Volební online: V Česku zatím přišla volit pětina lidí

Aktuálně.cz Reuters ČTK Aktuálně.cz, Reuters, ČTK
5. 6. 2009 22:05
Sledujeme živě, jaké dění provází v Evropě výběr europoslanců
V první den voleb v Česku odvolil exprezident Václav Havel.
V první den voleb v Česku odvolil exprezident Václav Havel. | Foto: Ludvík Hradilek

Brusel/Praha - Nebýt Indie, daly by se volby do Evropského parlamentu, jichž se může zúčastnit okolo 375 milionů oprávněných voličů, označit za největší demokratické volby na světě.

Ve čtvrtek se volební místnosti otevřely ve Velké Británii a Nizozemsku, dnes se přidaly Česko a Irsko. Hlavním dnem je ovšem až neděle, kdy se k urnám vydají občané z celkem 19 členských zemí. Poslední volební místnosti se zavřou v deset hodin večer a teprve pak se začne "celoevropsky" sčítat.

Češi si kvůli tomu na své výsledky notně počkají - volební místnosti se totiž zavřou tradičně v sobotu ve 14:00.

Sledujeme pro vás od pátečního rána, co se po Evropě děje. Pro lepší orientaci jsou jednotlivé země označeny národními vlajkami.

První den voleb

22:05 - Ve 22 hodin se zavřely volební místnosti. První den historicky druhých českých voleb do Evropského parlamentu skončil. Podle odhadů zatím přišla volit necelá pětina voličů.

Například ve volebním okrsku číslo 38 v Karlových Varech na Růžovém Vrchu dnes přišlo volit 18 procent lidí. "Třeba já mám na seznamu asi 270 lidí, zatím jich přišlo 48," řekl Aktuálně.cz jeden z členů komise.

Volební místnosti se znovu otevřou v sobotu v osm ráno, lidé mohou přijít volit až do 14 hodin. Sčítání hlasů začne ale až v neděli večer, kdy se uzavřou volební místnosti ve zbývajících zemích Evropské unie.

19:30 - Europoslance na další volební období zatím přišlo zvolit deset až patnáct procent občanů České republiky. Největší zájem je v Praze.

18:40 - Účast v českých volebních místnostech se později odpoledne mírně zvedla. „Lidé chodí volit cestou z práce. Stále se ale účast pohybuje kolem 10 procent," popisuje situaci v přímo v Hradci Králové Štěpánka Blažková z úřadu Královéhradeckého kraje.

O deseti procentech hovoří i na Ústecku. „Účast se pohybuje od tří do třiceti lidí na volební místnost. Jedná se ale o menší obce," říká mluvčí krajského úřadu Ústeckého kraje Veronika Kindlová. 

18:30 - Průběh voleb v Karviné může narušit nefungující telefonní spojení, které na volební okrsky dodávala společnost Telefónica O2. "V místech, kde společnost instalovala pevné linky, totiž dala stará, ale nefunkční telefonní čísla," řekla mluvčí magistrátu Šárka Swiderová. Problém se týká 57 z celkem 62 volebních okrsků. Nefunkční telefonní spojení průběh voleb výrazně neohrožuje, protože v každé komisi je někdo se soukromým mobilním telefonem. "Kdyby třeba chyběly lístky nebo nějaký problém vznikl, bude to trošku komplikované, protože by to lidé v komisích museli řešit ze svých soukromých čísel," dodala mluvčí. Problémy s telefony hlásí také několik okrsků na jižní Moravě, podle zástupců Telefónicy O2 však důležité datové přenosy ohroženy nejsou. 

17:50 -  Na víkend si vyhradila volno většina Belgičanů - voličů. Na rozdíl od Čechů totiž hrozí Belgičanům, kteří se vyhnou hlasování ve volbách do Evropského parlamentu, finanční i právní postihy. Belgie patří spolu s Lucemburskem, Řeckem a Kyprem k těm unijním zemím, v nichž je volební účast povinná. V praxi však belgické úřady postihují absentéry jen zřídka.

Volební účast je v Belgii povinná už od roku 1893, a to i přesto, že se o ní často vedou vzrušené politické debaty. Například některé pravicové vlámské strany  by chtěly tuto povinnost zrušit, proti nim ale stojí valonští politici nebo vlámská levice.

Belgičan, který se bez řádné omluvy nedostaví k volbám (ať už národním nebo evropským), může čelit pokutě 25 až 50 euro (674 až 1350 korun). Pokud se k volbám nedostaví víckrát, pokuta může dosáhnout až 125 eur (asi 3370 korun). Pokud volič neodvolí čtyřikrát během 15 let, může mu být upřeno volební právo na deset let. Během tohoto období navíc nemůže postupovat na vyšší místa ve státní správě a nemůže být nikam nominován.

Přestože Belgie v reálu postihuje chronické nevoliče jen minimálně, volební účast v různých volbách v Belgii dosahuje až 90 procent. Až sedm procent hlasů však bývá neplatných.

V Bruselu.
V Bruselu. | Foto: Reuters

17:25 - Rumunští sociální demokraté, kteří jsou přítomni ve vládní koalici, čelí obviněním z kupování voličských hlasů, informovala agentura DPA. Tamní týdeník Academia Catavencu v pátek zveřejnil na své internetové internetové stránce tajně natočený videozáznam. Muž v tričku s názvem strany na něm nabízí studentům 50 lei (asi 300 korun), pokud budou hlasovat pro jeho stranu. Jako důkaz pro získání odměny měl údajně studentům posloužit mobilem vyfocený hlasovací lístek. Sociální demokraté obvinění popřeli s tím, že muž na záznamu nepatří mezi členy strany.

Rumuni budou volit své zástupce do europarlamentu v neděli.

17:10 - Dvojka kandátky ODS Evžen Tošenovský dnes kolem 17 hodiny volil v ostravském obvodu Třebovice. "Jako vždy volím ve své vesnici a se svou manželkou," řekl. Za volební úspěch by považoval, kdyby ODS získala více než sedm europoslanců.

Koho volit? Test napoví, kdo vás bude nejlépe hájit

17:00 - Do europarlamentu kandiduje řada umělců, kontroverzních osobností nebo třeba modelek. Ve Finsku vyvolal rozruch pravoslavný kněz Mitro Repo, který byl 26. května kvůli své kandidatuře do europarlamentu zbaven kněžství. „Kněz má jít příkladem a sloužit všem. Není možné, aby zastupoval jen jednu skupinu lidí," nechali se slyšet představitelé finské pravoslavné církve na vysvětlenou.

Finové budou volit v neděli. Podle dosavadních průzkumů by si po třech křeslech měly rozdělit tři nejsilnější strany - středopravá Národní koalice, Strana středu a sociální demokraté.

Foto: wikipedia.org

16:40 - Britové odvolili již ve čtvrtek a volby do EP i místních zastupitelství doprovázela napjatá vnitropolitická situace. Labouristický premiér Gordon Brown v poslední době čelí sílícímu volání po vypsání předčasných voleb. V posledních dnech odstoupilo několik ministrů a premiér provádí další změny kabinetu. Změny souvisejí zejména se skandálem kolem poslaneckých náhrad.

Výsledky evropských voleb budou v Británii zveřejněny v neděli večer, ale výsledky místních hlasování již během dneška. První informace ukazují na hluboký propad vládních labouristů, kteří přišli například o kontrolu nad městem Bristol a svou tradiční baštou, hrabstvím Derbyshire.

Další podrobnosti: Brownova vláda se kymácí, odstoupil další ministr

16:05 - Účast v českých volebních místnostech zatím podle zjištění redaktorů Aktuálně.cz není příliš vysoká. "Volební účast je zatím malá, do některých volebních místností ještě nikdo nedorazil, jinde to jsou jednotlivci," líčí situaci na Ústecku mluvčí hejtmanství Veronika Kindlová s tím, že volby se zatím obešly bez jakýchkoli excesů. Obdobně start voleb popisují v sousedním Libereckém kraji, i když zprávy co do volební účasti jsou zde pozitivnější. "I v malých vesničkách již tři až pět lidí odvolilo,"popisuje situaci na Českolipsku Zdeněk Valášek, který zde na regulérnost voleb dohlíží. Nízkou účas potvrzují i informace z Prahy. Například do volební místnosti na Ortenově náměstí v Praze 7 přišlo zatím přibližně 40 lidí z 800 voličů.

Momentka z (před) volební místnosti na pražských Vinohradech; náměstí Jiřího z Lobkowitz. Někdo tu nebyl fanouškem ČSSD.
Momentka z (před) volební místnosti na pražských Vinohradech; náměstí Jiřího z Lobkowitz. Někdo tu nebyl fanouškem ČSSD. | Foto: Irena Hejdová

15:45 - Necelé dvě hodiny po otevření volebních místní přišlo k urnám v Moravskoslezském kraji hrubým odhadem jedno až dvě procenta voličů. V regionu je otevřeno 1318 volebních místností. "Průběh voleb sledují v terénu dvě kontrolní komise. Zatím od nich máme ifnormace ze tří volebních místností, kde byla dosavadní účast asi jedno až dvě procenta voličů," uvedl Jan Berousek z moravskoslezského krajského úřadu, který má volby na starosti. Očekává, že hodnotnější odhady z účasti v prvním volebním dni bude mít po osmnácté hodině. Podle něho zatím vše probíhá klidně a bez incidentů.

15:35 - Předsedové ODS a ČSSD Mirek Topolánek a Jiří Paroubek byli mezi prvními voliči, kteří přišli vhodit lístek do urny.

Topolánek byl ve volební místnosti v pražské Písecké bráně dnes vůbec prvním voličem. Při příchodu novinářům řekl, že voliči by měli přijít k urnám i kvůli nebývale agresivní předvolební kampani v podání sociálních demokratů. Předseda ČSSD Jiří Paroubek volil na základní škole v Praze Stodůlkách. Před novináři odhadl, že při účasti 35 až 40 procent vyhraje volby právě jeho strana s hlavním tématem "sociálního státu na evropské úrovni".

Mezi prvními voliči byl dnes v základní škole Norbertov v pražských Střešovicích i bývalý český prezident Václav Havel. "Volby jsou velmi důležité, důležitější, než si kdo myslí. Evropský parlament roste na významu, dostává nové kompetence," prohlásil.

15:05 - Italové půjdou volit své zástupce do Evropského parlamentu v sobotu. Pár hodin před otevřením volebních místností italská média informují o několika skandálech. Římská prokuratura nařídila vyšetřování premiéra Silvia Berlusconiho ze zneužívání pravomoci při používání vládních letadel. Berlusconi vidí za vyšetřováním snahu levicové opozice poškodit v nadcházejících volbách jeho stranu Lid svobody.

Kromě "letadlové aféry" je dvaasedmdesátiletý Berlusconi v poslední době médii spojován také s aférou týkající se 18leté modelky Noemi Letiziové, s níž má mít údajně poměr.

Čtěte podrobnosti: Berlusconi vyšetřován kvůli zneužívání vládních letadel

Silvio Berlusconi
Silvio Berlusconi | Foto: Reuters

14:40 - Turecko odsoudilo evropské strany, jejichž volebním tématem je boj proti členství této země v EU a obvinilo je z "rozdmýchávání xenofobie". Tamní ministerstvo zahraničí vydalo stanovisko, ve kterém odsoudilo "negativní prohlášení a rétoriku v souvislosti s členstvím Turecka v Evropské unii, které se objevily v některých zemích". "Turecko odmítá rétoriku, která nemá nic společného s dobrou vůlí. Používání takové rétoriky v předvolební kampani vytváří atmosféru znejistění evropského voliče a rozdmýchávání xenofobie," uvedlo ministerstvo.

Turecko nespecifikovalo, o které politické strany či země se jedná. Proti přílivu migrantů z Turecka vystupovala v kampani například některá německá politická uskupení. 

14:00 - V České republice právě začaly volby do EP. Češi si v nich vyberou budoucích 22 europoslanců z více než 700 kandidátů, které jim nabídlo 32 volebních uskupení.

13:20 - Evropský parlament komunikuje s občany EU i skrze technologické novinky - služby Twitter a sítí Facebook. Pomocí mikroblogovacího systému Twitter EU komunikuje ve 22 unijních jazycích. Uživatelé skrze tento systém naleznou aktuální informace i zajímavosti - a také průběh volební noci (7. června), kdy budou oznámeny výsledky hlasování. Zpravodajství prostřednictvím této služby si uživatelé mohou nechat zasílat i na mobil.

Informace z pozadí voleb by měly být podle internetových stránek Evropského parlamentu publikovány i na sociální síti Facebook.

13:05 - Slováci půjdou volit v sobotu. Jak napsal tamní deník Sme, podobně jako v Česku se na předvolebních mítincích politických stran "mnoho o Evropském parlamentě nedozvíte". Politici o evropské politice hovoří málo a návštěvníci mítinků žijí spíše tím, co se děje v jejich bezprostředním okolí, píše Sme.

Analytici se podle Sme víceméně shodují, že kampaň byla nudná a voliče nepřitáhne. Například strana populárního premiéra  Roberta Fica Smer lákala voliče mimo jiné i módní přehlídkou a vystoupením lidových souborů. A například kandidáti strany HZDS osobně agitovali i v romských osadách na východě země. Favoritem voleb je právě vládní Smer (preference asi 34 procent), druhá by mohla skončit opoziční SDKÚ (16 procent) následovaná maďarskou SMK (12 procent). 

12:20 - Obyvatelé čtyř velkých členských zemí Evropské unie si přejí prohloubení integrace a vytvoření vlády EU s prezidentem a ministry financí, hospodářství a zahraničí. Průzkum, který zjišťoval mínění lidí parlamentu ve Španělsku, Francii, Itálii a Německu před zahájením voleb do Evropského parlamentu, zveřejnil francouzský deník Libération.

Pro vznik funkce prezidenta Evropy se vyslovilo 73 procent Italů, 64 procent Francouzů, 63 procent Španělů a 51 procent Němců. Pro vytvoření postů ministrů hospodářství a financí EU je 78 procent Italů, 76 procent Španělů, 72 procent Francouzů a 57 procent Němců.

12:00 - Přípravy na volby vrcholí také v Maďarsku, které je zmítáno ekonomickými problémy. Volební místnosti se tam otevřou v neděli. Očekává se vítězství pravicově populistické strany Fidesz Viktora Orbána a naopak porážka vládních socialistů. Zvýšení napětí v slovensko-maďarských vztazích vyvolaly Orbánovy poslední výroky, kdy vyzval příslušníky maďarské menšiny v okolních zemích k volbě maďarských stran.

"Každého Maďara, který 7. června odevzdá svůj hlas, bude s očekáváním sledovat jiný Maďar za hranicemi," prohlásil například Viktor Orbán. Po těchto slovech mimořádně zasedal slovenský parlament. Šéf Slovenské národní strany (SNS) Ján Slota na ní prohlásil, že Orbánovi by měl být zakázán vstup na území Slovenska.

Sympatizant maďarské radikální pravicové strany "Jobbik" na posledním předvolebním mítinku v Budapešti.
Sympatizant maďarské radikální pravicové strany "Jobbik" na posledním předvolebním mítinku v Budapešti. | Foto: Reuters

11:30 - Kromě Čechů v pátek do europarlamentu volí také Irové. Čeká se porážka vládní centristické strany Fianna Fáil, jejíž podpora klesla v poslední době na rekordně nízkou úroveň. Místní média spekulují o tom, zda výsledek dnešního hlasování přiměje premiéra Briana Cowena k vypsání předčasných parlamentních voleb.

Čeká se na výsledek Declana Ganleyho, který po loňském referendu založil stranu Libertas. Dosavadní průzkumy ukazovaly, že výrazně zaostává, ale podle irských médií není vyloučena vlna podpory na poslední chvíli, která by ho mohla do EP vynést. Ganleyho výsledek je očekáván i kvůli budoucnosti lisabonské smlouvy, o níž chce vláda vypsat na podzim druhé referendum. Ganley totiž oznámil, že když nebude do EP zvolen, nepovede ani kampaň proti smlouvě před druhým referendem.

11:05 - Velká Británie má první odhad, jak to vypadá s volební účastí. Podle BBC se zatím zdá, že v evropských volbách odvolilo v první den jen 28 procent voličů. Vzhledem k tomu, že Britové souběžně rozhodnují i v částečných místních volbách, mělo by se číslo dostat ke 40 procentům.

Průzkumy ovšem ukazují, že Britové jsou znechuceni politikou, zvláště posledním skandálem kolem pochybných poslaneckých náhrad. Šetření, které si objednal list The Daily Telegraph, naznačuje, že horentní vyplácení cestovného a diet lidé nejvíce vyčítají labouristům, naopak posílilo okrajové strany.

První voliči přicházejí odevzdat svůj hlas ve Velké Británii. Volební místnost těchto se nachází přímo v hradě Nottingham, střední Anglie.
První voliči přicházejí odevzdat svůj hlas ve Velké Británii. Volební místnost těchto se nachází přímo v hradě Nottingham, střední Anglie. | Foto: Reuters

Při posledních volbách v roce 2005 volilo do EP 38 procent Britů (celoevropský průměr byl 45.5%.)

10:30 - Nizozemsko oproti celoevropské domluvě, že se výsledky zveřejní souběžně až v neděli večer, už odkrylo karty.

Předběžné výsledky odpovídají odhadům, že současná hospodářská krize - vyvolávající v lidech obavy o ztrátu zaměstnání - nahrává krajně pravicovým stranám. Podle posledních volebních odhadů z dnešního dopoledne totiž ve volbách do EP výrazně zabodovala nizozemská protiimigrantská Strana pro svobodu (PVV) kontroverzního Geerta Wilderse. Získala zhruba 16,9 procenta hlasů.

Geert Wilders slaví vítězství: Zisk 4 křesel ve volbách do europarlamentu.
Geert Wilders slaví vítězství: Zisk 4 křesel ve volbách do europarlamentu. | Foto: Reuters

Vítězem voleb bude křesťanskodemokratická strana (CDA) současného premiéra Jana Petera Balkenendeho, která podle odhadu získala 20 procent odevzdaných hlasů, což v překladu na poslanecká místa znamená pět křesel.

10:05 - Velké španělské deníky dnes řeší, jak se na nadcházejících volbách do Evropského parlamentu podepíše nespokojenost obyvatel vyvolaná rekordní mírou nezaměstnanosti. Ta je nyní ve Španělsku nejvyšší v Evropské unii.

Sociologické průzkumy naznačují, že Španělé - patřící ještě před časem k největším stoupencům jednotné Evropy - se zřejmě přesouvají do klubu euroskeptiků. Z toho také vyplývají nepříznivé předpovědi účasti španělských voličů ve volbách, která se zřejmě bude pohybovat kolem 40 procent.

Přestože Španělé neviní z nynější hluboké hospodářské krize vládnoucí Španělskou dělnickou socialistickou stranu (PSOE), průzkumy veřejného mínění dávají jejím kandidátům 40 procent, o tři procenta méně než opoziční lidovci (PP). A to i přes to, že kampaň lidovců postrádá jasnou alternativu k tématům, jež nabízejí socialisté. Podpora Sjednocené levice se pohybuje kolem pěti procent.

Španělsko má v novém Evropském parlamentu zastupovat 50 poslanců, v dosavadním lidoveckém klubu měla španělská PP 24 zástupců, zájmy PSOE zastupovalo v socialistickém klubu 23 poslanců.

S velkou pompou v americkém stylu zakončil 4. června v Barceloně eurokampaň španělský premiér a šéf socilistů Jose Luis Rodriguez Zapatero.
S velkou pompou v americkém stylu zakončil 4. června v Barceloně eurokampaň španělský premiér a šéf socilistů Jose Luis Rodriguez Zapatero. | Foto: Reuters

9:00 - Podívejte se do přehledu, kde se kdy volí

Který den volí Země
Čtvrtek 4. června: Velká Británie, Nizozemsko
Pátek 5. června: Česko, Irsko
Sobota 6. června: Česko, Itálie, Kypr, Lotyšsko, Malta. Slovensko
Neděle 7. června: Belgie, Bulharsko, Dánsko, Estonsko, Finsko, Francie, Itálie, Litva, Lucembursko, Maďarsko, Německo, Polsko, Portugalsko, Rakousko, Rumunsko, Řecko, Slovinsko, Španělsko, Švédsko

 

 

Právě se děje

Další zprávy