Vládní krizi mohou zlomit už příští dny

Petr Holub
30. 7. 2006 13:22
Analýza - Nedělní debata potvrdila, že se vyjednávání dvojice Topolánek-Paroubek zastavila na místě. Tlak na změnu stupňuje otazník nad rozpočtem i plán úřednické vlády.

Očekávaná veřejná konfrontace lídrů ODS a ČSSD potvrdila, co je dva měsíce po volbách stále zřejmější - Mirek Topolánek a Jiří Paroubek se neshodnou.

Výsledkem bezmála dvouhodinové rozpravy v ČT byla Topolánkova - Paroubkem ihned odmítnutá - výzva, ať se ČSSD pokusí do týdne sestavit kabinet opírající se o 101 poslaneckých hlasů sama.

A naopak Paroubkova výzva k dalšímu jednání, na níž Topolánek odpověděl: Lepší než současné zablokované debaty by byla vaše demise a předčasné volby.

Ubíhající čas přitom zvyšuje tlak na ukončení krize, mimo jiné kvůli otazníku, kdo bude sestavovat rozpočet na rok 2007. Tématem se tak v následujících dnech může stát i úřednický kabinet.

Topolánek už připustil, že vládu nejspíš nesestaví: "Země spěje k předčasným volbám," řekl po pátečním neúspěchu při volbě předsedy sněmovny. Přesto se další pátek ještě jednou pokusí o totéž.

Snaží se tak na poslední chvíli zabránit tomu, aby po dvou měsících jednání nepřišel informovat prezidenta Václava Klause s prázdnýma rukama.

Když nefunguje sněmovna, nemůže vláda žádat o důvěru. Pokud by tedy prezident jmenoval Topolánka premiérem, vystavil by ho tím nebezpečí, že během předepsaných třiceti dnů nebude moci ve sněmovně ani zkusit štěstí.

Infobox
Autor fotografie: Aktuálně.cz

Infobox

Čtyři volební paty

  • 1996 - Koalice ODS, KDU-ČSL a ODA získala jen 99 hlasů. Klaus (ODS) se stal premiérem, když zajistil Zemanovi (CSSD) křeslo šéfa sněmovny. Vláda padla po vnitřních sporech za 16 měsíců.
  • 1998 - Vítěz voleb ČSSD sestavil menšinovou vládu. Zeman se stal premiérem, když zajistil Klausovi křeslo šéfa sněmovny a dalším členům ODS funkce ve veřejné správě. Konzultace Zeman-Klaus vyřešily všechny krizové momenty.
  • 2002 - Koalice ČSSD, KDU-ČSL a US získala jen 101 hlasů. Vnitřní spory způsobily, že koalice nedokázala zvolit svého prezidentského kandidáta a vyměnila dva premiéry. V posledních měsících ovládala ČSSD sněmovnu díky dohodě s KSČM.
  • 2006 - Koalice ODS, KDU-ČSL a SZ získala jen 100 hlasů. Nedokázala přesvědčit ČSSD, aby tolerovala Topolánkovu vládu výměnou za křeslo předsedy sněmovny. Svou nabídku rozšířit nehodlá.

Situace se stává nepříjemnou i pro Klause. Sociální demokraté ho mohou kritizovat, že nestihl premiéra jmenovat dva měsíce od voleb.

Rozpočet už hoří

Vyjednavači o vládě navíc narazili v tomto týdnu na první věcný důvod, proč jednání urychlit. Nejpozději do patnáctého září by měla vláda předložit sněmovně návrh rozpočtu na příští rok, a času na přípravu tak příliš nezbývá.

Občanští demokraté navrhli ČSSD dvě možnosti řešení. Buď umožní koalici vládnout a připravit rozpočet. Anebo musí i nový rozpočet předložit premiér Jiří Paroubek a domluvit jeho konečnou podobu s ODS.

Sociální demokraté odmítli obě možnosti. Koalici do vlády pustit nechtějí a jejich odstupující kabinet nemá k sestavení rozpočtu mandát. Paroubka by k tomu musel někdo pověřit, například prezident nebo sněmovna.

Předseda hájí zájmy straníků

Tlak Klause a rozpočtu nutí Topolánka k řešení, ke kterému však nemá prostor.

Většina straníků v čele s prvním místopředsedou Petrem Nečasem, předsedou poslanců Vlastimilem Tlustým a předsedou Senátu Přemyslem Sobotkou ho nutí, aby spojil svůj osud s jedinou alternativou prosazením trojkoalice, kterou by podpořila ČSSD výměnou za křeslo předsedy sněmovny a slib programových ústupků.

Na této alternativě závisí další osud lidovců a zelených. V trojkoalici by mohli díky právu veta účinně ovlivňovat vládní politiku.
Topolánek může následovat doporučení místopředsedy Pavla Béma, který už veřejně zmínil možnost menšinové vlády ODS s tolerancí ČSSD, lidovců a zelených. Musel by však přesvědčit spolustraníky i koaliční partnery.

"Varianty postupu nesdělím," odmítl Topolánek byť jen naznačit, jak se bude dál rozhodovat.

Vznik úřednické vlády podle LN podporuje i Václav Klaus
Vznik úřednické vlády podle LN podporuje i Václav Klaus | Foto: Ondřej Besperát

Úředníci na obzoru

O něco jasnější obrysy získaly další vládní alternativy. Lidové noviny informovaly o údajném Klausově plánu na úřednickou vládu, která by vznikla s podporou obou velkých stran. Jako o možných premiérech se v kuloárech zatím mluví o Michaele Erbenové nebo Miroslavu Singerovi z České národní banky, případně někdejším vicepremiérovi Vladimíru Dlouhém.

Sociální demokraté návrh vítají zatím jen v neformálních rozhovorech, občanští demokraté o něm nechtějí slyšet. Po dalším neúspěchu trojkoalice se však může o úřednické vládě mluvit vážněji.

Hejtman Petr Zimmermann (ODS) připustil v Právu veřejně možnost, že koalice by mohla využít tolerance komunistů. Tuto alternativu ovšem nejvíce vítají sociální demokraté. ODS i KSČM by takovou dohodou ztratily důvěru části voličů a ČSSD získala dobrou šanci vyhrát příští volby.

KRONIKA OSMÉHO TÝDNE NEDOHODY

Předseda ODS Mirek Topolánek a předseda ČSSD a dosavadní premiér Jiří Paroubek na schůzi Poslanecké sněmovny.
Předseda ODS Mirek Topolánek a předseda ČSSD a dosavadní premiér Jiří Paroubek na schůzi Poslanecké sněmovny. | Foto: čtk
Pondělí - První den jednání
Strany do debaty vstupují s rozdílnými stanovisky. ODS, lidovci a zelení chtějí během týdne domluvit mantinely programu vlády, kterou by se ČSSD zavázala tolerovat. Za to by měla nárok na křeslo předsedy sněmovny. Sociální demokraté chtějí křeslo už za to, že budou o programovém kompromisu jednat. Topolánek s ČSSD ve vládě nepočítá - ČTĚTE ZDE 
Foto: Ondřej Besperát
Úterý - Druhý den jednání.
Topolánek, Kalousek a Bursík nabízejí, že za toleranci své vlády zaplatí nejen křeslem šéfa sněmovny, ale navíc budou vládnout podle deseti předvolebních slibů sociální demokracie. Paroubek to odmítá a žádá, aby koalice předložila podrobnější návrh vládního programu. Nabídka koalice byla trik, tvrdí ČSSD - ČTĚTE ZDE
Foto: Aktuálně.cz
Středa - Jednání skončila neúspěšně
Topolánek žádá, aby ČSSD stanovila programové podmínky, které jí umožní vládu tolerovat. Paroubek to odmítá. Sociální demokraté nabízejí koalici "velkorysé ústupky", pokud podpoří jejich kandidáta do čela sněmovny: předsedou nemusí být Zaorálek, kterého ODS kritizovala, a koalice bude mít nárok na branněbezpečnostní výbor. Topolánek to odmítá. Koalice kandiduje do čela sněmovny Kasala, sociální demokraté Zaorálka. Koalice navrhne proti Zaorálkovi Kasala - ČTĚTE ZDE
Jiří Paroubek po jednání s prezidentem
Jiří Paroubek po jednání s prezidentem | Foto: Ludvík Hradilek
Čtvrtek - Strany spolu nejednají
Paroubek oznamuje, že pokud ODS, KDU-ČSL a SZ do pátečního dopoledne nepředloží návrh vládního programu, nebude už ČSSD o toleranci trojkoalice vůbec uvažovat. ODS tvrdí, že za přerušení rozhovorů mohou sociální demokraté. My ne, to ti druzí - ČTĚTE ZDE
Pátek - Strany spolu nejednají
ČSSD stahuje Zaorálkovu kandidaturu a spolu s KSČM úspěšně blokuje už pátou volbu předsedy sněmovny. Topolánek po poradě s koaličními partnery oznamuje, že se trojkoalice pokusí příští týden ještě jednou předsedu sněmovny zvolit. Proto půjde prezidenta informovat o sestavování vlády až příští pátek. Topolánek: Předčasné volby se blíží - ČTĚTE ZDE
 

Právě se děje

Další zprávy