Vládní krize živě: Kalouska neobětujeme, řekla TOP 09

Domácí Domácí
11. 4. 2011 18:29
V online reportáži sledujeme události spojené s krizí vlády premiéra Petra Nečase
Petr Nečas. Bude na sklonku tohoto týdne premiérem tříbarevné vlády?
Petr Nečas. Bude na sklonku tohoto týdne premiérem tříbarevné vlády? | Foto: Jan Langer

Praha - Po Pavlu Drobilovi nejspíš skončí ve vládě Petra Nečase další místopředseda ODS. Ministr obrany Alexandr Vondra nabídl v pondělí odpoledne svou funkci k dispozici.

"Rozhodnul jsem se nabídnout svou pozici plně k dispozici předsedovi vlády, abych nebránil změnám ve vládě a umožnil další fungování trojkoaličního kabinetu," uvedl.

Na odchod Vondry tlačí Věci veřejné, a to kvůli jeho aféře z doby českého předsednictví Evropské unii.

Rezignací šéfa resortu obrany se premiérovi Petru Nečasovi otevírá prosto pro další koaliční jednání.

Schůzka špiček vládní koalice se odehraje v pondělí večer. "Pokračovat budeme jistě i v dalších dnech," upřesni Nečas poté, co na Hradě předal prezidentu Klausovi demisi ministra dopravy Víta Bárty a návrh na odvolání ministrů Radka Johna (vnitro) a Josefa Dobeše (školství).

Tak řekl Klaus: Bez plánu, co dál, nikoho neodvolám

Do vládních hádek v pondělí velmi razantně vstoupil prezident Václav Klaus. Odmítl přijmout jakékoli demise ministrů do okamžiku, než mu premiér představí plán dalšího vývoje.

"Než přijmu demisi či demise, nebo než vydám rozhodnutí o odvolání toho či onoho ministra, budu chtít mít na stole plán dalšího fungování vlády České republiky," řekl Klaus.

Odchod trojice politiků z Věcí veřejných avizoval Nečas v pátek poté, co média zveřejnila další informace o propojení této strany a bezpečnostní firmy ABL, kterou dříve vlastnil Bárta.

Věci veřejné kontrovaly o víkendu vlastním požadavkem: Pokud máme obětovat Bártu, Johna a Dobeše, musí z vlády odejít Miroslav Kalousek (TOP 09), Alexandr Vondra a Ivan Fuksa (oba ODS).

O osud Fuksy se v tuto chvíli hraje, ale on sám rezignovat nehodlá. Za Kalouska se ostře postavila jeho mateřská TOP 09.

Jednání politiků jsme sledovali v online reportáži.

18:29 - Další zpravodajství z pondělního večera vám přineseme v sérii samostatných článků. Sledujte zpravodajské wiki: Vláda Petra Nečase, strana Věci veřejné anebo zprávy o konkrétních politicích a událostech na Wiki Aktuálně.cz. Děkujeme za vaši pozornost.

17:51 - Poslankyně a někdejší šéfka sněmovního klubu Věcí veřejných Kristýna Kočí tvrdí, že ve svém bytě našla odposlouchávací zařízení. Na místě je policie. "Firma, která hlídá Kristýnu Kočí, našla aktivní odposlouchávací zařízení v její ložnici," upřesnil Stanislav Huml, další z poslanců, který už není členem klubu VV a jenž ostře vystupoval proti Vítu Bártovi. Zařízení se podle něj ovládá mobilním telefonem. Více čtěte ZDE.

Ivan Fuksa
Ivan Fuksa | Foto: Jan Langer

17:24 - Ministr zemědělství Ivan Fuksa (ODS) na stejný krok, jaký učinil ministr Vondra, nepomýšlí.
 
"Návrhy Věcí veřejných vnímám jako chatrný pokus odvést pozornost od vlastních skandálů," řekl přesto, že je na seznamu ministrů, které VV ve vládě do budoucna mít nechtějí. "Můj osud stejně jako všech ministrů je v rukách premiéra. Nebudu se proto věnovat mediálním gestům ale tomu, k čemu jsem dostal důvěru voličů i premiéra - tedy práci," dodal někdejší Kalouskův náměstek na ministerstvu financí z éry Topolánkova kabinetu.

Michal Hašek
Michal Hašek | Foto: Ondřej Besperát

17:01 - Místopředseda ČSSD Michal Hašek vyzval premiéra Nečase, aby nejpozději do pátku zásadně obměnil vládu a zároveň požádal poslaneckou sněmovnu o vyjádření důvěry.

"Pokud tak neučiní, jsme připraveni v pátek zahájit jednání o vyslovení nedůvěry vládě," řekl Hašek. Zároveň odmítl, že by se ČSSD nějak chtěla podílet na vládě s ODS nebo TOP 09. "Nehodláme ani tolerovat případnou menšinovou vládu, založenou na hlasech několika přeběhlíků," zdůraznil.

Petr Gazdík
Petr Gazdík | Foto: Ludvík Hradilek

16:46 - Šéf poslaneckého klubu TOP 09 a Starostové Petr Gazdík prohlásil, že nevidí žádný důvod, aby jakýkoliv z jejich ministrů rezignoval. "Jsme jedinou koaliční frakcí, která netrpí korupčním skandálem," řekl. Klub je proto podle Gazdíka přesvědčen, že personální změny ve vládě se ministrů za tyto dva subjekty netýkají.

Vyloučil tak tím odchod šéfa resortu financí Miroslava Kalouska, po jehož rezignaci volají Věci veřejné.

"Klub je plně podporuje v jejich reformním úsilí. Učiníme vše, aby byl vládní program naplněn. Plně podporujeme Petra Nečase v personálních návrzích," zdůraznil Gazdík.

16:20 - Ústava Václavu Klausovi striktně nenařizuje, do kdy musí demisi členů vlády přijmout. "Prezident republiky odvolá člena vlády, jestliže to navrhne předseda vlády," stojí v ústavě. Podle ústavních právníků sice prezident nemá žádnou nepřekročitelnou lhůtu, do které musí ministerskému předsedovi vyhovět, ovšem z logiky věci by neměl celý proces příliš protahovat.

16:06 - Jan Lipold, komentátor Aktuálně.cz: Václav Klaus zatím ve vládní krizi postupuje podle předpokladů. Je pánem situace, ne tím, kdo jen vykonává vůli politických stran. Myslím si, že to není proto, že by si chtěl znovu užít svou politickou převahu a pokořit nepřipraveného Nečase. Divoce rozhádaná vládní koalice mu prostě jinou roli, než "strážce stability", ani nenabídla. Ať už má nebo nemá nějaké další motivy, Klausův postup - přimět vládní strany, aby se přestaly napadat, dohodly na personálních změnách a pokračovaly dál, je i v zájmu samotné vlády.

Václav Klaus
Václav Klaus | Foto: Ludvík Hradilek

15:57 - Kancelář prezidenta republiky potvrdila, že Václav Klaus obdržel od předsedy vlády dva dokumenty - demisi ministra Bárty a návrh na odvolání ministrů Johna a Dobeše.

"Rozhodnutí o odvolání obou ministrů ani o přijetí demise prezident zatím neučinil. Prezident republiky očekává, že řešení dnešní vládní krize přinese teprve nadcházející jednání tří koaličních stran," stojí v prohlášení tiskového mluvčí Hradu Radima Obchvata.

Michal Babák.
Michal Babák. | Foto: Ludvík Hradilek

15:50 - Policie se začala zabývat další finanční aférou Věcí veřejných. Prověřuje šestimilionový dar straně od poslance Michala Babáka. Jeho poradenská firma MxB přitom podle zjištění týdeníku Respekt vykazuje nízké zisky. Poslanec se brání tím, že si miliony půjčil. "Převážně z další firmy, kde jsem jednatelem," řekl a zmínil jihomoravskou společnost WCM CZ. Celou záležitost chce prý vysvětlit do konce týdne, řekl v rozhovoru pro Aktuálně.cz.

15:40 - Podle informací Aktuálně.cz se dnešní jednání špiček vládní koalice - takzváná K9 - uskuteční od 19:00 na Úřadu vlády.

15:35 - Místostarosta Prahy 1 Jan Krejčí se rozhodl vystoupit z Věcí veřejných. Nechce prý být spojován se současnými problémy strany. Novinářům to řekla jeho stranická kolegyně a zástupkyně starosty Jana Pařízková. Mandátu se údajně vzdát nechce. Více čtěte ZDE.

Petr Nečas
Petr Nečas | Foto: Reuters

15:26 - Po setkání s prezidentem Klausem premiér Nečas mimo jiné prohlásil: "Ústava říká, že v případě, kdy předseda vlády podá návrh na odvolání nějakého člena vlády, tak prezident odvolá. Bavili jsme se o širším záběru, jak řešit tuto politickou situaci. Samozřejmě jsme probírali i některá jména. Nevidím ale důvod, proč teď cokoli specifikovat," sdělil novinářům.

Petr Nečas.
Petr Nečas. | Foto: Jan Langer

15:18 - Schůzka špiček vládní koalice - takzvaná K9 - by se podle premiéra Petra Nečase měla uskutečnit ještě během pondělí.

Alexandr Vondra
Alexandr Vondra | Foto: Jan Langer

15:08 - Místopředseda ODS Alexandr Vondra na tiskovém brífinku oznámil, že dává premiéru Petru Nečasovi k dispozici svou funkci ministra obrany.

"Rozhodnul jsem se nabídnout svou pozici plně k dispozici předsedovi vlády, abych nebránil změnám ve vládě a umožnil další fungování trojkoaličního kabinetu," uvedl.

"Naše země potřebuje stabilní vládu. Od roku 1996 se v naší zemi vládlo menšinově, nebo s křehkou vládní většinou. Důrazně proto podporuji vládnutí postavené na současném trojkoaličním projektu, který se bude opírat o většinu v Poslanecké sněmovně," řekl.

15:01 - Schůzka Petra Nečase s prezidentem Václavem Klausem už skončila. Předseda vlády předal hlavě státu demisi ministra dopravy Bárty a návrh na odvolání ministrů Johna a Dobeše.

Alexandr Vondra
Alexandr Vondra | Foto: Ludvík Hradilek

14:45 - Ministr Alexandr Vondra pro Aktuálně.cz popřel, že by se chystal obchodovat se svou funkcí a odcházet z vlády s podmínkou, že odejde také jeho rival Miroslav Kalousek. "To, co se teď objevilo, není pravda. A co chystám, oznámím až ve tři hodiny," sdělil Aktuálně.cz Vondra.

14:43 - Klub Věcí veřejných v Ostravě-Radvanicích se rozpadl. Jeho členové se po krizi ve vedení strany rozhodli odejít od politiky, řekl agentuře Mediafax předseda klubu Milan Lukáš.

"Nespokojenost začala už výstupem jednoho z poslanců VV, který si myslel, že trestem za půlmiliardovou krádež může být jen jeho omluva. Je to výsměch lidem. Myslel jsem si, že vedení Věcí veřejných zabrání nákupům stíhaček a podobných zbytečností. Místo toho tomu jen přihlíží, dopustí zvýšení DPH a snížení sociálních dávek. Půjčka, desátka, úplatek nebo jak to nazvat, Kristýně Kočí, byla už jen poslední kapka," řekl Lukáš.

Václav Klaus
Václav Klaus | Foto: Ludvík Hradilek

14:40 - Prezident Václav Klaus přijal na Hradě premiéra Petra Nečase, uvedl zdroj ČTK. Klaus od něj chce plán vládnutí před tím, než budou odvoláni ministři.

Alexandr Vondra
Alexandr Vondra | Foto: Jan Langer

14:20 - Ministr obrany Alexandr Vondra se chystá rezignovat. Napsal to server Česká pozice.cz s odvoláním na zdroje z vládních kruhů. Zdroj také uvedl, že rezignaci Vondra podmíní odchodem ministra financí Miroslava Kalouska. Informace z vedení TOP 09 jsou ale takové, že místopředseda strany Kalousek tuto možnost absolutně vylučuje. Odstoupení Kalouska a Vondry požadují Věci veřejné, v případě Vondry kvůli nevyjasněným okolnostem zakázky pro společnost ProMoPro.

MF Dnes však údajně ministr svou demisi popřel.

Alexandr Vondra
Alexandr Vondra | Foto: Ludvík Hradilek

13:30 - Své vyjádření k aktuální politické situaci plánuje i místopředseda ODS a šéf resortu obrany Alexandr Vondra. Tiskový brífink se uskuteční přímo na ministerstvu obrany, a to v 15:00.

Miroslav Kalousek
Miroslav Kalousek | Foto: Reuters

13:21 - "Václav Klaus může jen obtížně bránit návrhu premiéra Nečase na odvolání ministrů Věcí veřejných," sdělil pro ČTK ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09). Dodal, že nevylučuje předčasné volby v případě, že vláda bude bez důvěry.

Petr Tluchoř
Petr Tluchoř | Foto: Aktuálně.cz

13:13 - Šéf poslanců ODS Petr Tluchoř se opřel do prezidenta Václava Klause: "Máme ústavu a ta jasně říká, že prezident republiky odvolá člena vlády, jestliže to premiér navrhne. O žádných plánech A, B, C tam řeč není," řekl v narážce na Klausův výrok, že členy vlády bude odvolávat až poté, co bude mít na stole plán dalšího fungování vlády. 

Tluchoř dodal, že věří, že jsou Nečas s Klausem v kontaktu, ale informaci o konkrétním termínu případné schůzky nemá. Stejně tak nesdělil nic o možném jednání špiček koalice, po kterém volají Věci veřejné. Podle Tluchoře je hlavním "plánem" občanských demokratů "ochrana demokracie v této zemi".

12:55 - Celé pondělní vyjádření prezidenta Václava Klause k aktuální politické situaci si můžete přečíst ZDE.

Přemysl Sobotka
Přemysl Sobotka | Foto: Ludvík Hradilek

12:33 - "Situace je dramaticky překotná. To, že pan prezident chce znát plán B, je celkem legitimní, zároveň ale jistě zná své ústavní povinnosti," uvedl pro Českou televizi první místopředseda Senátu Přemysl Sobotka (ODS).

Jaromír Drábek
Jaromír Drábek | Foto: Reuters

12:18 - "Prezident velmi dobře reflektuje svoji pozici. Nechce dopustit období bezvládí nebo nejisté politické situace. Z tohoto hlediska postoj prezidenta chápu," uvedl ministr práce a sociálních věcí za TOP 09 Jaromír Drábek.

Radek John.
Radek John. | Foto: Ludvík Hradilek

12:14 - Předseda VV Radek John v rozhovoru pro Českou televizi uvedl, že Věci veřejné nejsou žádná firma, jsou zvolenou politickou stranou. "S firmou ABL nemá nic společného," zdůraznil. "Chceme se chovat velmi zodpovědně, chceme, aby ten projekt fungoval, nicméně musí být na základě koaliční smlouvy," doplnil.

Karolína Peake
Karolína Peake | Foto: Ludvík Hradilek

12:10 - "Pan prezident se chová ze všech politických aktérů asi nejzodpovědněji, nechce připustit chaos, chce, aby bylo jasné, jak se bude postupovat v případě, že splní on své ústavní povinnosti," reagovala na Klausova slova šéfka poslaneckého klubu VV Karolína Peake. "Teď je prostor k tomu, abychom si sedli společně s koaličními partnery a řešili, jak dál by měla fungovat trojkoaliční vláda," dodala.

Václav Klaus
Václav Klaus | Foto: Ludvík Hradilek

12:07 - "Chtěl bych ubezpečit každého, že rozumím svým ústavním povinnostem ohledně jmenování, demise, případně odvolávání vlády či jejích jednotlivých členů a jistě je budu dodržovat, nicméně než přijmu demisi či demise nebo než vydám rozhodnutí o odvolání toho či onoho ministra, budu vyžadovat plán, projekt dalšího fungování vlády České republiky," uvedl Klaus. "Mým zájmem je nedopustit, abychom se pustili do neorganizovaného, chaotického procesu," dodala hlava státu.

12:06 - "Nepřeji si opakování mimořádně dlouhého období neexistence vlády, jako tomu bylo v druhé polovině roku 2006, a stejně tak si nepřeji absenci politické vlády, jak tomu bylo v letech 2009 a 2010," vysvětlil.

12:05 - Václav Klaus vystoupil s avizovaným prohlášením k vládní krizi: "Uplynuly dva dny a můj a nejen můj neklid narůstá. Zazněly velmi silné až ultimativní výroky. Vím, že politik musí volit ostré formulace, proto nebudu hodnotit výroky jednotlivých politiků. Role prezidenta je jiná, musí usilovat o stabilitu země. Nepřeji si opakování mimořádně dlouhé neexistence vlády, jako tomu bylo v druhé polovině roku 2006. Nepřeji si ani absenci politické vlády."

11:52 - Protikorupční policie zahájila v kauze údajného uplácení poslanců strany Věci veřejné trestní řízení pro podezření z trestního činu podplácení.

11:42 - Poslanec za VV Petr Skokan se domnívá, že prezident Václav Klaus přijde s "originálním řešením" současné vládní krize. Někdejší hejtman Libereckého kraje, který má ke Klausovi blízko, to řekl v rozhovoru pro Českou televizi.

Radek John.
Radek John. | Foto: Ludvík Hradilek

11:40 - Podle Radka Johna jsou VV stále připraveny jednat, ale jako rovný s rovným. "Nepůjdeme na K9 jako k tabuli a nenecháme se vyučovat od těch, kteří se podíleli na tunelování této země," prohlásil ministr vnitra, kterého chce premiér Nečas odvolat nejen kvůli údajnému spojení s bezpečnostní agenturou ABL, ale také kvůli "nezvládnutí resortu".

Michal Babák.
Michal Babák. | Foto: Ludvík Hradilek

11:36 - Časopis Respekt upozornil, že poslanec VV Michal Babák nevysvětlil původ šesti milionů korun, které údajně věnoval své straně. Babákova poradenská firma MxB podle informací v internetovém obchodním rejstříku vykazuje nízké zisky.

Poslanec se brání tím, že si miliony půjčil. "Převážně z další firmy, kde jsem jednatelem," řekl a zmínil jihomoravskou společnost WCM CZ.

"Původ peněz, které jsem v průběhu tří let daroval darovacími smlouvami straně Věci veřejné, mohu zcela transparentně doložit," tvrdí nyní Babák v oficiálním prohlášení. "Veškeré tyto transakce byly provedeny v souladu s českým právním řádem. Ihned jsem zažádal v bance o výpisy z účtu a ekonomické oddělení strany VV o veškerou dokumentaci k mým darům. V horizontu několika dnů jsem připraven vše doložit," uvedl.

Josef Dobeš.
Josef Dobeš. | Foto: Jan Langer

11:12 - Ministr školství Josef Dobeš (VV) pro pondělní Právo řekl, že do poslední minuty před svým případným odvoláním z vlády by byl plnohodnotným ministrem, jehož hlavním cílem jsou státní maturity.

"Kdyby se to nepodařilo, i tu nejposlednější vteřinu před svým odchodem jsem připraven odvolat ředitele (centra pro přípravu maturit) CERMAT Pavla Zeleného," řekl v rozhovoru Dobeš. Prý si nedokáže na svém místě představit jiného ministra, který by Zeleného dokázal uhlídat.

10:45 - Kancelář prezidenta republiky oznámila, že ve 12 hodin se uskuteční tiskový brífink prezidenta Václava Klause, který by se měl vyjádřit k aktuální politické situaci.

Radek John.
Radek John. | Foto: Ludvík Hradilek

09:55 - Věci veřejné trvají na dodržování koaliční smlouvy a požadují svolání špiček vládních stran, a to ještě dnes. Předseda strany Radek John to řekl po pondělní ranní schůzce vedení VV, které jednalo v sídle strany ve Štefánikově ulici.

John odkázal na znění koaliční smlouvy a řekl, že podle ní by měl premiér Nečas odvolání ministrů konzultovat s ostatními stranami. "Koaliční smlouvu by měli dodržovat všichni, i premiér," podotkl John.

Petr Nečas.
Petr Nečas. | Foto: Jan Langer

9:00 - Střípky k příběhu, proč chce premiér odvolat i ministra vnitra Radka Johna, vyložil Petr Nečas v rozhovoru pro MF Dnes.  Uvedl, že "fakticky všechna důležitá rozhodnutí, 99 procent", která se týkala ministerstva vnitra, se neprojednávala s Johnem, ale s ministrem dopravy a faktickým vládcem VV Vítem Bártou.

"Ministerstvo vnitra řídil de facto pan Bárta. U něj v bytě se každý týden setkávali vedoucí funkcionáři ministerstva vnitra spjatí s Věcmi veřejnými, kde byli v podstatě úkolováni," řekl Nečas. Na jednání o ministerstvu vnitra se dostavoval Bárta, ne John, pokračoval. "Věděl jsem, že když chci něco dohodnout, tak nemá význam jednat s panem Johnem," řekl.

Nečas v rozhovoru kritizoval i ministra školství Josefa Dobeše (VV), jemuž vytkl "hlemýždí tempo" reformy vysokých škol. "Na ministerstvu školství je i velmi dramatický problém kolem čerpání evropských fondů, takže se do toho promítají i tyto mé rozpaky," vysvětlil.

 

Právě se děje

Další zprávy