VV kupují svůj vlastní časopis Pražan za čtvrt milionu

Martina Machová Martina Machová
22. 5. 2011 20:10
Během volebního roku jím proběhla inzerce za 32 milionů korun
Titulní strana časopisu Pražan
Titulní strana časopisu Pražan | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Věci veřejné kupují vydavatelství Pražan, které vydává jejich stranické tiskoviny a které jejich koaliční partneři TOP 09 podezírají, že přes něj skrytě financují provoz strany, za 250 tisíc korun.

Vyplývá to ze smluv, které předložil Aktuálně.cz současný většinový vlastník vydavatelství, vlivný straník Pavel Dobeš. On sám dostane za svůj osmdesátiprocentní podíl 210 tisíc korun, 40 tisíc zaplatí VV samy sobě. "Vykupují" totiž podíl společnosti Res Publica Publishing, tedy firmy, kterou strana již většinově vlastní.

"Je to rozhodnutí na základě obchodně právního vztahu dvou subjektů. Pokud budu mít zájem to za tuto cenu prodat, tak to za tu cenu musí koupit," vysvětloval cenu Pavel Dobeš. "Je to vlastně kolem základního jmění s ohledem na obrat," dodal.

V roce 2009 vykázalo vydavatelství Pražan zisk půl milionu korun. Jeho příjmy byly 43,1 milionu korun, náklady pak 42,6 milionu korun.

V roce 2010 bude zisk obdobný - opět přibližně půl milionu korun. I když šlo o na rozdíl od předchozích let o supervolební rok, vydavatelství spočetlo před finálním zpracováním své každoroční zprávy o hospodaření, že příjmy a výdaje jsou deset milionů nižší. Přesněji 32,9 milionů byly tržby a 32,4 milionu korun náklady.

Jednatel společnosti a stále ještě většinový vlastník Pavel Dobeš tvrdí, že veškeré zisky jsou jednoznačně z inzerce. Vysoké náklady pak podle něj odpovídají množství výtisků, kvalitě materiálu (časopis je tištěn v barvě a lesklém papíře) a službám České pošty, která jej distribuuje.

Neformální šéf VV Vít Bárta
Neformální šéf VV Vít Bárta | Foto: Ludvík Hradilek

Den, kdy se rozhodlo 

V rámci toho, že vydavatelství Pražan vydává výlučně propagační tiskoviny pro VV, znamená to, že náklady strany byly o zhruba 30 milionů vyšší, stejně tak příjmy.

Podle sazebníku VV stojí bez slev jedna strana 282 tisíc korun. Sám Dobeš nedokáže říci, jakou má časopis čtenost, takže inzerenti nemají přehled, jakou má jejich reklama dopad. Že by ale šlo o skrytý sponzoring, dosavadní šéf Pražanu odmítá.

Smlouvy o převodu nakladatelství jsou pak podepsané 12. května letošního roku, tedy v den, kdy na YouTube unikly nahrávky z tajné porady špiček VV.

Neformální šéf VV Vít Bárta si na nich stěžuje na tehdejšího pokladníka strany, středočeského poslance Radima Vysloužila, že zbytečně drží náklady na partaji, když mohl jejich část převést právě na vydavatelství.

Podle Dobeše jde jen o souhru okolností a převod vydavatelství se chystal již delší dobu. "Tohle bych za den nenapsal," ukazuje na štos smluv a dalších listin, které s převodem společnosti souvisí.

Tvrdí, že do vydavatelství vstupoval již jako ten, kdo jej má připravit na převedení pod Věci veřejné a před tím na to nikdo nemyslel či se nenašel na narovnání vztahů čas. "Tímto převodem se veřejnost dozví veškeré podklady o příjmech a výdajích," dodává.

Označení veškeré je v tomto kontextu přehnané, politická strana musí každoročně zveřejňovat ve výroční zprávě jen základní informace o svých společnostech.

Pražan jako Cíl

Například jakým disponují kapitálem a jaké mají mezi sebou závazky. Účetnictví ovšem vede strana i její společnost samostatně. Obdobnou společnost vlastní například sociální demokraté.

Svůj Cíl donedávna používali jako "finanční polštář", když si z něj půjčovali nebo rovnou odebíraly peníze na své nákladné kampaně. Nyní si k vlastním penězům musela vzít ČSSD kontokorent. Jak přesně proudí peníze v průběhu roku mezi partají a Cílem je pak stěží dohádatelné.

Hospodářské noviny navíc upozornily, že časopis častými inzerenty v tiskovinách vydávaných Pražanem jsou příbuzní či obchodní partneři neoficiálního šéfa VV Víta Bárty.

 

Právě se děje

Další zprávy