Topolánek: Předčasné volby se blíží

Martina Macková, čtk
28. 7. 2006 16:45
Praha - Ani pátý pokus zvolit šéfa sněmovny nevyšel. Trojkoalice ODS-KDU-Zelení tajemně mluví o variantách, jak postupovat dál.
Foto: Ondřej Besperát

Politici spolu vůbec nejednají, nebo přinejmenším nejsou ohcotni ustoupit. Pátá volba šéfa sněmovny proto zkrachovala, lidovec Jan Kasal dostal přesně 100, tedy málo, hlasů.

Předseda ODS Mirek Topolánek chce za týden informovat prezidenta Václava Klause, že Česko se zase o kus blíž přiblížilo předčasným volbám.

Tajemné varianty

Topolánek i další představitelé "jeho" koalice bez podrobností říkají, že chtějí ještě jednat. "Volby jsou stále posledním řešením," řekl Aktuálně.cz Topolánek.

Občanští demokraté, lidovci a zelení tvrdí, že mají ještě "varianty postupu". Neříkají ale, jaké. Agentura ČTK večer bez udání zdroje napsala, že koalice chce nabídnout předsedovi ČSSD Jiřímu Paroubkovi i Klausovi variantu, podle které by měl Paroubkův kabinet podat demisi, bez ohledu nato, že se nedaří zvolit předsedu sněmovny.

Topolánek prý zřejmě v neděli Paroubkovi nabídne, že by trojkoaliční vláda měla omezený mandát, například časově.

Kasalovi opět chyběl jeden hlas

Poslanci se k další sejdou volbě příští pátek. I o tom ale hlasovali opakovaně a s námitkami. Strany trojkoalice a ČSSD s KSČM se už minule nemohly shodnout, zda se scházet v pátek, nebo v pondělí. Nyní o termínu jednají šéfové klubů.

Jan Kasal (KDU-ČSL) ve volbě předsedy sněmovny opět neuspěl.
Jan Kasal (KDU-ČSL) ve volbě předsedy sněmovny opět neuspěl. | Foto: čtk

Koaličnímu kandidátovi Janu Kasalovi (KDU-ČSL) chyběl v obou kolech ke zvolení jediný hlas. Ve dvousetčlenné sněmovně pro něj zřejmě hlasovali všichni poslanci koalice ODS, KDU-ČSL a Strany zelených.

Sociální demokraté a komunisté si hlasovací lístky sice vyzvedli, ale neodevzdali. Kvorum tak zůstalo zachováno. Kasalovi chyběl ke zvolení přesně jeden hlas.

"Dvakrát jsme hlasovali aktivně, a nebylo to konstruktivní, tak jsme se tentokrát zdrželi hlasování," řekl Aktuálně.cz předseda KSČM Vojtěch Filip.

"Kdyby byli dva kandidáti, byla šance na zvolení a sněmovna by začala pracovat," řekl Kasal. ČSSD ale Lubomíra Zaorálka z volby stáhla.

Co dál? Volby ne, ještě ne

Na dotaz deníku Aktuálně.cz, jakou zvolí strategii pro další jednání o trojkoalici, když už o podpoře její vlády ČSSD nyní vůbec odmítá jednat, šéf ODS Mirek Topolánek neodpověděl. "Budeme dál jednat," řekl jen.

"Není to moje osobní selhání. Mým úkolem bylo vyhrát volby a sestavit vládu. Sněmovna není jen moje záležitost," odmítá osobní odpovědnost Topolánek.

Poslanci chtějí pro jistotu další funkce - ČTĚTE ZDE

"Je to totální bojkot ze strany ČSSD. Myslím, že se odpočítávají poslední minuty trojkoaličního projektu," řekl deníku Aktuálně.cz poslanec Strany zelených Ondřej Liška. 

Šéf KSČM Vojtěch Filip míní, že bude záležet na postoji prezidenta Klause. "Nevidím to na předčasné volby, myslím, že prezident pověří sestavením vlády jiného člena ODS," řekl Aktuálně.cz Filip.

Předčasné volby vylučuje i Jiří Paroubek. "Nějaká varianta se najde, sám vidím šest až sedm možností. Od úřednické vlády počínaje přes podporu menšinové vládě ODS a ostatní jsem již publikoval v médiích," uvedl Paroubek.

"Nějaký nápad ještě mám," podotkl k dalšímu vývoji i předseda Strany zelených Martin Bursík.

Jednání jen přes SMS

Šéf ČSSD Jiří Paroubek dnes ráno po příchodu do sněmovny řekl, že včera kontaktoval zprávou SMS předsedu ODS Mirka Topolánka, který však na výzvu k jednání nereagoval.

SMS prý posílal také Mirek Topolánek. Vyzval v ní Paroubka, ať předloží podmínky, za kterých by ČSSD tolerovala koaliční vládu, nic se však nestalo. Z neochoty k jednání se politici navzájem obviňovali po celý včerejší den. Nakonec se vůbec nesešli.

Dnes obviňování pokračovalo v diskusi před volbou předsedy sněmovny.

"ČSSD nemá žádné právo, nevyhrála volby, nemá většinu a nemá koaliční smlouvu s žádným partnerem. Přesto chce vládnout. Neumožní vznik vlády, dokud nedostane možnost sestavit svou," řekl dnes před volbou ve sněmovně šéf poslaneckého klubu ODS Vlastimil Tlustý.

 

Jiří Paroubek kontroval. "Hrát si s námi jako kočka s myší? Pánové z ODS, je to naše zcela demokratické rozhodnutí, že už nebudeme jednat o podpoře trojkoaliční vlády. Pojďte se vrátit k jednacímu stolu a jednejme. Vy jste šli dva měsíce do slepé uličky a narazili na zeď," řekl u řečnického pultu.

My ne, to ti druzí

Jednání o toleranci nové vlády ODS, KDU-ČSL a Strany zelených ve čtvrtek vůbec nepokročila. Strany se pouze vzájemně vyzývaly k tomu, aby druhá strana iniciovala jednání.

Sociální demokraté vyzvali ODS k tomu, ať do pátečního rána předloží koncept programu budoucí vlády. ODS zase vyzvala ČSSD, ať předloží své podmínky, po jejichž splnění by koaliční vláda dostala důvěru.

"Pan předseda Topolánek chce přenést svou bezradnost, kterou projevuje v jednání o povolebním uspořádání, na ČSSD. Pokud během dneška nebo zítřejšího rána nepředloží reálný nástin rozpracování programových cílů - tzv. desatera, které vzali jako základ zpracování programového prohlášení, nebude již ČSSD uvažovat o programové podpoře vlády tzv. trojkoalice," uvedla ČSSD odpoledne striktně v prohlášení svého grémia.

"Jsme připraveni okamžitě zasednout ke stolu a dohodnout se. Neukončili jsme žádné jednání, ani nepřerušili. Velkorysé návrhy ČSSD považujeme za marginální a úsměvné. Vyjadřujeme údiv, že podle ČSSD program vlády nemá dopady do státního rozpočtu," řekl navečer na tiskové konferenci strany místopředseda ODS Petr Nečas.

"Pokud to nebude zpracováno, neřeknou, o čem chtějí dál jednat, projekt pro nás končí," reagoval na tiskové konferenci šéf ČSSD Jiří Paroubek. "Trojkoalice nás nepřesvědčila, že je to životaschopný projekt. Chtějí po nás vystavit bianco šek, ale my musíme být zodpovědní našim voličům," dodal.

ČSSD: Doby zrádců jsou pryč

Koalice chce podporovat svého kandidáta Jana Kasala. Jeho kandidaturu by stáhla jedině v případě dohody o toleranci. Ta se ovšem zatím nekoná. "Spíše spoléháme na soudnost, v páté volbě by měl být zvolen předseda," řekl Mirek Topolánek.

"Nevím, jak dlouho si 73 poslanců ČSSD nechá líbit od předsedy, že nemohou chodit k volební urně. Když to dosud měli zakázáno," řekl Petr Nečas.

Trojkoalice navíc hledá podle místopředsedy ODS Pavla Béma mezi sociálnědemokratickými poslanci odpadlíky, kteří by podpořili její vládu a kandidáta na předsedu Poslanecké sněmovny.

"Existuje šance, že toto by mohl být půdorys budoucí důvěry trojkoaliční vládě," řekl Bém v rozhovoru pro rozhlasovou stanici Frekvence 1. Druhou možností je podle něj "tvrdá volba, ať už předsedy sněmovny, a posléze hlasování o důvěře vládě".

Jak v prvním případě, kdy se hlasuje tajně, tak ve veřejném hlasování o důvěře kabinetu by se mohlo stát, že jeden z poslanců sociální demokracie bude hlasovat pro "projekt, který se mu bude líbit", řekl Bém. "Nic jiného dělat nemůžeme," bránil tento postup.

Na to ale ostře reagoval šéf poslaneckého klubu ČSSD Michal Hašek. "Nečekejte a nespoléhejte na to, že najdete zrádce v klubu ČSSD. Doby poslanců Teplíka a Wágnera jsou pryč, žádný z našich poslanců se nesníží k tomu, aby přeběhl," řekl Hašek.

Kdyby se ale přece jen hlas pro kandidáta koalice v ČSSD našel, nevidí to premiér Paroubek jako žádný důkaz stability pro budoucí vládu. "Zažili jsme si to, není to žádný med, mít podporu sto jedna hlasů," řekl Paroubek.

 

Právě se děje

Další zprávy