Koalice navrhne proti Zaorálkovi Kasala

redakce DOM, čtk
26. 7. 2006 19:37
Praha - Ani další jednání politiků nepřineslo dohodu. ČSSD kandiduje na předsedu sněmovny Lubomíra Zaorálka, koalice navrhne Jana Kasala.

Po jednání lídrů koalice s vyjednavači ČSSD to řekl šéf ODS Mirek Topolánek.

Koalice ODS, KDU-ČSL a Strany zelených by nominaci Kasala stáhla jen v případě, že se s ČSSD domluví na povolebním uspořádání, dodal Topolánek.

Trojkoalice hledá podle místopředsedy ODS Pavla Béma mezi sociálnědemokratickými poslanci odpadlíky, kteří by podpořili její vládu a kandidáta na předsedu Poslanecké sněmovny. "Existuje šance, že toto by mohl být půdorys budoucí důvěry trojkoaliční vlády," řekl dnes Bém v rozhovoru pro rozhlasovou stanici Frekvence 1.

Návrh ČSSD koalice nepřijala

Jednání mezi trojkoalicí ODS, lidovců a zelených s ČSSD proběhlo ve dvou částech. První byla po téměř dvou hodinách přerušena. Sociální demokraté totiž podle svých slov předložili koaličním politikům "velkorysé návrhy".

Další kolo jednání začalo před 16 hodinou a po pětačtyřicetimuntách bylo jasno, dohoda není ani na obzoru. "K našemu překvapení náš návrh nebyl přijat," řekl šéf ČSSD Jiří Paroubek.

"Mluvili jsme do zdi, z druhé strany se neozvala žádná reakce," řekl Bohuslav Sobotka. Koalice ale naopak tvrdí, že ČSSD by měla definovat podmínky, za kterých je ochotna tolerovat vládu tří středopravých stran, a to dosud neudělala.

ČSSD chce, aby v čele sněmovny stanul Lubomír Zaorálek, kterého nominovala nebo jiný člen ČSSD. Je ochotna se vzdát jednoho sporného výboru pro obranu a bezpečnost ve prospěch ODS a její poslanci by zvedli ruce pro členy ODS nominované do výborů a dalších funkcí ve sněmovně.

ČSSD také souhlasí s tím, že by se desatero ČSSD stalo základem pro budoucí programové prohlášení Topolánkovy vlády. Ovšem do programu chce mluvit dál.

"Nechci předsedat straně, která by dopadala jako za předsednictví Vladimíra Špidly, který ustoupil od požadavků ČSSD a pak to šlo s volebními preferencemi střemhlavým pádem. Budeme chtít hovořit o programu, který by měl být kompromisem," řekl Paroubek.

Podle něj by v případě zvolení Zaorálka a dalších funkcionářů sněmovny, mohla jeho vláda podat hned v pondělí demisi a během dalších dvou dnů by ČSSD mohla jednat s Topolánkovou vládou o rozpočtu na příští rok.

Kandidáti budou, ale bez hlasů

V pátek tedy budou mít poslanci z čeho vybírat. Kandidáti budou na rozdíl od předchozích dvou voleb hned dva.

Ale ani jeden z kandidátů nemá dohodnutou podporu více než sto zákonodárců. Může se stát, že sněmovna si ani napopáté nezvolí vedení.

Není ani jasné, zda ČSSD kandidáta ještě nestáhne, premiér Paroubek není příznivcem náhodné volby.

"Naši poslanci půjdou volit jako vždycky. Nejsem přesvědčen, že by měla rozhodovat náhoda nebo tzv volba na férovku. To se hlasuje, jak se kdo vyspí nebo vyplní hlasovací lístek ve stavu sto na sto. Je potřeba to dohodnout," trvá na svém Jiří Paroubek.

Termín pro podání přihlášek je dnešní půlnoc.

Deset bodů jako základ

Včera koalice překvapivě navrhla, že výměnou za podporu vlády splní deset slibů, které svým voličům před volbami dala sociální demokracie. PŘEHLED SLIBŮ A JEJICH INTERPRETACI KOALICÍ - ČTĚTE NÍŽE

ČSSD pak ústy svého předsedy Jiřího Paroubka tento návrh odmítla jako "marketingový trik". Sociální demokraté nicméně potvrdili, že jsou připraveni v pátek na post předsedy dolní komory nominovat Lubomíra Zaorálka.

Foto: Ondřej Besperát

JAK STRANY JEDNALY VČERA:

  • ODS navrhla, že splní sociálnědemokratické sliby voličům, když ČSSD bude tolerovat koaliční vládu. ČSSD to několik hodin poté odmítla.

Koaliční strany na prohlášení ČSSD reagovaly jednoznačně: při volbě vedení sněmovny nepodpoří Lubomíra Zaorálka bez dohody na programových mantinelech budoucí vlády.

Topolánka tlačí čas

ODS, KDU-ČSL a Strana zelených podpoří Zaorálka pouze v případě, že se s ČSSD dohodnou na programových mantinelech budoucí vlády. Za základ trojkoalice pokládá dohodu o rámci rozpočtu na příští rok.

Předsedu ODS Mirka Topolánka začíná tlačit čas - prezident Václav Klaus totiž prohlásil, že od něj očekává zprávu o sestavování kabinetu v průběhu prvního srpnového týdne, tedy dva měsíce po volbách.

V pátek poslance čeká už pátý pokus o zvolení vedení Poslanecké sněmovny. Neúspěšně už na post předsedy kandidovali dva zástupci koalice - Miroslava Němcová a Jan Kasal. Dvakrát se volba vůbec nekonala.

SLIBY ČSSD A INTERPRETACE KOALICE

CO PŘED VOLBAMI SLIBOVALA ČSSD

JAK SI TO VYLOŽILA KOALICE

Hospodářství poroste ročně nejméně o 5 procent. Minimálně pětiprocentní roční růst HDP
Průměrná mzda dosáhne 26 500 korun. Zvyšování životní úrovně občanů, včetně růstu mezd a důchodů
Nezaměstnanost se sníží na 6 procent. Snížení nezaměstnanosti
Snížíme daně a zvýšíme dávky rodinám s dětmi. Podpora rodin
Ubráníme sociální stát a zvýšíme jeho efektivitu. Citlivá modernizace sociálního, zdravotního a důchodového systému
Učiníme vše potřebné pro přijetí eura v roce 2010. Snížení tempa zadlužování státu
Stát přispěje na výzkum částkou 1 % HDP. Zvyšování výdajů na vzdělání, vědu a výzkum
Zkrátíme soudní řízení, zavedeme majetková přiznání bohatých a test integrity ve veřejné správě. Zvýšení vymahatelnosti práva a důsledný boj proti korupci
Snížíme energetickou náročnost hospodářství ročně o 3,5 %. Využití obnovitelných zdrojů zvýšíme na 5 %. Zlepšení životního prostředí
Zapojíme se hlouběji do evropské integrace. Hájení národních zájmů ČR v Evropě a v širším mezinárodním společenství
 

Právě se děje

Další zprávy