Nabídka koalice byla trik, tvrdí ČSSD

Petr Holub, redakce DOM, čtk
25. 7. 2006 19:14
Praha - ODS navrhla, že splní sociálnědemokratické sliby voličům, když ČSSD bude tolerovat koaliční vládu. ČSSD to několik hodin poté odmítla. Uvnitř: DESATERO ČSSD
Dohodnou se?
Dohodnou se? | Foto: Ondřej Besperát

"Těchto deset bodů je pro nás akceptovatelných," řekl Topolánek o dokumentu, který sociální demokraté předložili voličům v předvolební kampani a kterým se hlásili k přijetí eura v roce 2010, obraně sociálního státu a zavedení majetkových přiznání.

ČSSD si vzala pár hodin na rozmyšlenou. Většinu času však její reprezentanti využili k tomu, jakým způsobem další Topolánkův návrh odmítnout.

Premiér Jiří Paroubek na jednání s trojkoalicí nepřišel a už v poledne přes novináře vzkázal, že nabídku nebere vážně. "Náš program nemá deset bodů, ale osmdesát stránek," zpochybnil domluvu také jeden z vyjednavačů ČSSD Jiří Havel.

Konečný verdikt po poradě vedení ČSSD byl jednoznačný: Deset bodů sociální demokracie je v rozporu s koaliční smlouvou. "Co tedy platí, našich deset bodů, nebo koaliční smlouva?" zeptal se premiér Paroubek. "O tom chceme debatovat," dodal.

Sociální demokraté nicméně potvrdili, že na předsedu sněmovny opět navrhnou Lubomíra Zaorálka. Volba šéfa dolní komory by se měla uskutečnit v pátek.

Infobox
Autor fotografie: Aktuálně.cz

Infobox

V SOUVISLOSTECH:

Jednání tak opět uvízla na mrtvém bodě. Koaliční strany totiž na prohlášení ČSSD reagovaly jednoznačně: při volbě vedení sněmovny nepodpoří Lubomíra Zaorálka bez dohody na programových mantinelech budoucí vlády.

Za základ politici trojkoalice pokládají dohodu o rámci rozpočtu na příští rok. Uvedli to dnes na tiskové konferenci. Schůzka koalice a ČSSD se uskuteční ve středu.

Dvě možnosti ČSSD

Koaličním politikům dnes nevyšla strategie, která měla opět oživit myšlenku trojkoalice.

Dopolední návrh byl tak provokativní, že na něj nemohli odpovědět pověření vyjednavači, místopředsedové vlády Bohuslav Sobotka, Zdeněk Škromach a Jiří Havel. Do jednání tak musel vstoupit sám Paroubek.

Sociální demokraté měli v této chvíli dvě možnosti. Mohli přijmout návrh, který by umožnil zvolit sociálního demokrata Lubomíra Zaorálka předsedou sněmovny. Zároveň by však museli slíbit toleranci vlády trojkoalice. Tím by však Paroubek opustil svůj dosavadní postoj, který slibuje ještě větší zisk.

Zástupci trojkoalice sice slíbili, že budou plnit volební sliby ČSSD, Paroubek však může mnohem účinněji mluvit do vládnutí, pokud bude tolerovat menšinovou vládu, anebo se přímo účastnit velké koalice.

Zamítnutím Topolánkova, Kalouskova a Bursíkova návrhu se odstupující premiér vystavuje obvinění, že mu více než o dobro země jde o osobní prospěch. Tím může vzbudit kritiku dokonce uvnitř ČSSD.

"Víc už nabídnout nemůžeme," zdůraznil předseda lidovců Miroslav Kalousek.

Paroubek však spoléhá, že jeho podpora uvnitř je neotřesitelná. Občanům vzkázal: "Návrh koalice považujeme za marketingový trik."

ČSSD: Shodnout se na nemocnicích?

Mezi závazky, které ČSSD sepsala před volbami, je například snížení nezaměstnanosti na šest procent, průměrná mzda ve výši 26 500 korun, zvyšování důchodů, vymahatelnost práva, snižování tempa zadlužování či pomoc rodinám s dětmi.

Tyto programové priority dnes podepsali i lídři ODS, lidovců a zelených.

Předseda ČSSD Jiří Paroubek však už označil nápad koalice za ukázku neschopnosti vyjednávat. "Bylo by výborné, kdyby koaliční lídři chtěli přistoupit také na neziskové nemocnice, školství bez školného a další sociální cíle ČSSD," řekl ČTK.

Přitom to byli vyjednavači ČSSD, kteří deset předvolebních závazků koaličním politikům předložili.

Foto: Aktuálně.cz

CO SLIBOVALA ČSSD PŘED VOLBAMI?

1. Hospodářství poroste ročně nejméně o 5 procent.
2. Průměrná mzda dosáhne 26 500 korun.
3. Nezaměstnanost se sníží na 6 procent.
4. Snížíme daně a zvýšíme dávky rodinám s dětmi.
5. Ubráníme sociální stát a zvýšíme jeho efektivitu.
6. Učiníme vše potřebné pro přijetí eura v roce 2010.
7. Stát přispěje na výzkum částkou 1 % HDP.
8. Zkrátíme soudní řízení, zavedeme majetková přiznání bohatých a test integrity ve veřejné správě.
9. Snížíme energetickou náročnost hospodářství ročně o 3,5 %. Využití obnovitelných zdrojů zvýšíme na 5 %.
10. Zapojíme se hlouběji do evropské integrace.

Zdroj: Volební materiál ČSSD

 

Právě se děje

Další zprávy