Nečasův plán B: Dvoubarevná vláda a přeběhlíci z VV

Kateřina Eliášová
11. 4. 2011 9:40
Do hry o kabinet se vloží prezident, demise nemusí přijmout hned
Foto: Jan Langer

Praha - Premiér Petr Nečas nenese prezidentu Václavu Klausovi na Hrad jen rezignaci ministra dopravy Víta Bárty a návrhy na odvolání dalších dvou členů vlády - ministra školství Josefa Dobeše a ministra vnitra Radka Johna.

I když chce v první fázi odvolat pouze tři ministry Věcí veřejných, bude muset ministerský předseda na Hradě nastínit, jak chce pro rekonstrukci kabinetu získat potřebnou podporu.

Podle zjištění Aktuálně.cz tak lidé kolem něj jako s jednou z variant pracují s možností rozštěpení klubu VV.

VV nejsou jednotné, SNK-ED také ne

Navzdory tomu, že předseda "Véček" Radek John veřejně opakuje, že jeho strana žádá rezignace dalších členů kabinetu za TOP 09 i ODS, jinak vládu ve sněmovně potopí, ve skutečnosti pozice VV tak pevná není.

"O řešení, které naznačil Radek John, nebyla na klubu ani řeč. Jsem překvapen, že to takto Radek vyhrotil. Platí nadále, že chceme podporovat trojkoaliční projekt, máme ovšem podmínky," řekl Aktuálně.cz člen širšího vedení Věcí veřejných, který si kvůli probíhajícím jednáním nepřál zveřejnit jméno.

Podle informací Aktuálně.cz se tudíž ODS spolu s TOP 09 snaží paralelně vyjednávat podporu poslanců, kteří už v klubu Věcí veřejných nejsou, a také jejich možných nástupců.

Kristýna Kočí a Stanislav Huml. První adepti pro podporu Nečasova kabinetu bez ministrů Bárty, Johna a Dobeše
Kristýna Kočí a Stanislav Huml. První adepti pro podporu Nečasova kabinetu bez ministrů Bárty, Johna a Dobeše | Foto: ČTK

Zatím má možné tři hlasy: Kristýny Kočí, Stanislava Humla a Jaroslava Škárky, kteří byli z klubu vyloučeni. "Spoléháme i na další rozumné poslance, kteří nebudou chtít zůstat ve straně, ve které se platí lidem za loajalitu a kterou řídí bezpečnostní agentura ABL," uvedl pod podmínkou anonymity člen jedné z koaličních stran.

Konkrétně jde o členy SNK-ED, poslance Josefa Novotného, Miroslava Petráně a Jiřího Štětinu.

"S našimi poslanci komunikujeme. Myslíme si, že by měli klub opustit. Chápu ale, že jsou nyní pod velkým tlakem, není to otázka hodin nebo dní, ale spíše týdnů," řekl Aktuálně.cz místopředseda SNK-ED Jiří Witzany.

Zatím ovšem všichni tři v klubu Věcí veřejných, na jejichž kandidátce byli zvoleni, podle svých slov zůstávají.

Ze stávajících zákonodárců by se mohla přidat ještě poslankyně VV Jana Suchá, která rovněž dala veřejně najevo nelibost nad atmosférou ve straně. I ona však eventualitu svého odchodu z klubu zatím popírá.

Prezidentovy signály

A rovněž premiér zatím oficiálně trvá na tom, že koaliční smlouva platí a pro své budoucí plány počítá i s podporou klubu VV.

Sedm "odštěpených" poslanců z VV/SNK-ED by totiž Nečasově ODS a TOP 09 stačilo jenom na těsnou většinu 101 hlasů.

Prezident v minulosti několikrát řekl, že vládu s přeběhlíky striktně odmítá.

"Na četné dotazy, zda lze čekat v pondělí od pana prezidenta nějaké další kroky, mohu říci, že za poslední dva dny neproběhl od premiéra žádný kontakt. Rozhodně nelze čekat, že prezident přijme pět let starou hru na přeběhlíky," řekl prezidentův tajemník Ladislav Jakl Parlamentním listům.

Právě na prezidentovu reakci čekají netrpělivě Věci veřejné.

"Naše rozhodování se bude odvíjet od toho, jak se pan prezident zachová. Má širokou škálu možností," uvedla předsedkyně klubu VV Karolína Peake.

Hlava státu však nemá neomezenou šíři možností. Rezignace nemůže odmítnout. Jejich přijetí ovšem může pozdržet.

Oslovení politici čekají podobný scénář, který se odehrál na přelomu roku. Prezident se pasoval do role prostředníka a sváry v koalici za nikdy nezveřejněných podmínek urovnal. Jakoukoliv "tajnou dohodu" později popřel.

I v pondělí tak může prezident pouze oznámit, že chce slyšet nejen Nečasův plán B, ale také stanoviska jednotlivých stran.

Nepřijme-li, je to vypovězení smlouvy

A Johnova část Věcí veřejných zatím dává své podmínky najevo jasně: ministři VV odejdou a poslanci podpoří změny v kabinetu, pokud zároveň padnou hlavy skandály zatížených ministrů financí Miroslava Kalouska, obrany Alexandra Vondry a zemědělství Ivana Fuksy.

Šéf strany Radek John připustil, že by se VV mohly připojit k sociálním demokratům, kteří chtějí vyvolat hlasování o nedůvěře vládě.

"Pokud by pan premiér odvolal naše ministry a nepřistoupil na naše podmínky, chápeme to de facto jako vypovězení koaliční smlouvy. I o této možnosti v klubu nadále uvažujeme," přidala se v rozhovoru pro Aktuálně.cz nová předsedkyně poslaneckého klubu VV Karolína Peake.

 

Právě se děje

Další zprávy