Dobojováno. Topolánek vede v nominacích nad Bémem 11:1

Martina Machová Kateřina Eliášová, Martina Machová
4. 12. 2008 22:20
Pražská ODS se vyslovila proti ratifikaci Lisabonské smlouvy
Pavel Bém přichází znepokojený ke štábu ODS na Jánském vršku. "ODS je krůček od krajského armagedonu," prohlásil.
Pavel Bém přichází znepokojený ke štábu ODS na Jánském vršku. "ODS je krůček od krajského armagedonu," prohlásil. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Pražský primátor Pavel Bém získal svoji první a jedinou nominaci na předsedu strany.

Podle očekávání ji dostal od pražské ODS, kterou vede. Mirek Topolánek naopak získal nominací jedenáct. Tu poslední získal ve čtvrtek večer od regionální organizace ODS na Ústecku.

Vítězství Béma v hlavním městě bylo očekávané, nominovaly ho téměř všechny pražské obvody, vyjma Prahy 1 a 8.

Na "jedničce" se členové oblastního sněmu pohádali, členkou je tam mimo jiné partnerka premiéra Lucie Talmanová. Nominaci  nakonec nezískal nikdo. Na Praze 8 nominovali Topolánka. Do tamní ODS "patřil" i syn prezidenta Václava Klause, ten po vítězství Topolánka ze strany vystoupil.

1. místopředsedu získal Vodrážka

Od členů pražského regionálního sněmu získal Pavel Bém 96 hlasů, jeho rival Mirek Topolánek 20. "Potěšila mě síla této podpory," napsal v SMS zprávě bezprostředně po volbě Bém.

Nominaci na prvního místopředsedu získal starosta Prahy 13 David Vodrážka. Hlasovalo pro něj 108 lidí ze 119. "Budu mít silné protikandidáty, jsou to těžké váhy, " uvedl na adresu dosud nominovaných 1. místopředsedů Petra Bendla, Ivana Langera a Evžena Tošenovského.

"Pokud chce ODS změnu, měla by být razantnější," odpověděl Vodrážka na otázku, proč by měl zvítězit v boji o "druhého muže ODS" právě on. Vodrážka "proslul" v Praze tím, že chtěl Kaplického blob umístit do Stodůlek.

Připomeňte si: Kaplický by Stodůlkám slušel, říká starosta za ODS

Nominaci na řadové místopředsedy dostali v Praze radní a poslanec Jiří Janeček a Petr Bendl.

Praha proti Lisabonu

Pražská ODS také diskutovala o horkém problému jménem Lisabonská smlouva.

"Pražská ODS odmítá Lisabonskou smlouvu a vyzývá všechny pražské poslance, aby smlouvu nepodpořili," zní usnesení pražské ODS, které podpořilo 92 jejích členů.

Podobné usnesení chtějí přímo na kongresu navrhnout delegáti z Prahy 6. Tamní buňka ODS podpořila návrh, aby pro smlouvu nehlasoval žádný ze zákonodárců za ODS.

Ústí téměř jednohlasně pro Topolánka

Ústecká ODS se přiklonila k většině oblastí a dala přednost stávajícímu předsedovi Mirku Topolánkovi.

"Ze 128 odevzdaných hlasů podpořilo Mirka Topolánka 124 delegátů. Na posty místopředsedů byli nominováni Petr Gandalovič sto hlasy, Petr Bendl devadesáti, Evžen Tošenovský jedna devadesíti a Ivan Langr získal sto tři hlasy," informoval Aktuálně.cz šéf ústecké ODS a bývalý hejtman Jiří Šulc.

Kromě Gandaloviče se zde o nominaci na post v předsednictvu strany ucházel i další ze současných ministrů - šéf rezortu dopravy Aleš Řebíček. I když již získal nominace v Karlových varech a na jižní Moravě, na domácí půdě neuspěl.

 

Právě se děje

Další zprávy