Policie čelí podezření, že zdržela šetření korupce u VV

ČTK ČTK
20. 5. 2011 16:01
Protikorupční útvar kauzu zpočátku vyšetřoval jako daňový únik, policejní prezident to odmítá
Foto: Jan Langer

Praha - Inspekce ministerstva vnitra prověřuje, zda policie záměrně nebrzdila vyšetřování korupce ve Věcech veřejných. Na kauzu, v níž si měl Vít Bárta kupovat loajalitu poslanců Kristýny Kočí a Jaroslava Škárky, totiž vedení protikorupčního útvaru zprvu místo svých detektivů nasadilo experty na daňové úniky.

Píší o tom Hospodářské noviny, které mají k dispozici trestní oznámení, které kvůli způsobu vyšetřování podali bývalí náměstci protikorupční jednotky Zdeněk Tomica a Tomáš Krůl.

Policejní prezident Petr Lessy v reakci na článek uvedl, že protikorupční policie postupuje v případu standardně a bez průtahů.

Lessy řekl, že ho informace v médiích znepokojily, a obrátil se proto na nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana. Zeptal se ho, zda v této nebo souvisejících kauzách státní zastupitelství nezaregistrovalo nestandardní postup a průtahy ze strany policie.

Dozorová státní zástupkyně podle Lessyho konstatovala, že vyšetřování má standardní průběh a že žádné průtahy nezaznamenala. Jde tak podle něho o cílený útok na protikorupční útvar. Vedení ÚOKFK zároveň vyjádřil důvěru. "Policie České republiky se určitě nenechá zviklat těmito cílenými útoky," řekl policejní prezident.

Bývalí náměstci Tomica a Krůl tvrdí, že chtěli případ vyšetřovat jako korupci hned poté, co se 3. dubna objevily první informace v médiích. Nový ředitel útvaru Tomáš Martinec, který do funkce nastoupil za ministra vnitra Radka Johna, však kauzu předal specialistům na daňové úniky.

"Případní pachatelé tak mohli mít možnost připravit si řádně svou obhajobu. Je zřejmé, že ředitel útvaru svým jednáním zdržel postup policejních orgánů," stojí v trestním oznámení. Oba náměstci jen pár dní po vypuknutí aféry u protikorupční jednotky skončili.

Deník uvádí, že vyšetřování případu jen jako daňového úniku je sporné - nemířilo totiž na Bártu, ale na oba poslance. A to proto, že úplatek nezdanili. Expertům ale muselo být jasné, že daňový únik nikomu neprokážou.

Zatajení, respektive nezdanění příjmu dosaženého trestnou činností se totiž nepovažuje za trestný čin. Důvodem podle Nejvyššího soudu je, že pachatele nelze nutit, aby se pod hrozbou trestu za krácení daně doznal k jinému zločinu. Bárta od samého začátku tvrdí, že šlo o obyčejnou půjčku.

Podle trestního oznámení začal protikorupční útvar jednat až po týdnu. Šéf jednotky Martinec ale popírá, že by práci svých lidí brzdil. Daňoví specialisté na kauze prý pracovali proto, že už dříve policie obdržela podnět, aby se hospodařením VV zabývala. "Věc se od počátku šetří standardním způsobem," napsal deníku v sms z dovolené. Na otázku, o jaký podnět šlo, už ale neodpověděl.

 

Právě se děje

Další zprávy