásil Radek John a svoji kandidaturu ohlásil už i lídr strany Vít Bárta, zvažuje teď svou kandidaturu také poslanec Michal Babák.

"Ano, o kandidatuře uvažuji taktéž," řekl Aktuálně.cz Babák. "Uvidím ještě, kolik bude nominací," dodal.

Karolína Peake, která je pro mnohé favoritkou, zatím ještě váhá. I ona ale připouští, že do boje o předsednictví VV nejspíš půjde.

"Radek mě, Bártu i jiné vyzval, abychom kandidovali," říká Peake. "Mám ale ambici být minimálně v předsednictvu a kandidatura na předsedu možná moje šance zvýší." A dodává, že dál podporuje Radka Johna, za kterého by "dala ruku do ohně", jak říká.

Vít Bárta má ale několik podmínek: Radek John bude čestným předsedou, Karolína Peake první místoipředsedkyní a ve vedení bude - jako místopředsedkyně - i jeho manželka Kateřina Klasnová.

Radek? Zůstane ministrem...

Poslanci za Věci veřejné, které náš deník oslovil, se navenek tváří, že pokud John už nebude předsedou strany, nepodkopá to jeho pozici ve vládě.

"V žádném případě, John nás všechny dostal do parlamentu, on byl tou známou tváří," odhaduje Josef Novotný.

"Naopak si myslím, že se bude moct více věnovat svému resortu. Jeho pozici ve vládě by to nenabouralo," říká Johnův možný protikandidát Babák. "A samy VV by ho neodvolávaly, to určitě ne, v žádném případě."

Mimo záznam přesto zazněl z poslaneckých řad Věcí veřejných jeden pochybovačný hlas: "Měli bychom na předsedu podpořit Radka. Právě kvůli jeho pozici na ministerstvu vnitra."

Sám Radek John si nepřipouští, že by bez funkce předsedy VV bylo ohroženo i jeho vládní křeslo: "Toho se nebojím. Ta práce na ministerstvu vnitra je spojena s Radkem Johnem a nikdo jiný než Radek John ji nemůže dodělat."

... a místopředsedou

Radek John se neobává ani o svou pozici ve straně.

"Pokud vyhraje Vít Bárta, budu místopředsedou," říká přesvědčivě John. "On vymyslel i čestného předsedu s právem veta, ale o tom s ním budu ještě mluvit." Věci veřejné totiž své místopředsedy nevolí, do svého týmu si je vybere sám zvolený předseda.

Vít Bárta ovšem v pondělí odpoledne prohlásil, že Radek John by měl být čestným předsedou s "jasně definovaným právem veta".

"Zakladateli přináleží místo vyšší, než je místo místopředsedy," odpověděl Bárta na otázku Aktuálně.cz, zda je ve hře stále i místopředsednická funkce pro Radka Johna.

Poslanečtí "véčkaři" kandidaturu Víta Bárty vesměs uvítali.

Karolína Peake
Karolína Peake | Foto: Věci veřejné

"Ta kandidatura mě nepřekvapila, byla jsem jedna z těch, kteří ho vyzývali, aby kandidoval," prohlásila Karolína Peake.

"Vyzval ho k tomu Radek na zasedání klubu, tam se to přešlo, proto mě to teď trošku překvapilo," říká naopak Josef Novotný.

A Michal Babák dodává: "Já jsem v jeho kandidaturu doufal, aby se vyvrátily spekulace, že to vlastně stejně řídí."

"Ještě před měsícem by mě překvapila. Ale všichni ho k tomu vyzývali, takže mám radost, že to tak je," přidává se Viktor Paggio. "Já jsem ale zastáncem Karolíny Peake," dodává.

Véčkaři budou klikat

Nominace na předsedu VV podávají kluby a grémia VV. Mezi 30. březnem a 18. dubnem pak Rada VV zvolí šest kandidátů, kteří půjdou do přímé volby "véčkařů", tedy členů strany a registrovaných příznivců. Ti o předsedovi rozhodnou klikáním na internetu.

"Když se chce, tak se z toho dá udělat švindl. Tohle nikdo nezaručí. Ale proč bychom to dělali?" odmítá Josef Novotný otázku, zda systému "klikání" věří. "Je to cesta k přímé demokracii. Zneužitelné je všechno, ale máme kontrolní mechanismy."

"U hlasování je státní notář," přidává se poslanec Radim Vysloužil. "A byl jsem ujištěn, že je systém hlídán. Přežil i zátěžový test proti hackerům."

Za připomenutí ale stojí, že například při hlasování "véčkařů" o koaliční smlouvě vloni v létě se muselo hlasování opakovat, protože se hlasujícím i při odmítavé odpovědi "VV ve vládě nechci" objevila hláška: ANO.

Předsedu pak ale ještě musí potvrdit květnová konference VV nadpoloviční většinou hlasů přítomných delegátů. Pokud se to nepovede, musí předsedu potvrdit v novém "klikacím" hlasování véčkaři, ale to už předseda musí dostat 75 procent hlasů.

 

Právě se děje

Další zprávy