John: Ať Nečas neporušuje koaliční dohodu a svolá K9

Domácí Kateřina Eliášová, Domácí
11. 4. 2011 10:30
VV trvají na odchodu Kalouska, Vondry a Fuksy z vlády, pokud by měli odejít John s Dobešem
Předseda VV Radek John
Předseda VV Radek John | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Věci veřejné trvají na dodržování koaliční smlouvy a požadují svolání špiček vládních stran, a to ještě dnes.

Předseda strany Radek John to řekl po pondělní ranní schůzce vedení VV, které jednalo v sídle strany ve Štefánikově ulici.

John odkázal na znění koaliční smlouvy a řekl, že podle ní by měl premiér Nečas odvolání ministrů konzultovat s ostatními stranami. "Koaliční smlouvu by měli dodržovat všichni, i premiér," podotkl Radek John v rozhovoru pro Českou televizi.

Nová šéfka poslaneckého klubu VV Karolína Peake uvedla, že klub dal špičkám VV mandát pro jednání K9. "Trváme na našich dřívějších podmínkách," potvrdila Peake.

Pokud se jednání K9 neuskuteční, svolají VV znovu svůj poslanecký klub a budou situaci řešit jako porušení koaliční smlouvy, dodal John.

Koaliční smlouva - Principy koaliční spolupráce:

Bod 4.)

Smluvní strany respektují ústavní právo předsedy vlády navrhovat prezidentu republiky jmenování a odvolávání členů vlády. Pro každý takový krok bude předseda vlády hledat předem podporu příslušné koaliční strany. Předseda příslušné koaliční strany podává návrhy na odvolání a jmenování člena vlády nominovaného za tuto stranu, přičemž tak má činit bez průtahů, aby nebyl ohrožen chod vlády a dotčeného ministerstva. Další postup o takovém návrhu podléhá dohodě předsedy vlády s členy K9 za příslušnou stranu.

Premiér a šéf ODS Petr Nečas by v pondělí měl na Pražský hrad donést demisi ministra dopravy Víta Bárty. Oznámit tam hodlá i odchod dalších dvou ministrů VV - stranického předsedy Radka Johna a Josefa Dobeše.

Nečas své rozhodnutí vysvětlil tím, že nechce, aby ve vládě zůstávali lidé napojení na bezpečnostní agenturu Bártovy rodiny.

Později dodal, že Johna by vyměnil stejně kvůli nespokojenosti s jeho prací. Během jara hodlá Nečas provést i další změny v kabinetu.

Věci veřejné ale podmiňují další podporu kabinetu tím, že budou odvoláni také ministr financí a lídr TOP 09 Miroslav Kalousek, ministr obrany Alexandr Vondra a ministr zemědělství Ivan Fuksa (oba ODS).

Vláda by tak mohla skončit necelý rok od svého vzniku bez toho, že realizovala slibované reformy.

Strana VV už prý má jména náhradníků, kteří by mohli současné ministry VV vystřídat. Jména však zatím nesdělila.

Hrad ani úřad vlády dosud termín schůzky Nečas - Klaus oficiálně neoznámily. Premiér s prezidentem na ní zřejmě budou rozebírat i postoj VV k požadavkům kladeným většími vládními partnery.

 

Právě se děje

Další zprávy