VV nepodpoří vládu s Kalouskem, Vondrou a Fuksou

Domácí ČTK Domácí, ČTK
10. 4. 2011 15:13
Další dějství vládní krize se odehrávalo tentokrát v televizním přenosu
Foto: Jan Langer

Praha - Pokud premiér nevyhoví požadavkům Věcí veřejných na odchod vybraných ministrů, jejich poslanci Nečasovu vládu ve sněmovně nepodpoří. Naznačil to předseda VV Radek John v televizní debatě. Na jednání koaliční devítky chce jeho strana navrhnout náhradníky za své odcházející ministry, tedy ministra vnitra Johna, ministra školství Josefa Dobeše a ministra dopravy Víta Bártu. Trvá ale na tom, že mají odejít také ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09), ministr obrany Alexandr Vondra (ODS) a ministr zemědělství Ivan Fuksa (ODS).

Nečas v pátek oznámil, že chce na jaře kabinet reformovat, vyměnit hodlá ministry, kteří podle něj svou roli nezvládají. Už dříve 10. března avizoval, že spojí hlasování o důchodové reformě s vyslovením důvěry vládě.

Bez VV by mohly ODS a TOP 09 utvořit menšinovou vládu s tichou podporou alespoň části VV. Podle předsedy ČSSD Bohuslava Sobotky by kabinet měl sněmovnu požádat o důvěru, v případě, že se k tomu neodhodlá do pátku, vyvolá opozice hlasování o nedůvěře kabinetu.

Předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg nepředpokládá, že tak vláda učiní. "Ne, to není ústavní povinnost, tudíž to nepovažuji za správné," uvedl. ODS a TOP 09 podle něj bude ve sněmovně snažit podporu získat, nechce přitom spoléhat na přeběhlíky. "Doufám, že v celé straně Věcí veřejných se najdou lidi, kteří podpoří to, pro co sem nastoupili, já mluvím o celé straně," uvedl.

Schwarzenberg si nemyslí, že by se koaliční lídři setkali a o situaci diskutovali ještě před pondělní schůzkou Nečase s prezidentem Václavem Klausem, na které chce premiér předat Bártovu demisi a oznámit i odchod Johna a Dobeše. Spekuluje se ale o tom, že by se špičky ODS, TOP 09 a VV mohly sejít ještě před tím v pondělí ráno.

Petr Nečas se dnešní debaty nezúčastnil ze zdravotních důvodů, v uplynulém týdnu se potýkal s chřipkou. Čímž podle mluvčího ODS Tomáše Bartovského svoji neúčast omluvil.

John v debatě hájil nezávislost Věcí veřejných na bezpečnostní agentuře ABL Bártovy rodiny. Ohradil se proti tomu, že všechny členy strany premiér s firmou spojuje. Bude proto podle něj těžké vybrat někoho nového do uvolněných pozic VV na ministerstvech. Věci veřejné podle něj nejsou mafiánskou chobotnicí, která uchvátila celou Českou republiku. Zdůraznil, že ve vládě zbývá už pouze jeden člověk, který byl v ABL zaměstnán, a to Dobeš. Odešli už všichni náměstci napojení na bezpečnostní agenturu, které Věci veřejné loni do funkcí uvedly. "Lidé, kteří kdysi byli v ABL, ale odešli, už nesmí nic v České republice dělat? Je to jako, když byl člověk vyloučen za totáče ze strany," zeptal se John řečnicky. Několikrát zopakoval, že VV nemají s ABL nic společného kromě toho, že ABL je otevřeně sponzoruje.

"Nelze odpreparovat ABL od VV, to je absolutní propojení, to není normální strana, to je podnikatelský projekt, ukazuje se že možná pouze jedné osoby. Není dost dobře možné, aby součástí vlády byla firma, to už by v příštích volbách mohl kandidovat ČEZ nebo Sazka," oponoval mu Sobotka s tím, že se nediví se premiérovi, že chce situaci řešit. Je to na místě, ale pozdě, uvedl.

Připomenul, že proti zapojení lidí z ABL do vlády opozice vystupovala už loni v létě. Mladá fronta Dnes v pátek přinesla informace o několik let staré firemní strategii ABL, ve které Bárta plánoval, že vstoupí do politiky, aby získal zakázky. Rezignaci Bárta podal v pátek mimo jiné proto, že se chce očistit z obvinění, že si prý kupoval stranické kolegy, což ohlásili policii v současnosti už bývalí poslanci VV Jaroslav Škárka a Kristýna Kočí. Spolu s nimi z VV odešel ještě poslanec Stanislav Huml. Odchod z VV ještě podle médií zvažuje Jana Suchá. Johna řekl, že se tato poslankyně v úterý dostaví na jednání klubu, v sobotu byla řádně omluvena. Klub tak John vidí jako jednotný.

 

Právě se děje

Další zprávy