Klaus udělá, co mu řeknu, říká Bárta na nové nahrávce

Martina Machová Michal Žák Martina Machová, Michal Žák
12. 5. 2011 21:43
Na nahrávkách se řeší kromě prezidenta i finance či volba předsedy

Praha - Na serveru YouTube se dosud objevily čtyři nahrávky z jednání špiček Věcí veřejných.

Z kontextu bezmála hodinového rozhovoru a personálního obsazení vyplývá, že jde o schůzku, která se odehrála patrně v březnu. To se chýlil ke konci termín odevzdávání výročních zpráv o hospodaření strany. A zatím nepropukl skandál s údajným uplácením některých véčkařských zákonodárců.

Na nahrávkách totiž mimo jiné hovoří i Kristýna Kočí s Jaroslavem Škárkou, kteří byli před necelým měsícem ze strany vyloučeni.

Kočí pak v souvislosti s nesrovnalostmi v hospodaření VV říká, že do konce měsíce musí být výroční zpráva odevzdána do sněmovny. Podle zákona musí každá politická strana zveřejnit své hospodaření právě do konce března.

Klaus je sebestřednej

Na jedné nahrávek pak faktický šéf nejmenší vládní strany Vít Bárta nejbližším spolupracovníkům říká, že prezident Václav Klaus udělá to, co mu řekne.

"Píšu mu, co on na to, a on místo toho, aby mi řekl dobrý, špatný, se mě zeptá, jestli jsem si ráno přečetl jeho článek v Mladé frontě. On je prostě jako sebestřednej," zní ze záznamu, na nějž jako první upozornil server iDnes.cz.

"A on řekne, tak přijeďte na Hrad a odvyprávějte mi, jaký je to na K9. Já zavolám a on řekne, tak přijeďte, jak vám skončí schůzka... Dveře mám otevřený kdykoliv k němu. A když mu řeknu, že má něco todle, tak on to udělá, protože za tím vidí nějaký svůj efekt," dodává žoviálně.

Prezident Václav Klaus je znám svými dobrými vztahy s představiteli Věcí veřejných. Například loni před Vánoci pomáhal na Pražském hradě usmiřovat koaliční partnery. Kabinet Petra Nečase posléze přežil hlasování o nedůvěře, které vyvolala opozice.

Reakci Víta Bárty, dalších představitelů VV i prezidentské kanceláře Aktuálně.cz zjišťuje.

Prezident Václav Klaus.
Prezident Václav Klaus. | Foto: Liberecký kraj

My to nenahrávali, tvrdí Kočí se Škárkou

Na nahrávkách hovoří kromě exministra dopravy a vyloučených Kočí se Škárkou i Bártova manželka a místopředsedkyně sněmovny Kateřina Klasnová, ministři Josef Dobeš a Kamil Jankovský a místopředseda poslaneckého klubu Viktor Paggio.

Někdejší předseda VV Škárka autenticitu záznamů potvrdil. "Takové porady probíhaly a já jsem na jedné vyzýval Bártu, ať kandiduje na předsedu, ať se vše legalizuje," řekl Aktuálně.cz s tím, že i ostatní témata nahrávky odpovídají tomu, co se v úzkém okruhu lídrů VV probíralo.

Ani on, ani Kočí prý ale nahrávky nepořídili.

Poslechněte si, co zaznělo na schůzce VV (text pokračuje pod videem):

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

Volby přešláplé o 27 milionů

Téma hovoru se stočí i na nadcházející volbu předsedy strany. Kolegové Bártu nabádají, aby kandidoval.

"Jediný zajímavý duel je ty a Radek. Přestože véčkaři vědí, že je jenom tvář, tak si ho zvolí, anebo si přejou tebe, Vítku, bez ohledu na to, že seš Jekyll a Hyde," říká mu Klasnová. "Ty bys měl teď otevřít hledí a říct ´jasně, ano, jdu do toho, chci zjistit, jak na tom jsem´," sekunduje jí Paggio.

Bárta nakonec skutečně počátkem dubna oznámil, že se bude o hlasy véčkařů ucházet. Ve středu kandidaturu ovšem stáhl s tím, že plně podporuje Radka Johna.

Lídr VV na nahrávce rovněž informuje vybrané straníky, že rozpočet strany na volby nebyl sto milionů, jak uvádí výroční zpráva o hospodaření strany, ale výrazně vyšší. "Radim Vysloužil (tehdejší pokladní strany a poslanec VV, pozn. red.) přešlápl rozpočet o 27 milionů," říká Bárta s tím, že se jedná o peníze za kampaň, ale i běžný provoz strany do konce ledna.

Dobeš: Nic takového nevím

Josef Dobeš na dotaz Aktuálně.cz, zda byl někdy přítomen jednání o tom, že VV překročily svůj volební rozpočet, řekl, že nikoliv.

"Nahrávku jsem neslyšel. Mám velký problém nahrávky Kočí poslouchat," dodal s tím, že skrytým nahrávkám v poslední době nepřipisuje velký význam.

Na záznamu ovšem není slyšet, že by někdo odcházel, a Bártův blízký spolupracovník hovoří i po této pasáži.

V souvislosti se špatným hospodářským stavem stranické pokladny neoficiální šéf VV líčí, že finance nyní řeší ekonomický expert Michal Babák, který podle jeho slov provádí "krizový management", a VV obecně shání sponzory.

Babákovo čarování

Babáka v současnosti prověřují v souvislosti s jeho účty a sponzorováním strany detektivové analytického útvaru ministerstva financí, kteří se zabývají podezřeními z praní špinavých peněz. ´

Zmíněnému útvaru se diskutující rovněž věnují. Kristýna Kočí upozorňuje, že odmítá "Babákovo čarování", tedy skládání hotovosti na účet. Bojí se, aby se transakcemi nezačalo ministerstvo financí zabývat. Bárta v té souvislosti podotýká, že v útvaru již má "své lidi".

Neoficiální šéf VV na nahrávce rovněž vyčísluje měsíční provoz stranického sídla na šest milionů korun.

Věci veřejné se v posledních týdnech potýkaly s několika problémy. Škárka s Kočí obvinili Bártu z uplácení některých poslanců. Peníze jim údajně dával výměnou za loajalitu. Škárka dostal 170 tisíc korun, Kočí půl milionu. Bárta se bránil tím, že se jednalo o půjčky.

Posléze vyšlo najevo, že si v říjnu 2008 svolal své blízké spolupracovníky z bezpečnostní agentury ABL. A nastínil jim strategii: prostřednictvím politiky chtěl údajně získat ekonomickou moc.

Bárta posléze odešel z vlády.

 

Právě se děje

Další zprávy