Topolánek? Bém? Kongres ODS rozhodne o osudu vlády

Petr Holub
4. 12. 2008 6:15
Bém radí rychle zrušit, Topolánek udržet za každou cenu
Minule vytvořili tandem, dnes jdou proti sobě. Pavel Bém a Mirek Topolánek na posledním kongresu na Žofíně.
Minule vytvořili tandem, dnes jdou proti sobě. Pavel Bém a Mirek Topolánek na posledním kongresu na Žofíně. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Rychle zrušit, či udržet za každou cenu.

Tak zní dvě alternativy, které delegátům sjezdu ODS předloží kandidáti na funkci předsedy, vyzyvatel Pavel Bém a obhájce Mirek Topolánek.

První vyhraje, pokud stranické kolegy přesvědčí, že dosud šlo jen o „měkké a mělké pokusy o reformu", druhý má šanci, když vysvětlí, že „drtivá většina reformních kroků se podařila".

Přiznat porážku, nebo přidat plyn

V kampani před kongresem zazněla z úst významného člena ODS dosud nejtvrdší kritika na adresu Topolánkovy vlády.

Bém říká jednoznačně, že je nutné co nejdříve ukončit čím dál nedůstojnější výkon současné vlády, která už dávno nehájí politiku ODS. „Na reformy si spíše jen hrajeme, než je skutečně provádíme, a naše reprezentace si spíše užívá výhod a prebend, které vysoké státní funkce přinášejí," napsal na své předvolební stránky.

Premiér útoky odmítá s tím, že reformy probíhají. „V jejich prosazování musíme být razantnější a spíše přidat, než ubrat plyn," řekl na tiskové konferenci, kde oznámil, že bude post předsedy ODS obhajovat.

Našel ještě druhý argument: „Musíme občany připravit na ekonomické dopady zahraniční finanční krize." Právě díky reformám je země na krizi lépe připravena, jejich pokračování pomůže důsledky zmírnit.

Foto: Aktuálně.cz
Čtěte blog Petra Holuba: Jak vrátit ODS na výsluní 

Odstrašující marketing

Bém chce přesvědčit delegáty poukazem, že Topolánkova vláda neplní volební sliby.

Připomíná, že ODS v programu slibovala nižší a jednodušší daně, kvalitnější zdravotní péči, průhledný právní systém, boj s korupcí a byrokracií.

V tom podle Béma vláda selhala. Reforma veřejných financí je pouze dílčí úpravou dosavadního systému. K protikorupční byrokratické reformě nedošlo: „Chtěli jsme dnešní marketingové produkty typu Czech point a vytváření nových a zbytných ministerských postů?" připomíná Bém, že Topolánek má stejně ministrů, jako jeho předchůdce Jiří Paroubek.

Právní systém není podle pražského primátora pro nikoho o nic víc průhledný, než předtím, a není ani výkonnější. Nejhorší je fiasko zdravotnické reformy: „Chtěli jsme odstrašující regulační poplatky, které snížily pravděpodobnost provedení skutečné reformy ve zdravotnictví na bod mrazu, nebo promyšlené a načasované kroky?" ptá se pražský primátor.

Právě polovičaté reformy doprovázené siláckými gesty vyděsily občany natolik, že v krajských volbách raději dali hlasy ČSSD.

Foto: Aktuálně.cz
Diskutujte: Kam se po víkendovém kongresu vydá ODS?

Dotáhnout a vysvětlit

Topolánek hájí svou pozici tím, že vrchol reforem teprve přijde. „Drtivou většinu reformních kroků jsme učinili," upřesnil v rozhovoru pro Rádio Česko. Občané to pochopí, až si ministři dají práci s tím, aby své kroky vysvětlili.

Premiér připomněl, že ministr financí Miroslav Kalousek chystá zásadní úpravy daňového systému, které ho zjednoduší přesně podle programu ODS, šéf spravedlnosti Jiří Pospíšil dokončuje trestní i občanský právní kodex a tím právní systém definitivně zjednoduší.

Topolánek připustil, že se nic nepohnulo ve zdravotnictví, ani zde však ustoupit nehodlá: „Je to alfa a omega dalšího fungování vlády," zdůraznil.

Nekomentuje výtky, že se nepodařilo omezit byrokracii, na druhé straně upozorňuje na kroky, které připravily Česko na krizi: vypočítává snížení podnikatelských daní a pojistného, přísnější pravidla pro výplatu sociálních dávek a jednodušší pravidla pro ty, kdo chtějí začít s podnikáním.

Nový pokus, nebo lepší přístup

Pro Béma není příprava na krizi dostatečná a vyžaduje aktivnější přístup, Topolánek řešení odkládá s tím, že bude jednat, až se potvrdí temné předpovědi o hospodářském propadu.

Bém tvrdí, že je třeba ukončit zdánlivé reformy, rozpustit slabou vládu a připravit stranu k novým volbám. Při nich bude možné občany znovu přesvědčit. „Volby budou referendem o potřebě a podpoře reforem, které zemi nabídneme," očekává pražský primátor.

Topolánek naopak věří, že strana má volební šanci právě tehdy, když bude s větším nasazením pokračovat v nastoupené cestě: „Za svojí prací předsedy vlády si stojím a nebojím se složit účty v dalších parlamentních volbách," prohlásil.

Foto: Aktuálně.cz
Čtěte blog Karla Hvížďaly: ODS před kongresem

 

Právě se děje

Další zprávy