Politiky roztrpčila nahrávka VV, vláda však vydrží

Kateřina Eliášová, Tereza Šídlová
13. 5. 2011 20:15
Vedení Věcí veřejných mluví otevřeně o financích a vztahu k prezidentovi
Vláda podle všeho vydrží, přestože se objevila další skandalní tajná nahrávka
Vláda podle všeho vydrží, přestože se objevila další skandalní tajná nahrávka | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Vláda Petra Nečase (ODS) utržila další ránu. Tentokrát v podobě další z tajných nahrávek, ve kterých vysocí politici z Věcí veřejných na uzavřeném jednání mluví otevřeně o financování strany i vztahu k prezidentovi Václavu Klausovi.

První reakce koaličních partnerů byly dost razantní. Poslanec TOP 09 Stanislav Polčák například začal mluvit o odchodu Věcí veřejných z vlády, o vypovězení spolupráce mluvil místopředseda ODS Jiří Pospíšil.

"Byli jsme opilí," pokouší se zlehčit závážnost svých slov politici, kteří na nahrávce mluví. Zatímco politici koaličních stran naznačují, že se vláda může otřást, jejich předsedové jsou zdrženlivější.

Kdo nahradí VV?

Ministr zahraničí a předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg, který je momentálně na oficiální cestě po Gruzii, žádat odchod Věcí veřejných z vlády nehodlá.

"Je to sice naprosto pochopitelný požadavek, ale pokud máte jinou stranu, která by je mohla ve vládě nahradit, rád váš návrh přijmu," řekl reportérce Aktuálně.cz.

Celou nahrávku, na níž lídři Věcí veřejných debatují, komentoval slovy: "Ty výroky odpovídají tomu, že se opili a podle toho mluvili tak, jak se mluví v hospodě čtvrté cenové skupiny."

Nečas: Toto není můj svět

Rovněž předseda ODS Petr Nečas se zdržel ostřejších komentářů. "Svět tajných nahrávek není mým světem. O jejich obsah se nezajímám a tudíž ho ani nemohu komentovat," uvedl pro Aktuálně.cz premiér.

Podobně mluví místopředseda ODS Pavel Drobil, kterého tajná nahrávka pořízená tehdejším šéfem Státního fondu životního prostředí Libora Michálka stála místo ve vládě.

"Nebudu nikoho vyzývat k odchodu z vlády na základě nahrávky soukromého rozhovoru kohokoliv s kýmkoliv. Já naopak nabádám k tomu, aby již tato odpudivá praxe, kdy se nahrávají soukromé hovory, byla všemi ukončena. V opačném případě se řítíme do pekla," komentoval poslední otřes politické scény Drobil.

Koalice se sejde ve středu

První možnost, kdy se koaliční partneři sejdou a budou moci o nahrávce a jejím obsahu mluvit, přijde ve středu, sejde se K9.

Předseda klubu TOP 09 a Starostů Petr Gazdík už avizoval, že bude po Věcech veřených požadovat okamžité zveřejnění jejich hospodaření.

"Nahrávka jen doplňuje mnohá podezření - že je strana financována přes vydavatelství, podezření na pana Babáka a jeho půjčky i podezření ve výroční zprávě strany VV, o které pan Škárka tvrdil, že tam jsou některé věci zmanipulované," řekl Aktuálně.cz.

Odchod nejmenší koaliční strany se však, alespoň podle prvních ohlasů, zatím konat nebude.

"VV, TOP 09 a ODS jsou si jako političtí partneři souzeni, pokud má tato země projít nějakými rozumnými reformami," konstatoval poslanec ODS Pavel Bém.

 

Právě se děje

Další zprávy