Kocáb sepsal smlouvu s politiky: Spolu proti extremismu

Kateřina Eliášová
25. 5. 2009 14:20
Nepoužívejte extremismu a rasismu jako témat předvolebního boje, vyzval politiky Kocáb
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Ministr pro lidská práva a menšiny Michael Kocáb žádá české politiky, aby nevyužívali sílícího extremismu a rasismu jako témat předvolebního boje.

Sepsal proto dohodu o několika bodech, kterou politikům rozeslal. V jednom z bodů se právě k tomuto kroku politici zavazují.

"V pátek jsme na ministerstvu dokončili dohodu všech ústavních činitelů politických stran o společném postupu proti narůstajícímu extremismu a rasismu. Nyní čekám na podpisy politiků, jež jsme oslovili," řekl Aktuálně.cz ministr Kocáb.

Jak konkrétně Kocáb dohodu formuloval, zatím nechtěl říci a text dosud nezveřejnil.

"Čekáme na podpis všech signatářů, pak zveřejníme veškeré podrobnosti," sdělil ministrův tajemník Petr Koubek.

Od Havla až po Klause

Kocáb prozradil, že jedním z šesti bodů je právě žádost o to, aby se extremismus a rasismus nestal tématem předvolebního boje.

Foto: Aktuálně.cz
Hvížďala: Máme mít strach z pravicového extremismu?

O podpis požádal prezidenta Václava Klause, jeho předchůdce Václava Havla, ombudsmana, poslance a senátory, členy vlády a předsedy parlamentních stran. Připojit se podle něj mohou i další politici.

"Už mám souhlasné podpisy od členů vlády, čekám ještě na předsedu Topolánka, Paroubka a prezidenta," dodal Kocáb.

"Rád bych, aby si extremisti i díky této dohodě uvědomili, že jsou osamoceni," komentoval Kocáb hlavní důvod toho, proč politiky napříč politickým spektrem oslovil.

Extremistům nahrává Čunek i Řápková

Na to, že jsou čeští politici částečně nástrojem extremistů, poukázal expert organizace Člověk v tísni Jan Černý.

Ivana Řápková, primátorka Chomutova
Ivana Řápková, primátorka Chomutova | Foto: Ondřej Besperát

Dělnická strana podle něj například teď mění svoji strategii, jak získat při volbách nad jedno procento voličů. Vzorem, jak k tomuto cíli beztrestně dojít, jsou podle Černého politici typu Jiřího Čunka či Ivany Řápkové - oběma se podařilo hraním na rasistickou strunu získat politický kapitál.

"Proto už DS nemluví o nacionalismu, potlačuje vlasteneckou notu a zaměřuje se hlavně na Romy," řekl v rozhovoru pro Aktuálně.cz Černý. "Zjemňuje svůj projev až na úroveň toho, co si beztrestně dovolí Řápková, Čunek a spol."

Boj s extremismem jako priorita? Nestíháme

Vláda Jana Fischera na pondělním zasedání formuluje své programové prohlášení. Premiér už dříve oznámil, že prioritou je sestavení rozpočtu s co nejmenším deficitem, s přihlédnutím na probíhající finanční krizi a dokončení českého předsednictví.

Že by se boj s narůstajícím extremismem stal třetím pilířem vlády, ale Kocáb odmítl.

"Museli bychom dobře zvážit, zda to nepřenáší velkou váhu na tuto oblast. Obávám se, že by to dalo obrovskou váhu těm extremistickým partám. Teď je na to už stejně pozdě," myslí si Kocáb.

 

Právě se děje

Další zprávy