Vláda požádá o důvěru 10. srpna. Levice bude proti

Kateřina Eliášová
15. 7. 2010 14:50
Schůzi poslanců svolala předsedkyně sněmovny Miroslava Němcová
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Nově jmenovaná vláda premiéra Petra Nečase požádá poslance o důvěru 10. srpna. Právě na tento den svolala předsedkyně Poslanecké sněmovny Miroslava Němcová mimořádnou schůzi.

Prezident Václav Klaus jmenoval kabinet složený ze zástupců ODS, TOP 09 a Věcí veřejných toto úterý.

Petr Nečas se podle všeho nemusí obávat, že by jeho vláda důvěru nezískala. Předsedové všech tří stran podepsali v pondělí koaliční smlouvu a tím stvrdili, že se všechny tři strany chtějí na vládě aktivně podílet.

Dohromady disponuje trojkoalice pohodlnou většinou 118 hlasů z dvou set. Takovou jistotu neměla v historii samostatné České republiky žádná z vlád. Poslední Topolánkova například získala důvěru jen díky dvěma hlasům přeběhlých poslanců z tábora ČSSD.

ČSSD důvěru nedá

Sociální demokracie spolu s komunisty už oznámila, že s jejich hlasy nemůže Nečas počítat. Místopředseda ČSSD Bohuslav Sobotka sice novým ministrům koaliční vlády poblahopřál ke zvolení, ale zároveň zdůraznil, že hlasy socialistů při hlasování o důvěře nezískají.

"Tato vláda nemá podporu České strany sociálně demokratické. Jak z důvodů programové orientace, tak díky svému personálnímu složení," uvedl Sobotka.

"Pokládám za závažnou chybu, že v nové vládě není ani jedna žena, což z ní činí s výjimkou maďarské vlády evropský unikát," upozornil na asi největší slabinu Nečasovy vlády, kterou uznal i sám premiér.

Kuriózní formu protestu proti Nečasově vládě zvolil jiný místopředseda ČSSD Zdeněk Škromach. Na protest proti jejímu jmenování si na svém profilu na Facebooku vyvěsil místo profilové fotografie černou vlajku.

 

Právě se děje

Další zprávy