Topolánek s ČSSD ve vládě nepočítá

Petr Holub, čtk
24. 7. 2006 18:15
Praha - Jednání koalice s ČSSD skončilo konstatováním, že sociální demokraté nevstoupí do vlády. Klaus zároveň potvrdil, že premiéra nebude vybírat z členů ČSSD.
Projekt trojkoalice se otevírat nebude, řekli po dnešním jednání lídři koalice a ČSSD.
Projekt trojkoalice se otevírat nebude, řekli po dnešním jednání lídři koalice a ČSSD. | Foto: čtk

Šéf ODS Mirek Toplánek trvá na tom, že koalice, kterou sestavil, si nenechá nikým zasahovat do písemně stvrzené programové dohody. Sociální demokracii však nabízí debatu nad budoucím programovým prohlášením své vlády.

"Nebudeme otevírat koaliční dohodu," prohlásil dnes Topolánek. Z toho je jasné, že ČSSD do vlády nevstoupí.

Strany nyní budou jednat o tom, zda a jak je ČSSD ochotná tolerovat koaliční vládu.

"Chceme, aby existoval písemný výstup z těchto jednání, který dá jasné mantinely budoucího programového prohlášení vlády, které by byli sociální demokraté ochotni tolerovat," uvedl Topolánek. Dal sobě (i druhým) čas do středy.

Přečtěte si, v čem se liší představy ČSSD a koalice
(článek pokračuje níže)

CO CHCE ČSSD

CO NABÍZÍ KOALICE

Je třeba dodržovat konvergenční program. Nevyjadřuje se.
Je nepřípustná rovná daň. Není možné zvyšovat DPH u vodného, tepla a stavebních prací. Není možné snižovat sociální odvody. Lidé s daňovou sazbou 12 procent nesmějí víc platit. Daně klesnou všem, bohatým i chudým. (Koaliční smlouva)
Důchody se musí v lednu zvýšit nejméně o 650 korun. Zvýší se o 1000 korun. (Smlouva ODS s voliči)
Není možné rušit zákon o neziskových nemocnicích, ani zavádět osobní účty. Garantujeme, že se nezvýší spoluúčast pacientů. Důchodcům se sníží. (Smlouva ODS s voliči)
Nesmí být privatizován první ani druhý kanál ČT. Zachováme duální systém elektronických médií. (Koaliční smlouva)

První místopředseda ČSSD Bohuslav Sobotka novinářům potvrdil, že sociální demokraté nemají zájem vstupovat s ODS, KDU-ČSL a zelenými do vlády.

Na dnešním jednání chtěli po lídrech trojkoalice programové prohlášení vlády, kterou by měli podpořit. Protože žádný takový dokument neexistuje, budou vyjednavači podle Sobotky brát programovou část koaliční smlouvy "jako nultou variantu programového prohlášení".

Pokud strany neustoupí ze svých dosavadních názorů na daňovou reformu, je tolerance Topolánkovy vlády vyloučena.

O dalším postupu o víkendu jednal výkonný výbor ČSSD. Dohoda o podpoře trojkoaliční vlády je možná, ale velmi nepravěpodobná," shrnul výsledky místopředseda Zdeněk Škromach. Více čtěte ZDE

Nemáme důvod ustupovat, potvrzuje vyjednavač ČSSD Jiří Havel
Nemáme důvod ustupovat, potvrzuje vyjednavač ČSSD Jiří Havel | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

O rozpočtu až po ustavení vlády

Podle Topolánka jednání nad koaliční smlouvou začnou v úterý ráno oblastmi veřejných financí, hospodářského růstu a snížení nezaměstnanosti. "Ten odpolední blok se bude týkat problematiky spíše výdajové strany rozpočtu," naznačil. V rámci třetího bloku jednání, které se uskuteční ve středu, mají politici jednat o zahraniční politice a kvalitě života ve městě a na venkově.

Již v úterý tedy bude jasno, jestli se strany mohou na správě veřejných financí dohodnout.

"Nemáme důvod ustupovat," řekl vicepremiér Jiří Havel, který dosud za ČSSD jednání o programu vedl. Kdyby chtěla ODS uplatnit rovnou daň a snížit sociální pojistné, znamenalo by to podle něho výpadky rozpočtu v řádech desítek nebo stovek miliard. "Není to možné bez omezení rozsahu zdravotní péče a výše důchodů," upozornil Havel.

Důsledkem by mohlo být i dramatické prohloubení schodku státního rozpočtu. Česko by pak nesplnilo konvergenční program, který připouští schodek do tří procent HDP, a nemohlo by přijmout v roce 2010 euro.

Foto: Aktuálně.cz
Pokud se v rozpočtu na rok 2007 nezačne dramaticky škrtat, překročí schodek 170 miliard a bude o 115 miliard vyšší než loni. ANALÝZU ČTĚTE ZDE

ČSSD je podle Havla připravena diskutovat pouze o tom, že se mohou někdy v budoucnu stanovit stropy pro sociální a zdravotní pojistné. Věcí diskuse by bylo, jestli by strop dosahoval troj- či pětinásobku průměrného platu.

Podle ČSSD hrozí i to, že se nejchudším lidem daně sníží. Obává se také toho, že ODS nesplní sliby, a od ledna nezvýší penze.

Důchody budou vyšší, daně nižší, tvrdí Vlastimil Tlustý
Důchody budou vyšší, daně nižší, tvrdí Vlastimil Tlustý | Foto: Ondřej Besprát

ODS: trváme na svém

Kandidát ODS na ministra financí Vlastimil Tlustý považuje obavy o chudé i o důchodce za populismus. Koalice se prý může zaručit, že důchody zvýší. Také lidé s nejnižší dvanáctiprocentní sazbou daně z příjmu budou platit méně, i kdyby se zavedla rovná daň se sazbou nad patnáct procent.

"Pokud by sociální demokraté pročetli naše představy o odpočitatelných položkách a státem zaručeném příjmu, vůbec by s takovou námitkou nepřišli," říká Tlustý.

Tlustý však nechce před úterním jednáním prozradit, jestli ODS bude chtít dodržet konvergenční program, nebo jestli ustoupí od rovné daně a zachová dnešní sazbu sociálního pojištění. "Nebudu předem prozrazovat naši strategii," vysvětlil.

Foto: Aktuálně.cz
Neschopnost politiků dojednat novou vládu žene státní rozpočet k obřímu deficitu. Váznou i důležitá rozhodnutí úřadů a citlivá vyšetřování. CELÝ ČLÁNEK NAJDETE ZDE

Vyjednavač ODS prohlásil, že za prohloubení deficitu může odcházející sociálnědemokratický kabinet, který zbytečně rozhazoval. "Čím víc bude ČSSD odkládat vznik nové vlády, tím spíše budou muset oni sami předložit hluboce deficitní rozpočet," řekl Tlustý.

Podle Sobotky však chtějí sociální demokraté nechat debaty o rozpočtu až na období po případném ustavení vlády. Rozpočet by měl podle nich sestavovat ten, kdo za něj ponese odpovědnost.

Druhou šanci na sestavení vlády dostane Topolánek, potvrdil nepřímo Václav Klaus
Druhou šanci na sestavení vlády dostane Topolánek, potvrdil nepřímo Václav Klaus | Foto: Ondřej Besperát

Klaus: Paroubka nejmenuji nikdy

Sociální demokraté mohou mít další důvod, proč se s ODS domluvit na kompromisu. Pondělní MfDnes otiskla druhý povolební rozhovor prezidenta Václava Klause. Opakoval to, co řekl už před měsícem v TV Prima: Paroubka nikdy nejmenuje premiérem. Učinil tak ještě ostřejšími slovy, než v červnu.

"Pokud si někdo stěžuje na můj výrok, že nemá dostat šanci při sestavování vlády právě ten konkrétní předseda ČSSD, tak řeknu něco, co mi možná ani mnoho představitelů ČSSD nebude mít za zlé. Vždyť celý národ sledoval v živém přenosu jistý projev jistého politika pár hodin po volbách a celý národ si o tom názor, stejně jako prezident, jistě utvořil," cituje MfDnes prezidenta.

Sociální demokraté na prezidentovy výroky oficiálně nereagovali. V kuloárech však trvají na stanovisku, že prezident musí pověřit sestavením vlády každého politika, který bude mít podporu více než stovky poslanců včetně Paroubka.

Prezident v rozhovoru rovněž poprvé, byť nepřímo potvrdil, že Topolánek dostane druhou šanci na sestavení vlády, i kdyby s první vládou ve sněmovně neuspěl. Pověřit sestavením vlády někoho jiného, než šéfa strany, je prý nepřípustným zasahováním do vnitrostranických poměrů.

 

Právě se děje

Další zprávy