Věci veřejné nechtějí u vesla Véčkaře, píší nové regule

Martina Machová Martina Machová
13. 2. 2011 17:00
Příznici strany - Véčkaři - by měli mít menší pravomoci než členové
Foto: Martina Machová

Praha - Věci veřejné zvažují, že omezí pravomoci svých příznivců - Véčkařů. Naopak chtějí posílit v rámci strany pozici straníků.

V tomto duchu se rýsují nové stanovy strany, která do politiky vstoupila s mottem strana přímé demokracie.

Byli to právě Véčkaři, kteří hlasováním v referendu poslali nejmenší parlamentní stranu do vlády. Véčkaři rovněž rozhodují o předsedovi strany či lídrech kandidátek.

Po raketovém startu v parlamentních volbách původní vnitrostranické regule nestačí, čtrnáct zástupců krajů spolu s místopředsedkyní Karolínou Peake nyní rýsují nové.

Ať máme víc členů

"Padl návrh, aby referenda nebyla závazná, ale jen doporučující," potvrdila vnitrostranickou diskuzi Karolina Peake s tím, že tento požadavek zaznamenala hned z několika krajů a názor ve straně silně rezonuje.

"Zároveň je poptávka po tom, aby člen měl více pravomocí než Véčkař. V tuto chvíli má člen jen tu možnost navíc být volen do orgánu strany," dodala místopředsedkyně Věcí veřejných, která je garantem změn.

Podle Peake by strana omezením možností Véčkařů rovněž ráda motivovala více lidí ke vstupu do ní.

Na stole mají architekti nových stanov hned několik variant. Věci veřejné například uvažují o dvou typech referend -  jedny pro členy, které by pak byly závazné, a jedny pro příznivce, které by měly status doporučující.

Další varianta je, udělat z některých referend závazná a z některých jen doporučující, podle typu problematiky, ke které se vyjadřují.

Závazně nebo nezávazně?

Dilema, jakým způsobem omezit Véčkaře, aby přitom VV neztratily tvář, má pomoci rozetnout chystaná analýza Viktora Paggia o tom, jak se dosud Véčkaři při referendech chovali.

Politici Věcí veřejných oslovení Aktuálně.cz se oficiálně k návrhům snížit vliv Véčkařů staví spíše opatrně.

"Myslím, že by referenda měla mít závazný charakter, a ne jen doporučující. Strana na tom byla založena," míní jihomoravský poslanec Michal Babák.

"Byl bych spíš pro to, aby referend bylo méně než doposud, tedy aby byly vytažené nejdůležitější věci, a referenda tak měla váhu," dodal.

Obdobně reagoval i neoficiální šéf VV Vít Bárta. "Byl bych opatrný říkat doporučující stanovisko. Například u volby předsedy strany si to nedokážu představit," uvedl. Podle něj by se měla referenda spíše precizovat.

Konkrétní návrhy na změny stanov chtějí mít Věci veřejné hotové do konce března. Definitivně o nich budou straníci hlasovat až na své volební konferenci, jež je plánovaná na květen.

 

Právě se děje

Další zprávy