Volbu šéfa ODS ovlivní Václav Klaus, řekl expert online

Bronislav Pavlík Bronislav Pavlík, Kateřina Eliášová
5. 12. 2008 12:05
Spoluautor analýzy pro ODS odpovídá čtenářům
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Dnes začíná v Praze pro ODS klíčový kongres. Vzejde z něj nový šéf strany.

O tento post se utkají dosavadní předseda a premiér Mirek Topolánek a pražský primátor a 1. místopředseda strany Pavel Bém.

Kongres bude také o budoucnosti vlády - oba politici mají jiné představy. Topolánek chce zachovat trojkoaliční kabinet a pokračovat v reformách, Bém by si přál menšinovou vládu ODS.

Strana se bude také bavit o příčinách drtivé prohry v krajských a senátních volbách.

Co ODS nyní čeká a proč ji voliči na podzim odepsali, popisoval v online rozhovoru se čtenáři Aktuálně.cz Stanislav Balík, vedoucí katedry politologie Masarykovy univerzity v Brně. Balík je spoluautora povolební analýzy, která rozebírá, co bylo příčinou drtivé prohry a zda ji ODS může očekávat v nadcházejících volbách do Evropského parlamentu a v roce 2010 ve volbách parlamentních.

"Je jasné, že po prohře se zdá lepší změnit vedení, ale ona ta změna nemusí nutně souviset s předsednickou funkcí. Hodně o ODS napoví, jak obsadí post prvního místopředsedy," hodnotil situaci v rozhovoru se čtenáři Balík.

Volbu nového lídra podle něj může ovlivnit kongresové vystoupení prezidenta Václava Klause.

Foto: Aktuálně.cz
Diskutujte: Kam se po víkendovém kongresu vydá ODS?

Přečtěte si, jak Stanislav Balík odpovídal na otázky čtenářů Aktuálně.cz:

Odpovězeno: 05. 12. | 10:06Autor: muf

Otázka: myslíte, si, že ať už jde o Béma či Topolánka, je racionální stavět nový plot ze starých kůlů?

Stanislav Balík: Domnívám se, že každá strana má právo svobodně si vybrat své představitele. Jen na jejích členech záleží, komu věří a komu ne. Je jasné, že po prohře se zdá lepší změnit vedení, ale ona ta změna nemusí nutně souviset s předsednickou funkcí. Hodně o ODS napoví, jak obsadí post prvního místopředsedy.

Odpovězeno: 05. 12. | 10:08Autor: j.

Otázka: Proč jste ve své analýze volebního neúspěchu ODS pominuli chování jejích politiků - aroganci a hulvátství od komunální úrovně až po vládu ?

Stanislav Balík: Ona analýza má celkově téměř sto stran, to co se prezentuje ve většině médií je jenom její shrnutí. A ano - arogance některých politiků ODS je jedním ze střípků mozaiky. Nedomnívám se ale, že by byla rozhodujícím důvodem pro to, aby tak velká část jejích voličů z roku 2006 nepřišla k volbám. Ty důvody jsou pravděpodobně jiné - především obsahové, programové.

Odpovězeno: 05. 12. | 10:12Autor: Miloš

Otázka: To, že existuje něco jako průměrný plat a že 2/3 lidí na něj nedosáhnou je fakt nezávislý na tom, která strana je u moci. Jak se dá dělat úspěšná pravicová politika, když bulvární media ty chudší nedokáží přesvědčit, že politika je svinstvo a že nemá cenu k volbám chodit?

Stanislav Balík: Média mají obrovskou moc a nejsem si zcela jist, jestli si to všichni novináři, editoři a redaktoři průběžně uvědomují. Viz jeden příklad za všechny. Ve zmiňované analýze jsem napsal, že jakákoli větší středopravicová formace u nás nemůže zřejmě pravidelně vyhrávat volby, že je spíše odsouzena jen k občasným vítězství a napravování největších výstřelků minulých vlád. A média přinesla titulek: ODS už nikdy nevyhraje. To je naprostá dezinformace, která ale může mít velký podprahový efekt.

Odpovězeno: 05. 12. | 10:14Autor: Karel

Otázka: Je Mirek Topolánek v případě obhajoby předsednického postu v ODS schopen stranu stmelit a vyvést z krize?

Stanislav Balík: Nezáleží pouze na postavě předsedy. Bude-li např. zvolen první místopředseda, který nebude zastávat žádnou další veřejnou funkci (ministr, starosta, náměstek hejtmana apod.), má velkou šanci stranu pozvednout. Stejně tak bude záležet na obsazení dalších místopředsednických postů, protože grémium rozhoduje např. o tom, jak se bude provádět předvolební kampaň - zda na koleně, jako dosud v ODS, nebo zda se zadá profesionální firmě (jako v posledních několika volbách v ČSSD). Podobných oblastí, kde je důležitý nejenom post šéfa strany je hodně.

Odpovězeno: 05. 12. | 10:16Autor: abi

Otázka: myslite si, ze by ODS pomohlo vzolit vedeni strany pouze s jednorocnim mandatem? myslite si, ze by se strana do te doby zkonsolidovala?

Stanislav Balík: Domnívám se, a to bez ohledu na stávající situaci ODS, že by se nemělo rozhodovat o příštím volebním lídrovi strany s předstihem půldruhého roku. Z tohoto pohledu mi nápad na jednoroční mandát předsednictva přijde zajímavý.

Odpovězeno: 05. 12. | 10:17Autor: karel

Otázka: Dobrý den, myslíte si, že Mirek Topolánek dokáže vyhrát další volby? Může ještě zlomit nedůvěru veřejnosti ve svoji osobu?

Stanislav Balík: Personální dispozice jednotlivých politiků nebudu komentovat.

Odpovězeno: 05. 12. | 10:18Autor: Nostrama

Otázka: Nepřipadá všem poslední doba povědomá z hluboké totality?Tam se taky čekalo na spásu z řad privilegovaných...namísto zavřených dveří ála Langer tam byla semknutost s pracujícím lidem!!!

Stanislav Balík: Ne, dnešní doba mi ani zdánlivě nepřipomíná ani léta před rokem 1989 a už vůbec ne časy hluboké totality.

Odpovězeno: 05. 12. | 10:21Autor: Navi

Otázka: Zpracovat povolební analýzu je určitě potřebný a důležitý krok. Po bitvě je však každý generálem.Podle mne je důležitější permanentní predikce dalšího vývoje. Proto se vás ptám, předpokládal jste takový volební debakl ODS v krajských a senátních volbách? Pokud ne, proč ?

Stanislav Balík: Upřímně - tak velký debakl jsem nepředpokládal. Nemyslel jsem si, že ODS vyhraje, ale nečekal jsem tak velký rozdíl. Míra volebního zisku ODS odpovídá zhruba mým očekáváním, nečekal jsem ale tolik hlasů pro ČSSD. Resp. ve všech rozhovorech jsem tvrdil, že rozhodující bude míra volební účasti. Že když bude čtyřicet a více procent, ČSSD vyhraje. To se potvrdilo. Čekal jsem navýšení volební účasti, ale ne o deset procent.

Odpovězeno: 05. 12. | 10:23Autor: václav veselý

Otázka: Myslíte si, že účast V.Klause na kongresu může něco změnit na jasné podopoře Topolánka z krajských organizací?
A pokud se ukáže, že Klaus už nemá v ODS vliv, odhadnete, zda je schopen z ní vystoupit?

Stanislav Balík: Vystoupení Václava Klause může mít zcela jistě velký vliv. Nicméně nejsem schopen rozhodnout, zda to bude vliv dostatečný na změnu stávajících stranických poměrů. Hodně záleží na tom, jaký to bude projev, co v něm zazní, jaký bude mít tón apod. Snadno se totiž může stát, že se "smečka" semkne za svým vůdcem, bude-li cítit nespravedlivou křivdu. Ale opakuji - tipovat se neodvážím.

Odpovězeno: 05. 12. | 10:25Autor: Kol

Otázka: Domníváte se, že negativní hlasy v ODS k Lisabonské smlouvě ODS hlasy získávají nebo ztrácejí?

Stanislav Balík: Ze samotné ODS těch negativních hlasů vůči Lisabonu není až tak mnoho, jak by leckdo čekal. Linie hlavních představitelů dokonce Lisabon podporuje (resp. smířeně říká, že vlastně nic nezmůžeme, že už fakticky bylo rozhodnuto), a to včetně tak velkého euroskeptika, jako je Jan Zahradil.

Odpovězeno: 05. 12. | 10:26Autor: Jana

Otázka: I když si to M.Topolánek nechce přiznat, byly volby i o jeho exesech. Proč tedy většina delegátů na Oblastních sněmech ODS podpořila M.Topolánka ?

Stanislav Balík: Zřejmě proto, že se nenabídl lepší kandidát.

Odpovězeno: 05. 12. | 10:28Autor: špígl

Otázka: 1. Neznáte náhodou nějakého parlamentního nebo vládního politika, kterého zajímá pouze blaho občana? Rád bych se s ním seznámil.
2. Co se ještě bude muset stát (mimo většinové volby) aby parlament začal fungovat?

Stanislav Balík: Nerad bych dával polibky smrti nebo naopak přízně některým politikům. Přesto se domnívám, že svět není černobílý, a to ani ten politický.

Sám jste to naznačil - většinové volby by asi mnohé změnily. Případně výrazné vítězství a dostatečná většina vldáních stran.

Odpovězeno: 05. 12. | 10:33Autor: luk

Otázka: Nemyslíte si, že šílená kampaň proti Lisabonské sml. je spíše než obavou o státní suverenitu, obavou ODS o ztrátu možností a prostoru pro tunelování, rozdávání státních zakázek sponzorům, ohýbání práva a další beztrestné zlodějiny.

Stanislav Balík: Nemyslím si to. Ani po přijetí Lisabonské smlouvy se nepřestanou na národní úrovni rozdávat státní zakázky apod. Při pohledu na bruselskou byrokracii se nedomnívám, že mizí prostor pro "další beztrestné zlodějiny". Víte např., že dosud nikdy nebylo schváleno účetnictví Evropské komise z důvodů velkých nesrovnalostí?

Odpovězeno: 05. 12. | 10:35Autor: Zdeněk Škromach

Otázka: Myslíte, že ODS prochází obdobnou krizí jako v roce 2004 ČSSD? A nevyhovoval by dnes na Hradě Topolánkovi spíše Švejnar?

Stanislav Balík: Přestože se zdánlivě jeví podobnost obou situací, osobně bych je nesrovnával. O tom, kdo by vyhovoval, či nevyhovoval premiérovi na pražském Hradě také nespekuluji.

Odpovězeno: 05. 12. | 10:36Autor: kvakev

Otázka: dobry den, myslite si, ze 1. mistopredseda Bendl bude dobrou volbou? dyt se budou hadat jako preditm s bemem

Stanislav Balík: Již výše jsem psal, že personálie nekomentuji. Omlouvám se.

Odpovězeno: 05. 12. | 10:41Autor: leo knotek

Otázka: myslíte, že současná politika směřuje k polarizaci dvou stran (ods, čssd) - čili většinovému systému? a že tedy prohra ods by se střídala s prohrou čssd. jakou roli by příp. hráli komunisté? má kdu a sz ještě nějakou šanci? a je podle vás většinový systém dobrý pro tuto zemi?

Stanislav Balík: Hodně otázek :)
ANo, z volebních dat posledních několika voleb je jasně patrná tendence k bipolarizaci. Jestli to ale bude mít při stávajícím volebním systému účinky systému větštinového, nevím.
Odblokování potenciálu KSČM ze strany ČSSD může být klíčové pro osud středových stran. Ty už totiž nebudou v exkluzivní pozici jako dodnes, a sice že bez nich ani jedna, ani druhá strana nesestaví vládu. Zajímavou pozici tak získá ČSSD, která si bude moci vybírat na levo či ve středu (příp. ještě velké koalice s ODS), jak to koneckonců vidíme při uzavírání dnešních krajských koalic. Nevíme ale, co se stane s voličskou základnou KSČM, která má zčásti protestní charakter, když by strana přejala vládní zodpovědnost. Je dost dobře možné, že by ji tito voliči opustili.
A ano - osobně se domnívám, že tak homogenní stát, jako je ČR (po stránce národnostní, jazykové, náboženské, regionální), nepotřebuje poměrný systém, ale hodí se pro něj systém většinový, který (sice na úkor reprezentace minoritních zájmů) generuje za určitých okolností silné vlády.

Odpovězeno: 05. 12. | 10:42Autor: občan

Otázka: Lokalita konání "kongresu" evokuje zejména v roce, jehož letopočet končí osmičkou, vzpomínky na srpen roku 1968 a "XIV." sjezd KSČ, jehož závěry byly posléze zrušeny a odsouzeny. Lze podobný vývoj očekávat i nyní, kdy se mnozí vlivní členové ODS chovají stejně hnusně, jako tehdy (i pak) členové KSČ?

Stanislav Balík: Historické paralely jsou zajímavé, mnohdy úspěšné, ale málokdy říkají něco o přítomnosti a budoucnosti.

Odpovězeno: 05. 12. | 10:44Autor: boris

Otázka: Bylo by lepší, kdyby kongres navolil novému předsedovi tým místopředsedů podle jeho přání, nebo by spíš pomohlo, kdyby byl nový předseda obklopen oponenty? Vemte v úvahu nynější osobností averze v ODS.

Stanislav Balík: Na politické scéně dnes vidíme oba modely. Navolení místopředsedů dle přání předsedy proběhlo před dvěma lety v KDU-ČSL a dnes je z toho strana ve velkých rozpacích. Obklopení oponenty jsme zase donedávna viděli u Zelených. Osobně si myslím, že ideální model je někde uprostřed.

Odpovězeno: 05. 12. | 10:47Autor: XXXX

Otázka: ODS je stranou mediálně sprofanovanou. Velké části lidí se jen při názvu strany ježí chlupy. Topolánka (asi hodně kvůli mediím) lidé nesnáší. Nesnáší i Klause. Jaká je budoucnost strany, která má tak obrovský mediální negativismus? A řeší něco nová strana, kterou zakládá stejně nenáviděný Klaus?

Stanislav Balík: Pro jakoukoli stranu není určitě nejlepší, když vzbuzuje silné negativní emoce. Nicméně sám bych si nedovolil pronášet tak kategorické soudy, jako Vy. Setkal jsem se v minulých týdnech s několika zajímavými významnými lidmi, kteří rozhodně nepatří do fanklubu ODS, kteří hodnotili současného premiéra velmi kladně. Stejně tak nejsem schopen potvrdit, zda je i prezident tak silně nenáviděn, jak píšete. Jistě, někdo jej nesnáší, jiní jej berou.

Odpovězeno: 05. 12. | 10:49Autor: [email protected]

Otázka: Jaký je váš názor na jmenování úřednické vlády, která by provedla nutné reformy? Jejich prosazování i silnou politickou stranou vede evidentně k odklonu voličů.

Stanislav Balík: Nejsem příznivcem nestandardních kroků typu jmenování úřednické vlády. Ta má své místo v krizových okamžicích vývoje společnosti; přes všechny problémy si nemyslím, že takový nastává.

Odpovězeno: 05. 12. | 10:49Autor: T=P

Otázka: Poplatky ve zdravotnictví jsou obyčejná zlodějna, protože se současně nesnížilo zdravotní pojištění. Akorát se zvýšila marže VZP, která měla už před zavedením poplatků miliardové zisky.

Stanislav Balík: Nejsem expert na zdravotnickou reformu, promiňte, že neodpovím.

Odpovězeno: 05. 12. | 10:50Autor: Sedlák

Otázka: Na kolik vyšla ta analýza daňových polatníků..? Myslím že se stačilo podívat na chování a sliby členů ODS a zdarma si každý dokáže udělat svůj názor. Lidi nejsou blbý, nebo spíše do nekonečna je není možné oblbovat.

Stanislav Balík: Z peněz daňových poplatníků nešla ani koruna.

Odpovězeno: 05. 12. | 10:51Autor: KarelH.

Otázka: Kdy skončí ODS v propadlišti dějin?

Stanislav Balík: Až ji tam pošlou voliči. Zatím získává ve volbách 20-35 %.

Odpovězeno: 05. 12. | 10:53Autor: Kodl

Otázka: Jaký je Váš názor na vytvoření nové strany oproštěné od většiny současného vedení ODS s lidmi typu Švejnar, Rusnok, Jahn, Telička apod. ( bez ohledu na to levice, pravice ale pragmatická strana se slušnými a hlavně schopnými odborníky) ? To se týká ale i ČSSD.

Stanislav Balík: Při analýze zakořenění jednotlivých stran ve společnosti na jednotlivých úrovních politického a stranického systému se zdá, že čtveřice větších parlamentních stran (ODS, ČSSD, KSČM, KDU-ČSL) odráží strukturu zájmů této společnosti. Snahy o úspěšnou a silnou politickou stranu alespoň na centrální úrovni tak mají hodně ztíženou pozici.

Odpovězeno: 05. 12. | 10:54Autor: J. Bílý

Otázka: Vyučoval jste na Vojenské akademii Brno v 80-tých letech psychologii? Pokud ano, jak hodnotíte z psychologického hlediska p. Béma? Není to takový český Gorgačov? Jenom se předvádět. Vždyť názor, že podávat daňové přiznání na jenom listě A4 nemůže mít zdravý člověk.

Stanislav Balík: Nevyučoval jsem tam v 80. letech, byť vím, že tam učil člověk mého jména. Já tam učil až v letech 2001-2002. :)

Odpovězeno: 05. 12. | 10:55Autor: doc.všeználek

Otázka: Dobrý den, vidíte jako reálné to, že se ODS na kongresu zbaví příznivců většinového vládnutí spolu se sociální demokracií, tj. že se tato část strany odtrhne a vytvoří nový subjekt, či si myslíte, že zůstane ve vnitrostranické opozici a dál se bude snažit získat ve straně většinu? Děkuji.

Stanislav Balík: To si netroufnu odhadovat, mnohé reakce v politice mají emoční základ, nejsou přísně racionálně zdůvodněné. Umí si představit obě situace.

Odpovězeno: 05. 12. | 10:56Autor: martin

Otázka: Myslíte, že se ODS stane stranou, ve které se nebudou dělat kšefty bez ohledu na ideu?

Stanislav Balík: V každé straně jsou lidé, kterým jde o principy a ideje, a lidé, kteří v ní vidí výtah k moci, příležitost ke "kšeftům". S tím nic neuděláme, taková je lidská přirozenost.

Odpovězeno: 05. 12. | 10:58Autor: T=P

Otázka: Jak může "pravičák" Topolánek hnát ČR do područí ultralevicové EU a podporovat Lisabonskou smlouvu? Topolánek je bezpáteřní prospěchář a jeho znovuzvolením si ODS podepíše rozsudek smrti.

Stanislav Balík: Přihlášku do Evropské unie podala vláda v roce 1996, vstup schválili občané v referendu v roce 2003. A to, že se z tvrdě euroskeptické strany v momentě převzetí vládní odpovědnosti stává strana eurorealistická (či že její euroskepticismus výrazně bledne), je věc pozorovatelná v řadě evropských zemí.

Odpovězeno: 05. 12. | 10:59Autor: Petr

Otázka: Myslíte si, že se stane pravidlem, že ten kdo bude vyhrávat a pak jednou prohraje, že se musí hned "sejmout"? Neměl by mít právo na nové sestavení svého managementu? Napravení chyb? Jakou lhůtu by měl podle Vás dostat? 1 rok?

Stanislav Balík: Nemyslím si, že by takové pravidlo vzniklo. Chápu ale nervozitu různých stran po volebních neúspěších.

Odpovězeno: 05. 12. | 11:02Autor: Mirek

Otázka: Dobrý den,
1. Kandidatura p. Béma je myšlena vážně, nebo jde jenom o stínovou hru a drobnou rebelii uvnitř ODS?

2. Může být, podle Vás, za vítězstvím ČSSD v krajských volbách nefunkčnost ODS?

3. Nastal čas na vytvoření nové pravicové strany ?

Děkuji Vám a přeji hezký den,
Mirek

Stanislav Balík: I Vám dobrý den,
nemyslím si, že Bémova kandidatura je stínohrou.
Vítězství ČSSD má celou řadu příčin, neshody v ODS a nenaplňování představ jejích voličů jsou jedněmi z nich.
Každá politická strana, má-li být úspěšná, musí artikulovat existující zájmy a potřeby voličů. Jsou-li tady nereprezentované pravicové zájmy, je potřebná nová strana; nejsou-li, čas nenastal.

Odpovězeno: 05. 12. | 11:05Autor: Jarda

Otázka: Vážený pane docente,
je ona zmiňovaná analýza k dispozici,např. v rámci ODS (pro členy strany)?Vy sám jste členem ODS,resp. jste byl za ni zvolen-nemáte s tím problém při Vaši politologické práci,resp. není Vám vyčítáno,že jako politolog byste měl být nestranný?děkuji

Stanislav Balík: Ano, analýza měla být rozeslána emailem všem členům strany.
Členem ODS nejsem a nikdy jsem nebyl. Třikrát jsem za ni kandidoval do zastupitelstva třítisícového Bludova v okr. Šumperk, z toho dvakrát úspěšně. Vzhledem k tomu, že se vyhýbám studiím o bludovské komunální politice, nemám pocit, že bych byl v odborné práci podjatý. Ano, politolog by měl být nestranný, to však neznamená, že nemá politický názor. Ten by se ale neměl promítat do jeho práce. Stojím si za tím, že v odborné práci se mé bludovské angažmá neprojevuje. :)

Odpovězeno: 05. 12. | 11:06Autor: Ing Josef Chromik

Otázka: Vůbec nedovedu pochopit, jak můýe tak bezcharakterní člověk jako Topol dostávat nadále důvěru od svých spolupartajníků. Když zkorumpoval celou justicí přes Veseckou, aby udělal místopředsedou vlády dalšího zkorumopvaného "Čuníka", neměl by nikdy vládnout.

Stanislav Balík: To je Váš názor, který respektuji, nicméně nevím, na co odpovídat.

Odpovězeno: 05. 12. | 11:08Autor: Milan

Otázka: Dobrý den,myslíte si ,že je ještě co zachrańovat?Takto arogantní a neschpné vedení jako je nyní včetně vlády se zachránit nedá.Národ není stádo negramotů a nebo jenom Praha.

Stanislav Balík: Jistě, každá strana má co zachraňovat. A připomněl bych, že výsledky krajských voleb, v nichž ODS získala 23,5 %, nezahrnovaly tradičně silnou Prahu.

Odpovězeno: 05. 12. | 11:10Autor: Martin

Otázka: Jak se může pravicová strana jako ODS s reformním programem bránit laciným levicovým výkřikům typu "zabráníme zdražování, zrušíme poplatky, navýšíme příspěvky", na které lidi očividně slyší? Přitom výsledek je tragický: jenom v Karlovarském kraji ČSSD navrhuje rozpočet se schodkem 400 milionů...

Stanislav Balík: Střet dvou zcela rozdílných světů, jak ve Vašem příspěvku skvěle popsán, je pro jakoukoli silnou pravostředovou vládu velkým problémem.
Samotný schodkový rozpočet nemusí být problémem - záleží na jeho struktuře, k čemu jsou ty vypůjčené peníze využity: zda ke zvýšení spotřeby nebo k investicím do infrastruktury a dalších věcí, které mohou generovat další zisk.

 

Právě se děje

Další zprávy